Nem szereti a gyerek a zöldséget, mit tegyünk? (x)
Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a gyerekek nem szívesen fogyasztják a zöldségeket, pedig gazdagok vitaminokban, élelmi rostokban és ásványi anyagokban.

natív cikk 1 hame veggie 4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a gyermekek nem szívesen fogyasztják a zöldségeket, pedig azok bőséges forrásai például a C-, B-vitaminnak, valamint az élelmi rostoknak. Ezenkívül olyan ásványi anyagokban is gazdagok, mint a kálium vagy a magnézium. Éppen ezért is fontos, hogy minél kreatívabb módon építsük be a gyermekek étrendjébe a zöldségeket. Ehhez lehet kiváló módszer, ha nem csupán nyersen, de más formákban, levesekben, rántva, párolva vagy akár zöldségpástétomként is az asztalra kerülnek ezek a vitaminbombák.

A gyerek ízérzékelését, válogatósságát a szülők nagyban befolyásolják. Ha rendszeresen eszünk zöldségeket, mindennap van valami zöldség akár köretként, főfogásként vagy salátaként, vagy a szendvics elengedhetetlen részeként az asztalon, akkor a gyermek is nagyobb eséllyel táplálkozik hasonlóan. Ha reggelinél azt látják a kicsik, hogy nincs az asztalon zöldség, és egyik szülő sem eszik paradicsomot, paprikát, retket, zöldhagymát, akkor bizony ők sem fognak. Vagyis a példamutatás és a zöldségek napi szintű jelenléte a család asztalán az egyik legfontosabb viselkedésmintaként szolgál.

Mit tegyünk, ha hiába a példamutatás?

Sok családnál előfordul, hogy bár a szülők napi szinten fogyasztanak zöldségeket, de a gyermeket ez nem ösztönzi. Fontos azonban, hogy erőltetni ebben az esetben sem szabad, csupán biztosítani kell a lehetőséget, hogy mindig legyen elérhető zöldség a háztartásban.

natív cikk 1 hame veggie 1
Fotó: HAME HUNGARIA Kft.

Számtalan mód segítheti a szülőket abban, hogy valahogy mégis a gyerekek étrendjébe „csempésszék” a vitaminok ilyen forrását. A kedvenc ételekbe sokszor könnyedén használhatunk fel zöldséget, például a Milánói makaróni szószába keverhetünk lereszelt és megpárolt sárgarépát és cukkinit. A fiatalok egy része krémleves formájában szívesen megeszi a zöldséget, de érdemes a rakott ételekkel (rakott zöldbab, rakott karfiol) is próbálkozni, hiszen ezek is más ízélményt nyújtanak. Ne feledjük, a játékosság itt is segíthet, hiszen sok szülő figurákat készít zöldségekből, viccesen tálalja őket, vagy éppen nevet ad nekik, és meseként mutatja be a gyerekeknek a különböző zöldségeket, hogy meghozzák az étvágyat hozzá.

natív cikk 1 hame veggie 2
Fotó: HAME HUNGARIA Kft.

Kiváló mód lehet azonban az is, ha Hamé zöldségpástétommal dobjuk fel a reggelit vagy uzsonnát, ugyanis nem csak húsokból, halakból, hanem zöldségekből is elő lehet azt állítani. A száraz hüvelyesek, például a bab is nagyon jó pástétomalap, amit aztán változatossá lehet tenni akár gombával, paradicsommal és fűszerezéssel. 

Közös programokkal is segíthetjük az egészséges életmód követését

Mindenki időhiányban szenved, de jó szervezéssel sok minden megoldható. Így ha egyszer-egyszer együtt megyünk a gyermekekkel a piacra vagy a zöldségeshez, akkor gyorsan megismerkedhetnek az alapanyagokkal, kiválaszthatják azokat a zöldségeket, amelyek leginkább szimpatikusak nekik.

natív cikk 1 hame veggie 3
Fotó: HAME HUNGARIA Kft.

Ha pedig együtt pucoljuk, főzzük a zöldségeket, akkor egy- egy falatot nyersen is érdemes megkóstolni. Ezáltal pedig közös programok nemcsak élményt adhatnak, de akár a helyes táplálkozásra is ösztönözhetik a gyerekeket.

(Képek forrása: Hamé Hungaria Kft.)

Ezt is szeretjük