Amit minden párnak tudnia kellene a szülés utáni szexről - Nem mindegy, hogy kezdenek hozzá
Rengeteg változást idéz elő a párkapcsolatban és a szex terén is a baba születése. A következőkről minden párnak tudnia kell.

szulok baba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A baba megszületése minden szempontból új fejezetet nyit a pár életében. Nemcsak a fontossági sorrendjük, a napirendjük, az időbeosztásuk alakul át, hanem a szexuális életük is megváltozik.

Fontos, hogy az újdonsült szülőket a lehető legkevesebb meglepetés érje, és felkészülten kezdjenek hozzá a szülés után a szexhez. Így ugyanis tudni fogják, hogy nem kell megijedni, ha valami nem úgy működik, mint eddig, és könnyebben találnak megoldást a felmerülő nehézségekre. A szakértők szerint a következő változásokra a legtöbb párnak érdemes számítania.

A test megváltozik, és ezt el kell fogadni

A szeretkezés akkor lehet igazán felszabadult, ha a felek elfogadják, megszeretik a testüket, és nem szégyellik, nem rejtegetik magukat a párjuk előtt. A szülés után ez a nők számára sokkal nehezebb az esetleges striák, plusz kilók vagy éppen a császármetszés hege miatt. Tudatosítani kell azonban, hogy ezek a változások teljesen természetesek, a női test pedig így is ugyanolyan gyönyörű. Emily Cook párkapcsolati terapeuta szerint pedig ezt a férfinak még inkább hangsúlyoznia kellene. Lényeges, hogy érzékeltesse párjával: ugyanolyan vonzó, mint azelőtt, és egyáltalán nincs mit takargatnia. A gyengéd bánásmód pedig szintén elmaradhatatlan ilyenkor az élvezetes együttléthez.

Az első alkalom nem mindig kellemes

A testben bekövetkezett változások, a nagy hormonlöket és a fáradtság miatt a szülés utáni első alkalom nem biztos, hogy ugyanolyan élvezetes lesz, mint előtte. A nő libidója ilyenkor jóval alacsonyabb, és a hüvelynek sem mindig elég az a hat hét a visszaállásra és a regenerálódásra, amit az orvosok javasolnak, hiszen mindenki másképp működik. Ezért előfordulhat, hogy esetleg fájdalommal, kellemetlenséggel jár majd, és nem nyújt olyan intenzív élményt, mint korábban, de tudni kell, hogy ez csak átmeneti. Azonban nem szabad semmit erőltetni, lehet hogy új utakra van szükség, amiket együtt kell felfedezni.

Elmaradhatatlanná válik a tervezés

Bár a legtöbbek szerint a spontán szex a legjobb, erre a baba születése után gyakran nem lesz alkalom. Amy Nobile párkapcsolati szakértő szerint a szülőknek jó előre megtervezni azt, hogy mikor jut majd idejük a szeretkezésre, különben könnyen elmaradnak az együttlétek, és hamar eltávolodhatnak egymástól. Érdemes akkorra időzíteni, amikor általában alszik a kicsi, vagy megkérni valakit, hogy vigyázzon rá egy kicsit, hogy tölthessenek kettesben is egy pici időt a párkapcsolatuk érdekében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fájdalomcsillapítás a gáti szakaszon

Szülés után az egyik legnehezebben regenerálódó terület a gát környéke, ahol sok esetben nemcsak a seb ápolására, de fájdalomcsillapításra is szükség van.

Az Ezerjó olajkeverék 100%-ban természetes összetevőivel csökkenti a kialakult gyulladást, megnyugtatja a bőrt, így elősegíti a gyorsabb felépülést is.

Itt olvashatsz róla bővebben.

Promóció

Az intimitás még lényegesebb kell, hogy legyen

Az intimitás rendkívül fontos része a párkapcsolatoknak, ugyanis, ha ez meggyengül, annak eltávolodás és szakítás lehet a vége. És ez egyáltalán nemcsak a szexet foglalja magában. A baba születése után még fontosabb, hogy ne maradjanak el az őszinte, mély beszélgetések, az érintések, az ölelések, az összebújások vagy a csókok - ezek ugyanis fokozzák az intimitást, és sokkal szorosabbá teszik a felek közötti viszonyt még akkor is, ha a szerelmeskedéshez éppen nincs energiájuk.

A szexről beszélni kell

Egyébként is kell beszélnie a párnak a szexuális életükről, a vágyaikról, arról, hogy mi okoz nekik örömöt, vagy éppen min szeretnének változtatni. De Erin Martinez-Gilliard szexterapeuta szerint a baba születése után ez még nélkülözhetetlenebbé válik. Egyrészt ugyanis, bármilyen nehéz, nem szabad hagyni, hogy a beszélgetéseik mindig csakis a gyermekük körül forogjanak, másrészt pedig a szexben felmerülő változásokat, problémákat és nehézségeket mindig meg kell vitatni, hogy ne okozzanak később még nagyobb gondot, és lehessen rájuk megoldást találni.

Fejben kell tartani: ez csak átmeneti

A nehéz pillanatokban azt is tudnia kell a párnak, hogy ez csak egy átmeneti helyzet, mindig az első hónapok a legnehezebbek. A női test ezalatt szép lassan regenerálódik, a szülők összeszoknak a babával, kialakul a napirend és az időbeosztás - ezután pedig a szerelmesek is hozzászoknak a változásokhoz, és kialakíthatják az új rutinjukat.

Ilyen az apa arca gyermeke születése közben

Egy fotós kivételesen nemcsak az anyukát és a babát fotózta szülés közben, hanem az apa reakcióját is percről percre megörökítette. Gyönyörű és különleges fotósorozatot készített róla.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük