Miért jó, ha a gyerek azt mondja neked, hogy nem szeret? A pszichoterapeuta szerint ez az oka

Senkinek nem esik jól, ha a gyerekétől azt hallja, hogy nem szereti, pedig egyáltalán nem az áll a hátterében, mint elsőre tűnik.

GettyImages-1277854974
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elsőre felkavaró lehet a szülőknek azt hallani a gyerektől, hogy „utállak” vagy „nem szeretlek”, mégsem szabad azonnal a legrosszabbra gondolni.

Noel McDermott pszichoterapeuta szerint az érzelmi és pszichológiai fejlődés normális része, amikor ilyen nyersen fejezi ki magát a gyerek. Meghatározó a jellemfejlődésükben, ahogy a szülők kezelik ezt a szituációt, mert az lesz később a követendő modell számukra.

Nem szabad pánikolni

Az első és legfontosabb lépés az, hogy megőrizzük a hidegvérünket. Hogyha valaki 4-10 évesen, azaz kisiskolás korában hozzávágja a szülő fejéhez, hogy nem szeretlek vagy utállak, az egyáltalán nem ugyanazzal a jelentéstartalommal bír, mint amikor egy felnőtt szájából hangzik el.

GettyImages-827477442

A gyerek ilyenkor nem utálja tényleg a szülőt, hanem általános csalódottságérzése szakad ki belőle, hiszen még nem tudja kifejezni magát, hogy anya, nagyon frusztrált vagyok valami miatt - legyen szó bármiről. Tehát maradj nyugodt, és ne vedd a szívedre, ha ilyet hallasz a gyerektől. 

A pszichoterapeuta szerint a gyerekkel való elbeszélgetés előtt érdemes nyugtató légzőtechnikát végezni, feleleveníteni régi, boldog közös emlékeket, hogy ne nyomja rá a bélyegét a rosszkedv a kommunikációra. 

Mit jelent?

- Az „utállak” kifejezés egy éretlen, még kiforratlan módja az érzelmek kifejezésének, nagyon fontos tudatosítania magában a szülőnek, hogy ekkor a gyerek még nem érti teljesen, hogy milyen súlya van ennek a szónak. A kommunikációjuk fejlődése során ragad rájuk, amit a környezetükben látott modellekből tanultak el - mondja a pszichoterapeuta. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Legtöbbször pusztán frusztrációt, csalódottságot akarnak kifejezni, ami eredhet a kontroll elvesztéséből, például hogy a szülők valamit nem engednek meg számukra, amit ők nagyon szerettek volna. Elképzelhető, hogy fáradtak, éhesek vagy szomjasak, ami csak tovább fokozza az gyerekben dúló negatív érzéseket. Nagyjából ezeket jelenti:

  • Mérges vagyok.
  • Utálom, hogy így érzek.
  • Nem szeretem ezt a szituációt.
  • Nem értesz meg.
  • Nem hallgatsz meg.
  • Nem tudom most máshogy megélni az érzéseimet.

Ez teljesen természetes része a gyermek érzelmi fejlődésének, és a szülők reakciójától nagyban függ, hogy milyen kommunikációs mechanizmusokat fog kialakítani az érzelmek megélésére és a problémák megoldására. Nagyon fontos leckét sajátít el azzal, ha megtanulja, hogy az „utállak” szó elhangzását követően is lehet szeretni a másikat.

GettyImages-1225532279

A szülők erre azt mondhatják, hogy „látom, hogy mérges vagy rám, és szeretném megérteni, miért. Beszéljünk erről újra, amikor mind a kettőnknek jó.” A beszélgetés után, és amikor a gyerek már megnyugodott, a szakértő szerint minél hamarabb érdemes egy nagy öleléssel megnyugtatni, és eloszlatni a gyermek lelkében felkavarodott érzelmi vihart, hogy újra helyreálljon a világ rendje.

8 olcsó és kreatív játék, ami fejleszti a gyerekek szenzomotoros képességét

A házimunka mellett a játék is nagyon fontos a kicsik fejlődése szempontjából. A szenzomotoros - érzékszervi mozgásos - játékok fejlesztő hatással vannak a kicsi és nagyobbacska gyerekek agyi és mozgásfejlődésére egyaránt. Ezekből mutatunk most olyan ötleteket, amelyeket otthon, a legegyszerűbb hozzávalókból is könnyen elkészíthetsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük