4 ok, amiért újra bepisil a szobatiszta gyerek: mikor kóros, és mit tehet a szülő?
Lelki tényezők és bakteriális fertőzés is okozhatja az újbóli bepisilést.

gyerek-wc
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekek túlnyomó többsége hároméves korra, óvodakezdésig szobatiszta lesz. Általában néhány hónap múlva ágytisztává is válnak - tehát éjszakára sem kell már pelenka.

Ilyenkor a szülők megnyugodva dőlnek hátra azzal a tudattal, hogy egy korszak lezárult, egy problémát - az anyagi vonzataival együtt - kipipálhatnak. Gyakran előfordulnak azonban apróbb-nagyobb visszalépések e téren.

Amiért újra bepisil a szobatiszta gyerek

Fontos leszögezni, hogy statisztikák szerint az 5-6 éves gyerekek nagyjából 20%-ánál előfordul éjszakai ágybavizelés. Sőt, a 8-10 éves korosztály 10%-át is érinti az - orvosi kifejezéssel - enuresis nocturna. Amennyiben nem rendszeres, csak elvétve fordul elő, nem kell neki különösebb jelentőséget tulajdonítani. A következő lehetséges okokat azonban érdemes végiggondolni - akár éjszakai, akár nappali bepisilésről van szó. Mindig tartsd szem előtt, hogy bármi is álljon az újbóli bepisilés hátterében, szülőként kellő türelemmel kezeld a helyzetet.

Szorongás

Bármely, a gyerek, illetve a család életében bekövetkező változás - akár pozitív, akár negatív előjelű - szorongást válthat ki a gyerekből, ami okozhat visszaesést a szobatisztaság terén. Leggyakrabban a testvér születése, bölcsődekezdés, költözés, családon belüli haláleset, de akár egy nyaralás is okozhatja. Ilyenkor különösen fontos, hogy megértéssel fordulj a kicsi felé, az új helyzettel kapcsolatos kérdéseire mindig kapjon kielégítő és - amennyire lehetséges - megnyugtató válaszokat. Ha már hónapok óta fennáll a probléma, érdemes akár szakembert, gyermekpszichológust is bevonni a megoldás keresésébe.

Évszakváltás

A nyár az édesanyák körében kedvelt időszak a szobatisztaságra szoktatásban, hiszen ilyenkor a kicsi egy szál bugyiban jobban tudatosíthatja magában, hogy a vizelési inger tapasztalását követően mi is következik. Az esetleges balesetek pedig könnyebben orvosolhatóak - hiszen jóval kevesebb ruhát kell kimosni. Előfordul, hogy nyár végére a gyerek már szobatisztának tűnik, ám ősszel újból gyakran bepisil. Ennek oka, hogy a több réteg ruhában még nehezebben érzi az ingert, ráadásul levetkőzni is lassabban tud, így gyakran nem ér el a WC-ig vagy a biliig. Ezen jellemzően az idő és a türelem segít.

Nincs megfelelő reflexkapcsolat

A lelki tényezők mellett gyakran fizikai okok is megbújhatnak az újbóli bepisilés mögött. Előfordulhat, hogy az agy és a húgyhólyag között nem alakult ki még a megfelelő reflexapcsolat. Van gyerek, akit kétévesen már szobatisztának gondolnak a szülei, ám valójában ilyenkor inkább a szoktatás hatására működik a dolog: az édesanya gyakran kérdezi, hogy: "Nem kell pisilni?" És a kicsi elmegy pisilni. Ám a gyermek ilyenkor még nem érzi magabiztosan az ingert. A szobatisztasághoz szükséges kellő idegrendszeri érettség általában két- és hároméves kor között szokott kialakulni a gyerekeknél. Ha a megfelelő reflexkapcsolat hiánya áll a háttérben, ugyancsak az idő és a türelem segít a megoldásban. Ha azonban úgy érzed, túlságosan régóta áll fenn a probléma, érdemes gyermeknefrológust bevonni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Húgyúti gyulladás 

A légúti fertőzések után a húgyúti fertőzések számítanak a második leggyakoribb gyermekkori fertőzéstípusnak - melyet jellemzően baktériumok okoznak. Az esetek túlnyomó többségében - a székletben is megtalálható - Escherichia coli baktérium okozza a problémát. Ha a korábban már szobatiszta gyermek újra bepisil, illetve alhasi fájdalomra, fájdalmas vizelési ingerre panaszkodik, miközben csak pár csepp vizeletet tud üríteni, mindenképp gyerekorvoshoz kell fordulni. Ilyenkor általában szükség van egy vizeletvizsgálatra, majd a baktérium kimutatását követően az orvos antibiotikumkúrát rendel el.

Nyilvános pelenkázóhelyiségek külföldön

Már itthon is egyre több helyen találni szoptató- és pelenkázóhelyiségeket, ahol a kismamák könnyen megetethetik, tisztába tehetik babájukat. De a következő képeket elnézve azért még van hová fejlődni.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük