4 dolog, amire figyeljen a pajzsmirigybeteg kismama: endokrinológus beszélt az árulkodó tünetekről és a teendőkről
A pajzsmirigy-alulműködés olyan tünetekkel jelentkezhet, amik a terhesség velejárói lehetnek, nehéz megkülönböztetni őket egymástól, ebben segít az orvos.

terhes torok
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak, melyek komoly befolyást gyakorolnak a fogantatásra. A meddőség és vetélés hátterében gyakran felfedezhető, és megfelelő terápiája elengedhetetlen a terhesség zavartalan kihordásáért és a baba egészségéért.

A legtöbben még a várandósság előtt szembesülnek vele, ám sokakban nagy riadalmat kelt, ha a terhesség során fedezik fel a problémát. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigy-alulműködés várandósság alatti kezelését ismerteti.

Ezért fontos a megfelelő pajzsmirigyhormon-ellátottság

A terhesség során a fejlődő magzat több mindent is az anyától “vesz el” - így van ez a pajzsmirigyhormonokkal is, ugyanis a várandósság első hónapjaiban nem indul be a baba saját pajzsmirigyhormon-termelése. Ám mivel nagy szüksége van rájuk, így azokat a kismamától kapja.

GettyImages-1270031413

Amennyiben a magzat nem jut elegendő T3 és T4 hormonokhoz, megnő az esélye a vetélésnek, a placentaleválásnak, valamint különböző fejlődési és idegrendszeri zavarok kialakulásának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az anyuka pajzsmirigy-ellátottsága megfelelő legyen, máskülönben nagy problémák léphetnek fel.

Ha fény derül a bajra

Mivel a pajzsmirigy-alulműködés gyakran már a családtervezés időszakában problémákat okoz a sikertelen fogantatás miatt, így legtöbbször még a pozitív teszt előtt kiderül a pajzsmirigyzavar. Viszont előfordulhat, hogy a babavárás időszaka alatt derül fény a bajra, ami nagy riadalmat kelthet a kismamákban.

- Amennyiben vérvétel útján kiderül a pajzsmirigy-alulműködés, úgy mihamarabb gyógyszeres terápiára van szükség, hogy a hiányzó hormonok pótlásra kerüljenek. Ez a kezelés egyáltalán nem ártalmas a magzatra, sőt, kifejezetten szükséges a megfelelő fejlődéséhez. Érdemes továbbá tudni, hogy a terhesség előrehaladtával a TSH referenciaértékei változnak, így az anyuka pajzsmirigyfunkcióit többször is vizsgálni szükséges, és ha indokolt, akkor a gyógyszer dózisán változtatni kell - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Sajnos hazánkban egyelőre nem rutinszerű a pajzsmirigy vizsgálata a terhesség alatt, így érdemes az alábbi tünetekre felfigyelni, mivel gyakran ezek jelzik az alacsony hormonszintet:

  • fáradékonyság,
  • csökkent hidegtűrés,
  • súlygyarapodás,
  • ödéma,
  • székrekedés,
  • álmosság.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezen tünetek a terhesség velejárói is lehetnek, így nehéz elkülöníteni a pajzsmirigy-alulműködéstől. Ha valaki tartósabban ezeket tapasztalja, illetve akinek a családban van pajzsmirigybeteg, érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigyfunkciókat (TSH, T3, T4, ATPO).

Mire figyeljen a kismama, ha pajzsmirigybeteg?

  • A gyógyszer mindennapi bevételére.
  • A rendszeres kontrollra.
  • Arra, hogy a kávé csökkenti a gyógyszer felszívódását, így ne kávéval vegye be a gyógyszert, teljen el nagyjából egy óra!
  • Konzultáljon orvosával, milyen várandósvitamint szedjen, autoimmun pajzsmirigygyulladás esetén a jódtartalmú készítmények kerülendők.

9 gyógytea, ami a pajzsmirigynek is jót tesz: az orvosi kezelés mellett is fogyaszthatók

Pajzsmirigybetegség esetén szükséges az orvos által előírt terápia maradéktalan betartása, de az életmódváltásnak is jelentős szerepe van a probléma és a tünetek mérséklésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük