Hogyan segíthetjük a gyerek beszédfejlődését? 4 dolog, ami hatékonyabb, mint a mesenézés

Hiába nézet a szülő sok mesét a gyerekkel, a tévétől bizony nem fog megtanulni beszélni.

GettyImages-937712014

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az animációk és rajzfilmek nem tartoznak a mesék fogalmába, bár köznyelven meseként emlegetik őket, mégsem azok. Hiszen a televízióban vagy a tableten látott mesék teljesen más hatással vannak a gyermek agyi és beszédfejlődésére, mint a könyvből vagy fejből olvasott történetek. Míg a meseolvasás során a gyermek képzelete és kreativitása szárnyal, addig a rajzfilmek egy kész képet vetítenek felé, amelyet - korából adódóan - talán nem is ért meg igazán, főként a vibráló színek és a gyorsan mozgó képek kötik le a figyelmét.

Szakemberek szerint a legnagyobb probléma a tévével, hogy a még nem beszélő gyermek ugyan hallja a beszédet, de nem látja, hogyan kellene képezni a hangokat. Az animált mesékben számítógéppel mozgatják a szereplők száját, ami másképp mozog, mint ahogy azt a valóságban tenné. A kicsik utánozással tanulnak, a beszédfejlődésben pedig fontos szerepe van annak, hogy a gyerkőc lássa a másik fél szájmozgását - enélkül a beszéd sem tud megindulni.

4 dolog, ami hatékonyabb, mint a mesenézés

A 21. század digitális világában persze nem lehet elvárni a szülőtől, hogy teljes mértékben kiiktassa a gyerkőc életéből a számítógépet vagy a televíziót, ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet - WHO - kétéves kor alatt nem javasolja a képernyős tevékenységet. Nemcsak a beszédfejlődés szempontjából, de azért sem, mivel a gyermek olyan intenzív fény- és hanghatásoknak van kitéve, amelyek nagy terhelést jelentenek az idegrendszerének. Ez nemcsak azért baj, mert a gyerek fáradt, nyűgös lesz, de elaludni is nehezebben tud majd. Helyette próbáld ki az alábbiakat!

GettyImages-151929426

Diafilm

Remek esti program a diafilmezés, ami ismét reneszánszát éli. Míg régen diafilmen vetítették le nekünk a szülők a Lúdas Matyit vagy az Egri csillagokat, addig ma már mi tehetjük ugyanezt. Remek, gyermekeknek szánt diafilmek kaphatóak, amelyek minden korosztály igényét kielégítik. Tévé helyett sokkal jobb megoldás, ha ezt választod esti mese gyanánt.

Meseolvasás

A rendszeres, napi 15 perces mesehallgatás években mérhető iskolai előnyöket eredményezhet azokkal szemben, akiknek egyáltalán nem, vagy nagyon ritkán olvasnak. A mese amellett, hogy fejleszti a gyermek képzelőerejét és fantáziáját, oldja a feszültséget, bővíti a szókincset, fenntartja a figyelmet, és segít koncentrálni - ami, valljuk be, a későbbiekben, például az iskolában nagy hasznukra válhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mondókák, ölbéli játékok

A legkisebbek imádják a mondókákat és ölbeli játékokat, amelyek amellett, hogy remek szórakozást nyújtanak számukra, észrevétlenül fejlesztik többek között a beszédértést, a beszédészlelést, a ritmusérzéket és a mozgáskoordinációt. A közösen együtt töltött idő és a testi közelség erősíti a szülő és gyermek kapcsolatát, ezáltal egészséges önbizalommal ruházza fel.

GettyImages-810773850

Közös beszélgetés

Kutatások kimutatták, hogy a kétirányú kommunikáció, azaz a társalgás hatszor hatékonyabb a gyermek nyelvi fejlődése szempontjából, mint az egyirányú (azaz a meseolvasás) vagy a tévénézés. Gazdagabb lesz a szókincse, a kifejezéseket, nyelvi fordulatokat könnyen elsajátítja, és ezeket alkalmazza is a beszédjében.

Mennyire ismered a népmeséket? Kvíz!

Az égig érő paszuly, A kis gömböc vagy A kiskakas gyémánt félkrajcárja - gyerekként bizonyára te is kívülről fújtad ezen népmesék történeteit, de vajon felnőttfejjel is emlékszel még a részletekre?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük