Amit soha ne mondjunk egy tinilánynak: gyakori, ám igen kártékony mondatok
A gondolkodás nélkül kicsúszott mondatok egy életre bevésődhetnek a lányok érzelmi fejlődésébe.

GettyImages-624698226
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekek életét nagyban befolyásolja a szülői minta: amíg kicsik, édesanyjuk és édesapjuk a példaképük, és ahogyan ők viselkednek, az hatással lesz későbbi életükre is. 

Éppen ezért egy jó szándékú, vagy ellenkezőleg, egy fokozott érzelmi hangulatban elejtett megjegyzés vagy kritika nemcsak a legegészségesebb önbizalmon, de az anya-gyerek közötti kapcsolaton is csorbát ejthet. 

Mondatok, amiket nem szabad mondani a lányoknak

A lányok eleve szociálisan érzékenyebbek, mint a fiúk, kamaszkorban pedig másképp működik az agyuk, mint a felnőtteknek, ilyenkor komoly pszichés, szellemi változás figyelhető meg náluk. Tombolnak bennük a hormonok, és sokkal érzékenyebben reagálnak a külső hatásokra, a megdorgálásra, dicséretre, kritikára vagy akár az elutasításra, így fontos, hogyan közelít meg egy témát a szülő, és mi az, amit semmiképp sem szabad mondani nekik.

GettyImages-56195313

"Úgy látom, szorít ez a nadrág, nem szedtél fel magadra?"

Mivel a tininél jelentkező súlytöbblet később nemcsak az egészségére, de pozitív énképére és magabiztosságára is negatív hatással lehet, ezért nem mindegy, hogy ezt a kérdéskört hogyan kommunikálja felé a szülő. Ha azt mondja neki, hogy "úgy látom, szorít ez a nadrág, nem szedtél fel magadra?" azt sugallja felé, hogy meghízott, így ne csodálkozzon, ha a tini duzzogva és sértődötten becsapja maga mögött az ajtót, és egy hétig nem szól hozzá.

Tapintatosan és óvatosan kell megválogatni ilyenkor a mondatokat, de mindenekelőtt a szülőnek és gyermekének együtt kell tennie azért, hogy ez a helyzet megváltozzon. Egyen egészséges ételeket, de az édesanya egy közös zumbaórára vagy kocogásra is invitálhatja őt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos, hogy a szülők képesek legyenek megerősíteni a tinilányukban egy egészséges testképet. Ezt elsősorban azzal lehet elérni, ha az édesanya nem elégedetlen a saját alakjával: ha a lánya mindig azt látja, hogy panaszkodik a külsejére, neki is természetes lesz, hogy ő is elégedetlen legyen magával. 

Az "Addig nem állsz fel az asztaltól, amíg mindent meg nem ettél!" kezdetű felkiáltó mondatok azért nem vezetnek eredményre, mivel a gyermek valójában már akkor is eszik, ha nem éhes, ami előbb-utóbb pluszkilókat eredményezhet nála.

"És tetszik valaki az iskolából"?

Ezzel a kérdéssel bárkit ki lehet kergetni a világból. Ha az ember lányának kialakuló kapcsolat van, ami akár komolyra is fordulhat, ő maga fog beszámolni róla. Ha a szülő vagy a rokonok állandóan kérdezősködnek, ezzel nemcsak az önbizalmát rombolják le, de azt is elérik, hogy a későbbiekben nehezebben nyisson egy fiú felé.

GettyImages-865887850

"Hagyd, majd a bátyád megcsinálja, ő jobban ért hozzá"

Egyik gyerek sem szereti, ha alábecsülik a képességeiket, vagy ha a "tökéletes" elsőszülötthöz hasonlítják. Még ha nem egy reálbeállítottságú személyről van szó, vagy nem éppen az olyan férfias háztartási munkák lettek neki kitalálva, mint a bútorszerelés vagy a csempézés, miért ne próbálhatná ki? A szülő támogassa abban, ami érdekli, legyen az akár olyan terület, ami a mai napig a társadalmi elvárások szerint a férfiak terepe. Helyette érdemes azt mondani neki, hogy kellő elszántsággal és akarattal bármire képes lehet.

Szülők, akik leírták, miért utálják a saját gyereküket

Amikor minden nevelési módszer befuccsol, a szülők már napok óta nem aludtak, és a gyerek csak sír és hisztizik, akkor sokaknál elszakad a cérna, és olyan gondolatok támadnak bennük, amiket a társadalommal nem mernek megosztani.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük