Fejleszti a gyerek agyát, megelőzi az elhízást: a közös főzés nagyon jó hatással van a kicsire

A konyhában töltött közös idő eredménye nem csak egy finom ebéd vagy vacsora.

Főzés a gyerekkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek számára a szülő az elsőszámú példakép. Utánozzák a gesztusait, a szófordulatait, a viselkedését, és ha felnőnek, jó eséllyel az életmódját is követni fogják. Ezért nagyon fontos, hogy az egészséges táplálkozás alapelvei mentén terelgesd a gyerkőcöt. 

A hegyi beszédek legtöbbször süket fülekre találnak: ha a gyerek nem tudja kézzel fogható élményhez kötni a tudást, nem fog rögzülni, tehát a közös gyakorlás elengedhetetlen része a folyamatnak. 

Főzés a gyerekkel

A legtöbb gyereket érdekli a konyha világa, elsősorban azért, mert azt a felnőttléthez köti. Fontos, hogy ne rémítsd el, milyen veszélyes egyedül főzni, inkább vond be, és tanítsd meg rá, hogyan mozoghat biztonságosan a konyhában. Légy felkészülve, hogy a gyerekkel való főzés sokkal több koszos edénnyel és takarítanivalóval járhat. A tisztaságmánia könnyen a közös időtöltés rovására mehet: a pakolásba éppúgy bevonhatod a kicsit, az élményből viszont rengeteget elvesz, ha arra ügyelsz, nehogy lecseppentse a gyerek a pultot, vagy összekenjen még egy tálat.

főzés gyerek konyha kisgyerek (2)

Életkor alapján az öt-hét éves gyerekek elég érdeklődőek már, és a kézügyességük is fejlett ahhoz, hogy közösen tevékenykedjetek a konyhában, de a totyogóst is nyugodtan vedd magad mellé, hagyd  műanyag edényeket pakolászni, vagy játékkéssel trancsírozni például főtt krumplit - ez is a normál tanulási folyamat része. A konyhához kapcsolódó pozitív élmények meghatározzák a jövőben az ételkészítéshez fűződő kapcsolatukat. Jó megoldás lehet egy könnyen elérhető helyen kialakított gyerekpolc veszélytelen konyhai kiegészítőkkel, amihez egyedül is hozzáférhetnek.

Előkészületek

A közös főzést optimális esetben közös vásárlás előzi meg. A boltban már el lehet kezdeni beszélgetni az egyes hozzávalókról. Milyen szempontok, az energiatartalom, a hozzáadott adalékanyagok vagy ár alapján érdemes-e választani két termék közül? A bevásárlást a közös elpakolás követheti, miközben szót ejthettek a romlandóságról, eltarthatóságról, szavatossági időről. 

A főzéshez külsőleg is fel kell készülni: lányoknál az összefogott haj fontosságára hívd fel a figyelmet - hiszen mindenki undorodik tőle, ha hajszálat talál a tányérjában. A kényelmes, de nem túl laza öltözéknek biztonsági szerepe van, és természetesen a kézmosásról se feledkezzetek meg. Miután a közös főzéskor a felnőttek számára evidens dolgokat is el kell magyarázni, csak akkor fogj bele, ha nem időre, kapkodva kell elkészülni az étellel. 

Az étel kiválasztása 

A recept kiválasztásánál ne csak az egyszerűséget tartsd szem előtt. A hangsúly az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelő étel kiválasztásán legyen! Természetesen az egyéni igényeket is vegyétek figyelembe, de lehet kísérletezni: ha nem szereti a spenótfőzeléket, lehet, hogy a spenótos tésztával kiegyezik. Amikor ételt választotok, a hozzávalókat egyesével beszéljétek át, mit miért tesztek bele: ez még egy rutinos konyhatündérnek is utánajárásba kerülhet, de érdemes foglalkozni vele. A körültekintő nyersanyagválasztás a későbbi táplálkozást is befolyásolja, a magyarázattal pedig segíthetsz, hogy felnőttként ne küzdjön súlyproblémákkal a gyerek. Tudni fogja, miből miért és mennyit tartalmazzon egy étel, hall a teljes kiőrlésű liszt előnyeiről vagy éppen a hozzáadott só és cukor csökkentésének okáról. A közös főzés a finommotoros képességeken túl a logikát is fejleszti. Rögzül az ételkészítés sorrendisége, és a folyamatosan magyarázó, de nem kioktató szülőnek köszönhetően a miérteket is tudni fogja. 

Milyen ételeket érdemes választani elsőre?

  • Házi pizza: a bolti mirelit helyett egészségesebb, diétás verzióban is elkészíthető, nem bonyolult.
  • Gyúrt tészták: a tészta nyújtása és gyurmázása, formázása fejleszti a motoros képességeket, ráadásul rögzül a kicsiben, hogy házilag is könnyedén készíthet péksüteményeket.
  • Saláták: gyorsan elkészülnek, mégis többféle konyhatechnikai műveletet taníthatsz velük, például egy édesburgonya-saláta nem csak zöldségaprítást igényel. Vágás helyett a salátaleveleket tépkedni is lehet, az öntet kiválasztásával pedig a zsíros, tejfölös, kész szószok helyett tereld a könnyed, citrusos ízek felé a kicsiket. Azok a gyerekek, akik megszeretik a zöldségeket, felnőttként is többet fogyasztanak majd. 
  • Főzelékek: az óvodai-iskolai menza miatt sokan ódzkodnak a főzelékektől, azonban ha látják az elkészítés folyamatát az elejétől a végéig, és persze megkóstolhatják a nem agyonlisztezett végeredményt, talán másként állnak hozzá a jövőben. Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás: ennek pedig egyszerű módja egy jó ízű főzelék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az előkészítéskor nyugodtan hagyj feladatot a gyerekre is: ne a pontosan kimért, előkészített hozzávalókat tedd elé, hanem a zöldségpucolástól - nagyobbaknak aprítástól - kezdve abból se hagyd ki, melyik hulladék hova kerüljön. Segédkezhetnek a mérésben, eközben játékosan gyakorolhatjátok a mértékegység-átváltást, és szóba lehet hozni, hogy mi minden készíthető még az alapanyagokból, mit kell máshogy csinálni egy adott hozzávalóval, ha nem főzni, hanem sütni szeretnétek. A kalóriatartalom befolyásolása is téma lehet, a húsok látható zsírrétegének eltávolításától kezdve a krumpli különféle módon készített változataiig.  

A főzés

A szó szoros értelmében vett főzés csak ezután veszi kezdetét: a biztonságra fokozottan figyelj, ne engedd a kicsiket a forró tűzhely közelébe. Arról viszont essen szó, ha mégis baleset történne, mit lehet tenni. A kóstolgatást ne bízd egyedül a gyerekre, és mindig ügyelj rá, hogy ne egyen bele a forró ételbe. Amíg vártok, hogy elkészüljön a közös fogás, egy kis kémiát is belevihetsz a tanulási folyamatba: miért, hogyan változnak az összetevők, mi történik, ha túl rövid vagy túl hosszú ideig tesszük ki hőhatásnak őket. 

Természetesen a legfontosabb, hogy az egész közös főzést szórakozásnak fogjátok fel, ne erőltess semmit, mert a rossz élmények elvehetik a kedvét a további közös munkától. A gyerek érdeklődését követve igyekezz válaszolni a kérdéseire, dicsérd meg, ha egy-egy részfeladatot ügyesen megoldott.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Nézd meg ezt is - Ezt egye a sportoló gyerek!

Az egészséges életmód részét képezi a rendszeres testmozgás is. Az erőnléthez, az izmok fejlődéséhez fontos tápanyagok forrásai ezek az ételek.

Mit egyen a gyerek, ha sportol? Ezekben van az, amire szervezetének szüksége van

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük