Bajt okozhat terhesség alatt a mosatlan gyümölcs? Ezért veszélyes a magzatra nézve
Miért veszélyes, ha mosatlan gyümölcsöt, zöldséget eszik a kismama?

GettyImages-519661578
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kismamáknak a táplálkozást illetően körültekintőbbnek kell lenniük, hiszen a nem megfelelően kezelt élelmiszerek baj forrásai lehetnek, amik rossz esetben a magzatra is hatással lehetnek.

Ilyen például a szalmonella, a liszterózis vagy a toxoplazmózis is. Utóbbit a toxoplasma gondii nevű egysejtű parazita terjeszti, és a legtöbben tudják, hogy macskák ürülékével terjed, súlyos megbetegedést okozva a fertőzött kismama magzatánál. A betegség az idegrendszert, a látást, a hallást érintő fejlődési rendellenességekkel is járhat, nagyon ritkán vetélést, halva születést okozhat. Az időben felismert fertőzés antibiotikummal kezelhető, és a babának sem lesz baja. A betegséggel kapcsolatban azonban sok a tévhit.

Mi veszélyesebb, a macska vagy a mosatlan gyümölcs?

A paraziták madarakban, kisebb emlősökben fejlődnek, majd ivaros szakaszban a macskák és macskafélék bélcsatornájában élnek, amelyket az állat a székletével ürít ki.

GettyImages-500491293

Ez persze nem jelenti azt, hogy azonnal meg kellene szabadulni a házi kedvenctől. A macska - különösen a benti - veszi ki a legkisebb részt a toxoplazmózis-terjesztésben, a nyers hús, a mosatlan zöldségek és gyümölcsök előkelőbb helyen szerepelnek, különösen a földdel érintkezőek, mint a répa vagy a kertben termett eper, ezek veszélyesebbek a magzatra nézve. 

Amennyiben a kismama cicatulajdonos, szinte biztosan túl van már a toxoplazmózison, ami a legtöbb esetben tünetmentesen zajlik le. A szűrést már a teherbeesés előtt érdemes elvégeztetni. Ha nincs immunitás, akkor később érdemes minden trimeszterben kérni a vérvizsgálatkor.

Hogyan előzd meg a toxoplazmózist?

A toxoplazmózissal szennyezett zöldségek, gyümölcsök mellett a nem megfelelően hőkezelt húsok és tejtermékek is fertőzést okozhatnak, ezért a kismama lehetőleg ne a terhessége során kóstolja meg a tatár bifszteket, sztéket, nyers halakat, hőkezeletlen tejeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A zöldségek és gyümölcsök termesztése gyakran permetszerrel történik, ami a külföldről behozott áruk tekintetében szinte leellenőrizhetetlen. A rovarirtó, gombaölő szerek rajta maradhatnak a mosatlan élelmiszereken, de a toxoplazmózis esetében épp a háztáji növények jelentenek nagyon rizikófaktort, hiszen egy kertbe bejárnak a cicák, szennyezve a földet.

Megfelelő higiénés szabályok betartásával a fertőzésveszély minimálisra csökkenthető. A benti cicát semmi esetre se engedd ki a szabadba, hogy még véletlenül se tudjon semmit "hazavinni". Ha vele foglalkozol, utána mindig moss kezet. A várandósság alatt a macskaalmot bízd a férjedre vagy egy másik személyre. 

GettyImages-980296282

A mosatlan zöldségeket, gyümölcsöket és az előre csomagolt salátakeverékeket is alaposan mosd át. A húsokat megfelelően süsd át, és főzd meg, a nyers húsokat pedig gumikesztyűvel fogd meg. Kertészkedés során, virágfölddel való érintkezéskor is használj gumikesztyűt és maszkot, így minimálisra csökkentheted a fertőzés esélyét. 

Reggelik kismamáknak

Ha a rosszullét éppen megkímél, vagy már túl vagy a reggel nehezén, akkor érdemes a következő ötletek közül választanod egy finom reggelit. Két tippet olyan reggelekre is adunk, amikor egyszerűen semmire sem jó ránézni.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük