Kibírja a párkapcsolat a kisbabás időszakot? A tudósok szerint ezen múlik
Ez a hormon jelzi előre, együtt marad-e a pár, vagy sem.

par-gyerekek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első gyermek érkezését megelőzően a leendő édesanyák és édesapák fejében számos eufemisztikus képzettársítás él a babákkal összefüggésben. Még a felkészültebb szülőket is rengeteg olyan meglepetés érheti, mely nem pusztán a csecsemőgondozásra, hanem a pár egymáshoz fűződő viszonyára is kiterjed.

Az állandó kialvatlanság, a gyerekkel járó plusz anyagi terhek és feladatok a legerősebb párkapcsolatot is megviselhetik. A kanadai McGill Egyetem kutatása szerint azonban már a terhesség idején megjósolható, hogy kibírja-e a kapcsolat a kisbabás időszakot.

Az oxitocinszint hatása a párkapcsolatra

Az oxitocin hormonnak nemcsak a szülés során jut döntő szerep, de befolyásolja a szülői viselkedést, elősegíti a szülő-gyermek kapcsolatban a kötődés kialakulását. Mindemellett enyhíti a stresszt, csökkenti a konfliktusokat, és az alvás minőségére is pozitív hatással van.

A kanadai McGill Egyetem kutatói vizsgálataik során arra voltak kíváncsiak, hogy az anyai oxitocinszint milyen hatással van a párkapcsolat alakulására. Vizsgálták az édesanyák terhesség alatti, illetve nem sokkal szülést követően mérhető oxitocinszintjét. 341 várandós nőtől vettek nyálmintát a terhesség első és harmadik trimeszterében, illetve a gyermekágyat követően, a baba hét-kilenc hetes korában. A vizsgálatban részt vevő párokat a gyermek 2,5 éves koráig követték nyomon.

- A kapott eredmények azt mutatták, hogy az alacsonyabb anyai oxitocinszint magában hordozza annak kockázatát, hogy a szülők kapcsolata még a dackorszak előtt felbomlik - mondta Jennifer Bartz, a tanulmány egyik kutatója, a kanadai McGill Egyetem pszichológusa.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy, mivel a vizsgálat ideje alatt szakító párok aránya alacsony volt, további kutatásokra van szükség. Ráadásul az ok-okozati viszonyt is érdemes még tovább vizsgálni, hiszen ez nem közvetlenül felel a párkapcsolatok felbomlásáért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mire utal az alacsony oxitocinszint?

Az alacsony oxitocinszint bizonyos jellemvonásokkal is összefüggésben állhat. Míg a hormon magas szintje olyan hagyományosan női tulajdonságokat tükröz, mint a békére való törekvés, a támogatás keresése, addig az oxitocin vérből kimutatható alacsony szintje harcosabb, a problémákat egyedül megoldani kívánó, férfiasabb személyiségre vall. Az ilyen édesanyák nehezebben kérnek segítséget az új helyzetben, könnyebben begubóznak.

Ugyanakkor lehet, hogy az alacsony hormonszint nem személyiségjegyekre utal, hanem élethelyzetre. Ily módon elképzelhető, hogy az alacsony oxitocinszintű édesanyák nem kapnak elegendő támogatást a párjuktól, a környezetüktől, ami megnehezíti számukra - és ezáltal a család számára is - az új, babás életmódhoz való adaptálódást.

Szerelem a valóságban

Egy hosszú távú párkapcsolatban a napi interakciók fontosabbak, mint a nagy gesztusok. Egy Puuung nevű koreai művésznő grafikáival igyekezett ezeket a pillanatokat, perceket megörökíteni.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük