4 dolog, amire figyeljen a pajzsmirigybeteg kismama: endokrinológus beszélt az árulkodó tünetekről és a teendőkről

A pajzsmirigy-alulműködés olyan tünetekkel jelentkezhet, amik a terhesség velejárói lehetnek, nehéz megkülönböztetni őket egymástól, ebben segít az orvos.

Pajzsmirigybetegség terhesség alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak, melyek komoly befolyást gyakorolnak a fogantatásra. A meddőség és vetélés hátterében gyakran felfedezhető, és megfelelő terápiája elengedhetetlen a terhesség zavartalan kihordásáért és a baba egészségéért.

A legtöbben még a várandósság előtt szembesülnek vele, ám sokakban nagy riadalmat kelt, ha a terhesség során fedezik fel a problémát. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a pajzsmirigy-alulműködés várandósság alatti kezelését ismerteti.

Ezért fontos a megfelelő pajzsmirigyhormon-ellátottság

A terhesség során a fejlődő magzat több mindent is az anyától “vesz el” - így van ez a pajzsmirigyhormonokkal is, ugyanis a várandósság első hónapjaiban nem indul be a baba saját pajzsmirigyhormon-termelése. Ám mivel nagy szüksége van rájuk, így azokat a kismamától kapja.

GettyImages-1270031413

Amennyiben a magzat nem jut elegendő T3 és T4 hormonokhoz, megnő az esélye a vetélésnek, a placentaleválásnak, valamint különböző fejlődési és idegrendszeri zavarok kialakulásának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az anyuka pajzsmirigy-ellátottsága megfelelő legyen, máskülönben nagy problémák léphetnek fel.

Ha fény derül a bajra

Mivel a pajzsmirigy-alulműködés gyakran már a családtervezés időszakában problémákat okoz a sikertelen fogantatás miatt, így legtöbbször még a pozitív teszt előtt kiderül a pajzsmirigyzavar. Viszont előfordulhat, hogy a babavárás időszaka alatt derül fény a bajra, ami nagy riadalmat kelthet a kismamákban.

- Amennyiben vérvétel útján kiderül a pajzsmirigy-alulműködés, úgy mihamarabb gyógyszeres terápiára van szükség, hogy a hiányzó hormonok pótlásra kerüljenek. Ez a kezelés egyáltalán nem ártalmas a magzatra, sőt, kifejezetten szükséges a megfelelő fejlődéséhez. Érdemes továbbá tudni, hogy a terhesség előrehaladtával a TSH referenciaértékei változnak, így az anyuka pajzsmirigyfunkcióit többször is vizsgálni szükséges, és ha indokolt, akkor a gyógyszer dózisán változtatni kell - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Sajnos hazánkban egyelőre nem rutinszerű a pajzsmirigy vizsgálata a terhesség alatt, így érdemes az alábbi tünetekre felfigyelni, mivel gyakran ezek jelzik az alacsony hormonszintet:

  • fáradékonyság,
  • csökkent hidegtűrés,
  • súlygyarapodás,
  • ödéma,
  • székrekedés,
  • álmosság.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezen tünetek a terhesség velejárói is lehetnek, így nehéz elkülöníteni a pajzsmirigy-alulműködéstől. Ha valaki tartósabban ezeket tapasztalja, illetve akinek a családban van pajzsmirigybeteg, érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigyfunkciókat (TSH, T3, T4, ATPO).

Mire figyeljen a kismama, ha pajzsmirigybeteg?

  • A gyógyszer mindennapi bevételére.
  • A rendszeres kontrollra.
  • Arra, hogy a kávé csökkenti a gyógyszer felszívódását, így ne kávéval vegye be a gyógyszert, teljen el nagyjából egy óra!
  • Konzultáljon orvosával, milyen várandósvitamint szedjen, autoimmun pajzsmirigygyulladás esetén a jódtartalmú készítmények kerülendők.

9 gyógytea, ami a pajzsmirigynek is jót tesz: az orvosi kezelés mellett is fogyaszthatók

Pajzsmirigybetegség esetén szükséges az orvos által előírt terápia maradéktalan betartása, de az életmódváltásnak is jelentős szerepe van a probléma és a tünetek mérséklésében.

9 gyógytea, ami a pajzsmirigynek is jót tesz: az orvosi kezelés mellett is fogyaszthatók

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük