Amit soha ne mondjunk egy tinilánynak: gyakori, ám igen kártékony mondatok

A gondolkodás nélkül kicsúszott mondatok egy életre bevésődhetnek a lányok érzelmi fejlődésébe.

GettyImages-624698226

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermekek életét nagyban befolyásolja a szülői minta: amíg kicsik, édesanyjuk és édesapjuk a példaképük, és ahogyan ők viselkednek, az hatással lesz későbbi életükre is. 

Éppen ezért egy jó szándékú, vagy ellenkezőleg, egy fokozott érzelmi hangulatban elejtett megjegyzés vagy kritika nemcsak a legegészségesebb önbizalmon, de az anya-gyerek közötti kapcsolaton is csorbát ejthet. 

Mondatok, amiket nem szabad mondani a lányoknak

A lányok eleve szociálisan érzékenyebbek, mint a fiúk, kamaszkorban pedig másképp működik az agyuk, mint a felnőtteknek, ilyenkor komoly pszichés, szellemi változás figyelhető meg náluk. Tombolnak bennük a hormonok, és sokkal érzékenyebben reagálnak a külső hatásokra, a megdorgálásra, dicséretre, kritikára vagy akár az elutasításra, így fontos, hogyan közelít meg egy témát a szülő, és mi az, amit semmiképp sem szabad mondani nekik.

GettyImages-56195313

"Úgy látom, szorít ez a nadrág, nem szedtél fel magadra?"

Mivel a tininél jelentkező súlytöbblet később nemcsak az egészségére, de pozitív énképére és magabiztosságára is negatív hatással lehet, ezért nem mindegy, hogy ezt a kérdéskört hogyan kommunikálja felé a szülő. Ha azt mondja neki, hogy "úgy látom, szorít ez a nadrág, nem szedtél fel magadra?" azt sugallja felé, hogy meghízott, így ne csodálkozzon, ha a tini duzzogva és sértődötten becsapja maga mögött az ajtót, és egy hétig nem szól hozzá.

Tapintatosan és óvatosan kell megválogatni ilyenkor a mondatokat, de mindenekelőtt a szülőnek és gyermekének együtt kell tennie azért, hogy ez a helyzet megváltozzon. Egyen egészséges ételeket, de az édesanya egy közös zumbaórára vagy kocogásra is invitálhatja őt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fontos, hogy a szülők képesek legyenek megerősíteni a tinilányukban egy egészséges testképet. Ezt elsősorban azzal lehet elérni, ha az édesanya nem elégedetlen a saját alakjával: ha a lánya mindig azt látja, hogy panaszkodik a külsejére, neki is természetes lesz, hogy ő is elégedetlen legyen magával. 

Az "Addig nem állsz fel az asztaltól, amíg mindent meg nem ettél!" kezdetű felkiáltó mondatok azért nem vezetnek eredményre, mivel a gyermek valójában már akkor is eszik, ha nem éhes, ami előbb-utóbb pluszkilókat eredményezhet nála.

"És tetszik valaki az iskolából"?

Ezzel a kérdéssel bárkit ki lehet kergetni a világból. Ha az ember lányának kialakuló kapcsolat van, ami akár komolyra is fordulhat, ő maga fog beszámolni róla. Ha a szülő vagy a rokonok állandóan kérdezősködnek, ezzel nemcsak az önbizalmát rombolják le, de azt is elérik, hogy a későbbiekben nehezebben nyisson egy fiú felé.

GettyImages-865887850

"Hagyd, majd a bátyád megcsinálja, ő jobban ért hozzá"

Egyik gyerek sem szereti, ha alábecsülik a képességeiket, vagy ha a "tökéletes" elsőszülötthöz hasonlítják. Még ha nem egy reálbeállítottságú személyről van szó, vagy nem éppen az olyan férfias háztartási munkák lettek neki kitalálva, mint a bútorszerelés vagy a csempézés, miért ne próbálhatná ki? A szülő támogassa abban, ami érdekli, legyen az akár olyan terület, ami a mai napig a társadalmi elvárások szerint a férfiak terepe. Helyette érdemes azt mondani neki, hogy kellő elszántsággal és akarattal bármire képes lehet.

Szülők, akik leírták, miért utálják a saját gyereküket

Amikor minden nevelési módszer befuccsol, a szülők már napok óta nem aludtak, és a gyerek csak sír és hisztizik, akkor sokaknál elszakad a cérna, és olyan gondolatok támadnak bennük, amiket a társadalommal nem mernek megosztani.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük