A gyerekkori nyelvtanulás 4 igen pozitív hatása az agyra: javítja a gondolkodási és megismerési képességet

Az ember ötéves kor előtt a legfogékonyabb egy második nyelv elsajátítására.

Nyelvtanulás pozitívumai gyerekkorban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindannyian hallottuk már azt a kifejezést, hogy a gyermek agya olyan, akár egy szivacs, minden hallott és látott információt magába szippant. Így van ez az idegen nyelvek esetén is. Minél korábban kezd el valaki megismerkedni egy idegen nyelvvel, annál gyorsabban és könnyebben tudja elsajátítani azt. 

Bár sokan vannak azon a véleményen, miszerint egy kisbabát csak megzavar, ha több nyelven beszélnek hozzá, pedig valójában hosszú távon csak profitálhat belőle. Az új tevékenységek új kapcsolatokat hoznak létre az agyukban, és bár a kétnyelvű babáknál előfordul, hogy később kezdenek el beszélni, agyuk már kicsi kortól kezdve rendkívül formálható mindazzal, amit tapasztalnak, észlelnek.  

Mikor kezdjen el idegen nyelvet tanulni a gyerek?

Bár az első idegen nyelvet a gyerekek az iskolában sajátítják el, szakemberek szerint érdemes már korábban megismertetni őket egy másik nyelvvel. A legideálisabb, ha újszülött kortól egészen tízéves korig bezárólag kezdenek el foglalkozni egy másik nyelvvel, noha számos pozitívuma van annak, ha a gyermek már ötéves kora előtt megismerkedik eggyel. Kutatások kimutatták, hogy ebben a korban a gyermek öt különböző nyelvet képes elsajátítani. 

GettyImages-129302569

Javítja a gondolkodási, megismerési készséget 

Az, hogy mennyi idősen kezdi el egy gyermek az első idegen nyelvét tanulni, nagyban befolyásolja az agyszerkezetet. Két nyelv párhuzamos tanulásával az új idegsejtek új neuronkapcsolatok kialakulását eredményezi, sűrűsödnek az agykéregrostok, ezáltal több információátvitelt biztosítanak, így az agy kapacitása és teljesítménye növekszik, a gyermek gondolkodása javul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jobban teljesít az iskolában

Egy idegen nyelv elsajátításához a jobb és bal agyfélteke összehangolt munkájára és az egymás közötti információáramlásra van szükség. Míg a jobb agyfélteke a kreativitásért, addig a bal agyfélteke a beszélt és az írott nyelv, a logika, a számolási képességekért felel. A legalább két nyelven beszélő gyerekek már az iskolában jobban teljesítenek, könnyebben oldanak meg összetett problémákat és feladatokat. 

Fejleszti az empátiát

Két nyelv párhuzamos tanulása javítja a beleélési képességet is, hiszen meg kell tanulniuk máshogy kifejezni magukat egy-egy adott szituációban, meg kell érteniük a másik mondandóját, és hogy valamit közölni próbáljanak. Az adott nyelv kultúrájának megismerése által nagyobb lesz a szociális érzékenysége és befogadóbb lesz másokkal szemben. 

GettyImages-1160932512

Magabiztosságot ad

A gyerekek még ösztönösen, gátlások nélkül tanulnak nyelveket, nincs bennük görcsösség, és minél hamarabb ismertetnek meg velük egy új nyelvet, annál természetesebben fogják használni. Egyfajta pozitív attitűd alakul ki a nyelvtanulás iránt, így kedvet érez majd más nyelvek elsajátítására is. 

Így növeld a gyerek IQ-ját 7 egyszerű dologgal

A gyermeki intelligencia fejlődéséhez nemcsak a megfelelő testmozgás, ezáltal a szorosan összefüggő beszédfejlődés, de a megfelelő étkezés, a sok játék, a mondókák és a meseolvasás is hozzátartozik.

Így növeld a gyerek IQ-ját 7 egyszerű dologgal: észre sem veszi, és okosodik

A legjobb IQ-fejlesztő játékok bölcsődés kortól kisiskoláskorig.

Elolvasom

Borító- és ajánló képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük