Miért tiltakozik a gyerek a reggeli ellen? Hosszú távon nincs jó hatással az egészségére
A reggeli a gyerekeknek is fontos, de sokszor tiltakoznak. Mi állhat a háttérben?

reggeli-keszulodes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok édesanya számára ismerős, hogy hiába kínálják a kisebb vagy nagyobb csemetét reggel az asztalnál, az nem hajlandó enni.

A reggeli étvágytalanság többféle okra visszavezethető, cikkünkben most a két leggyakoribbat járjuk kicsit körbe.

Nem reggelizik a gyerek

A reggeli beindítja az anyagcserét, pótolja az éjszaka során felhasznált tápanyagokat, energiát ad a szervezetnek, serkenti az agyműködést, javítja a koncentrációs képességet. A reggeli hiányában alacsonyan marad a vércukorszint, ami feszültséget, frusztrációt okoz. A kihagyott reggeli hosszú távon anyagcsere-problémákhoz, elhízáshoz vezethet, hiszen a délelőtti órákban általában valamilyen gyorsan felszívódó, energiát adó szénhidráttal pótolja a gyerek a hiányzó kalóriákat.

Miért tiltakozik a gyerek a reggeli ellen?

Családi minta

Hiába tudod, hogy kellene reggelizni, és szeretnéd is, ha a gyerek nem üres hassal menne óvodába, iskolába, érdemes átgondolni, te magad hogy állsz a kérdéshez. Szoktál reggelizni? Vagy csak állva a konyhában bedobsz egy tejeskávét meg egy kekszet - amit a gyerek talán nem is lát, mert akkor még nem kelt fel? Ha a reggeli rohanásban nincs 15 perc arra, hogy együtt leüljetek az asztalhoz, és nyugodtan megreggelizzetek, valószínűleg neki sem lesz kedve ahhoz, hogy rendesen egyen ébredés után.

Késői lefekvés

És miért is van rohanás minden reggel? Elsősorban a késői lefekvés miatt. Ha minden este a tervezettnél később alszik el a gyerek, és csaknem minden hétköznap reggel kelteni kell, késésben vagytok, a gyerek emésztőrendszerének nem lesz ideje felébredni. A sürgetés ráadásul plusz feszültséget teremt, ami ugyancsak gátolja az éhség kialakulását. A gyomor- és bélrendszer beindulása egy lassúbb folyamat - nem véletlen, hogy a ráérősebb hétvégi napokon azok a gyerekek is reggeliznek, akik hétköznap egy falatot sem esznek indulás előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mennyit is kellene aludni?

A totyogók alvásigénye 11-14 óra, és az óvodás korosztályé is 10-13 óra - ebbe azonban még beleszámít a bölcsődei-óvodai délutáni alvás is. Az általános iskolás gyerekek számára napi 9-11 órányi alvás lenne az ideális, és a tizenévesek alvásigénye is több mint egy felnőtté: átlag 8-10 óra. Ha reggel 6-kor kell kelni a 7 órás indulás miatt, akkor a tízórányi éjszakai alvás csak úgy jön össze, ha este 8-kor alszik a gyerek. Természetesen nem könnyű tartani a menetrendet, hiszen sokszor már az óvodásoknak is van délutáni elfoglaltságuk - jellemzően valamilyen edzés -, az iskolások esetében pedig ehhez még hozzájönnek a délutáni különórák. De ha este 6 óra tájban nem ültök le vacsorázni, akkor óhatatlanul el fog csúszni az este. Emiatt pedig a másnap reggel.

Vasban gazdag reggeli gyerekeknek

Az ideális reggeli minden korosztály számára olyan, ami tartalmaz fehérjét, teljes kiőrlésű gabonafélét, rostokban gazdag zöldségeket, valamint gyümölcsöket. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük