Pajzsmirigyzavar gyerekeknél: nagyon fontos a tüneteket időben felismerni

A gyerekkori pajzsmirigy alulműködési zavarai többek közt a testsúlyra is kihatnak.

Pajzsmirigy alulműködés gyerekkorban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok már gyermekkorban is jelentkezhetnek, ám érdemes tudni, hogy a probléma a növekedésre is hatást gyakorolhat egy bizonyos kor előtt. 

Hogy hogyan, arról dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusa tájékoztat.

Pajzsmirigyzavarok gyermekkorban

A pajzsmirigyzavarok bármely életkorban kialakulhatnak, ám gyermekeknél inkább az alulműködés a jellemző. Az esetek többségében maradandó károsodásokat nem okoz, ám nagyon fontos tudni, hogy ez alól a veleszületett pajzsmirigy-alulműködés kivételt képez, ugyanis ekkor komoly következményei lehetnek a hormonhiánynak, mivel súlyos fejlődési, idegrendszeri zavarokat okozhat. Viszont szerencsére a veleszületett pajzsmirigyzavart már kötelezően szűrik, így idejében fény szokott derülni a problémára.

GettyImages-1130880428
Fotó: Lars Neumann / Getty Images Hungary

Természetesen később is mihamarabb meg kell kezdeni a kezelést, ugyanis a zavar hatással lehet a gyerek közérzetére, testsúlyára, aktivitására, teljesítményére, hangulatára, sőt, a növekedésére is. Viszont ekkor már visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodással nem kell számolni. 

A pajzsmirigy-túlműködés kisebb gyermekek esetén igen ritka, általában serdülőknél szokott jelentkezni, és a legtöbb esetben autoimmun Graves-Basedow-kór okozza.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

A pajzsmirigy alulműködését több különböző tünet is jelezheti. Ilyen például a testsúly növekedése, a fáradtság, a koncentrációzavar vagy a depresszió. Tünet lehet még a székrekedés, a csökkent hidegtűrés és az alacsony pulzus, valamint a lelassult növekedés.

GettyImages-531867549
Fotó: JackF / Getty Images Hungary

Hogy függ össze a növekedéssel a pajzsmirigy-alulműködés?

A pajzsmirigy hormonjai - T3 trijód-tironin, T4 tiroxin -, sok mindenre hatást gyakorolnak, mégis leginkább az anyagcsere-folyamatokkal kapcsolják össze, pedig ennél sokkal több mindent befolyásolnak. Például, ha kevés pajzsmirigyhormon termelődik, akkor kevesebb lesz a növekedési hormon mennyisége is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez meglátszódhat a gyermek növekedésén és testmagasságán is. A zavar annál nagyobb hatással van a növekedésre, minél súlyosabb mértékű - mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusa.

Kezelés hormonterápiával

A probléma kezelése elsősorban a hiányzó pajzsmirigyhormonok pótlása. Ezt az érintettnek a legtöbb esetben élete végéig alkalmaznia kell. Ezenkívül, ha a szükséges, úgy növekedési hormon pótlására is szükség lehet.

A pajzsmirigybetegség a világsztárokat sem kíméli

Akármilyen sikeresek és gazdagok is ezek a hírességek, ők is megszenvedik a pajzsmirigybetegséget. Van, akinél alul- vagy túlműködést állapítottak meg, de sajnos a pajzsmirigyrák vagy éppen a Graves-szindróma sem válogat.

Pajzsmirigybetegséget állapítottak meg a gyönyörű énekesnőnél: 10 híresség, aki küzd a betegséggel

Nézegess képeket!

Elolvasom

 (Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük