3+1 kényes, ám igen fontos dolog a kisfiúknál, amire szülőként figyelned kell: így tanítsd meg neki
Így tanítsd meg a gyermekednek, hogy tisztán tartsa a fütyijét.

GettyImages-1257737730
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kislányok és kisfiúk esetében is fontos, hogy a nemi szervek tisztítását a szülő a mindennapi rutin részévé tegye. 

Míg a lányok esetében fontos, hogy a nemi szervek tisztítása elölről hátra felé történjen a gyulladások elkerülése végett, valamint kiemelt figyelmet szenteljenek a kis- és nagyajkak óvatos széthúzására és tisztítására, addig a fiúknál kicsit komplikáltabb lehet a helyzet: sok szülőben felmerül a kérdés, húzogassa-e a baba fitymáját a makkról, egyáltalán igényel-e külön tisztítást a kuki csecsemő korban.

Húzogatni, vagy nem?

A legtöbb szülőt és szakembert is megosztja a kérdés, hogy a szülő húzogassa-e a kicsi kukiját, vagy sem. Míg egyes gyermekorvosok azt tanácsolják az anyáknak és apáknak, hogy a fitymaletapadás elkerülése végett az első hónapoktól kezdve fürdetés közben alkalmanként óvatosan és finoman húzzák hátra az előbőrt, addig mások azt tanácsolják, hogy a "kukikérdéssel" elég kétéves kor után foglalkozni, hiszen a természet ezt magától is megoldja.

GettyImages-145073714

A legtöbb fiú csecsemőnek kezdetben úgynevezett celluláris adhéziója van, ami azt jelenti, hogy a fitymabőr teljesen rátapad a makk bőrére, azaz nem húzható hátra, így a szülő nem csak fájdalmat okozhat a húzogatással a babának, de ha erőszakosan húzza hátra, a fitymán apró berepedések keletkezhetnek, amelyek hegesednek, így az még jobban összeszűkülhet, nehezebbé válhat a tisztítása, emiatt pedig a gyulladásoknak, gennyes figymazsákgyulladásnak is jobban kedvez. Az így kialakult fitymaszűkületet már csak műtéti úton lehet eltávolítani.

Így tanítsd meg a gyermeknek tisztán tartani a fütyijét

2-3 éves korban a fiúgyermeknek már érdemes megtanítani az intimhigiénia legfontosabb szabályait, hogy ő maga is tisztán tudja tartani a nemi szervét. A rossz személyi higiénia lehetőséget ad például a húgycső-, a makk- és fitymagyulladásra is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

  • Fürdés közben kérd meg gyermeked, hogy ő maga húzza hátra óvatosan a fitymát, és öblögesse le vízzel az alatta levő hímvesszőt. Csak addig húzza, ameddig az neki nem okoz fájdalmat.
  • Ne csak a "nagydolog" után, de pisilést követően is érdemes WC-papírt használni. A vizeletcseppeket egy darab WC-papírral itassa fel, hiszen a vizelet a fityma alá kerülve is gyulladást okozhat.
  • Nem csak pisilés vagy kakilás után, de előtte is érdemes kezet mosni: például homokozás után a baktériumok könnyedén bejuthatnak az ujjairól a fityma alá, és remek táptalajt kínálnak a legkülönfélébb kórokozóknak gyulladásokat, fertőzéseket okozva. 
GettyImages-183756251

+1

  • A szexuálisan aktív korban levő kamaszoknak természetesnek kell lennie, hogy nemi együttlét előtt és után is figyelmet szenteljenek a megfelelő higiéniára: aktus előtt és után is zuhanyozzanak le, hiszen akkor kisebb az esélye, hogy a partner olyan kórokozókat és betegségeket ad át, amire a másik szervezete nincs felkészülve. Nem beszélve arról, hogy sokkal ápoltabb és kívánatosabb az a személy, aki frissen, üdén kerül ki a zuhany alól, mint az, aki nem fordít kellő figyelmet az együttlét előtt a megfelelő higiéniára. 

Maszturbálás kisgyerekkorban: miért traumatizál a tiltása?

A gyerekek hatéves kortól fokozatosan térképezik fel a saját nemük szerepeit, és foglalkoznak a testük megismerésével, majd később, a serdülőkorban és a pubertáskor kezdetén jelenik meg náluk a másik nem iránti szexuális érdeklődés. Ennek a folyamatnak a kialakulása éppoly természetes és normális, mint a kicsi korban való önkielégítés, ami tény, a mai napig tabunak számít.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük