Amikor jó étvágy mellett is fogy a gyerek: milyen hormonális zavar állhat a hátterében?
Betegségre adhat okot, ha a gyerek hirtelen fogyásnak indul, vagy láthatóan semmitől nem tud felszedni egészséges zsírréteget.

anya aggódik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek növekedése, testsúlya és izomzatának fejlődése nagy hangsúlyt kap mind a szülők, mind az orvosok körében, ugyanis betegségre adhat okot, ha ezek közül valamely kicsúszik az átlagból.

Hogy a gyermek egészségesen fejlődjön, annak elengedhetetlen része a megfelelő táplálkozás - ám mi van akkor, ha ennek ellenére fogyásnak indult a gyerekünk? Hogy milyen betegség állhat a hátterében, arról dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek- és felnőttendokrinológusa beszélt.

Nem hízik a gyerek! Baj?

A gyerekek magasságát, testsúlyát a genetika erősen befolyásolja, így nem kell megijedni, ha a gyermek esetleg alacsonyabb BMI-vel (testtömegindex) rendelkezik úgy, hogy a szülők is vékonyabbak. A genetika mellett figyelembe kell még venni a gyerek életkorát, fizikai aktivitását, mozgásigényét, táplálkozási szokásait is.

GettyImages-171588261

Baj akkor van, ha egy bizonyos skála alatt helyezkedik el a gyerekünk, illetve ha viszonylag rövid időn belül fogyás következett be. Ilyen esetekben jobb szakorvoshoz fordulni, hiszen előfordulhat, hogy betegség okozza a problémát, erre főleg akkor van nagyobb esély, ha más panaszok is előfordulnak.

Van egyéb panasza?

Amennyiben a gyerek veszít testsúlyából, akkor első körben a következőket érdemes végiggondolni. Megváltoztak-e az étkezési szokásai? Volt-e a közelmúltban beteg? Többet mozog-e, mint eddig? Stresszes időszakot él át? Ha nem történt semmilyen változás, akkor kutass egyéb panaszok után! Aluszékonyabb? Ingerültebb? Túlságosan pörög? Széklete rendben van? Vannak bőrtünetei? Egyéb panaszai?

Fogyást, alacsony testsúlyt gyakran pajzsmirigy-túlműködés okoz

A fogyást a gyerekeknél gyakran pajzsmirigy-túlműködés okozza. Ilyenkor a mirigy a normálisnál több pajzsmirigyhormont (FT3, FT4) termel. Ez komoly befolyást gyakorol a szervezet anyagcseréjére, ugyanis az ilyenkor felgyorsul - ez az oka többek között annak is, hogy azok, akik pajzsmirigy-túlműködéssel küzdenek, gyakran tapasztalnak fogyást, és az izomépítés is nehézségekbe ütközik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az állapot emellett olyan tüneteket is generálhat, mint az alvászavar, fokozott idegeskedés, hajhullás, gyakori széklet/hasmenés, lányoknál menstruációs zavarok, koncentrációs nehézségek.

Leggyakrabban könnyen orvosolható

Amennyiben a laborvizsgálat igazolja a túlműködést, akkor még nincs vége a diagnózis felállításának, ugyanis a pontos kép miatt szükség van még UH-vizsgálatra is, ahol fény derülhet arra, ha a hormonzavart esetleg göbök, daganat, strúma vagy gyulladás okozza. A pajzsmirigy-túlműködés akár egy gyakori autoimmun betegség, a Graves-Basedow-kór miatt is lehet. A megfelelő kezelés csakis a pontos diagnózis tudatában lehetséges - mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek- és felnőttendokrinológusa.

GettyImages-1304687430

A terápia leggyakrabban gyógyszeres kezelés, melyet kiegészít a jódbevitel mérséklése. Ezenkívül szükség lehet még a göbök vizsgálatára, és ha indokolt, azok eltávolítására. Pajzsmirigy-megnagyobbodás esetén a szerv egy része, illetve egésze eltávolításra is kerülhet, ilyenkor pajzsmirigyhormon-pótlásra szorul a beteg, de teljes értékű életet élhet. 

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigy betegsége ellen és a hormontermelés helyreállításáért életmódváltással is sokat lehet tenni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük