A végső megoldás, ha nem jön a baba

A meddőség hátterében számos probléma állhat. Az orvostudomány azonban ma már a legtöbbet kezelni tudja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első terhesség a legfontosabb időszak egy nő életében. Sokaknál azonban sajnos, bármennyire is szeretnék, nem kopogtat a gólya. Ma már több módja is létezik a mesterséges megtermékenyítésnek. Ismerd meg a lehetőségeket, és ne ess kétségbe.

Ovulációindukció

Sok nő azért nem képes teherbe esni, mert valamilyen hormonális betegség gátolja a peteérést. A probléma alapvetően könnyen kezelhető, a gond inkább az, hogy gyakran későn derül fény a valóságra, így azután, hogy a peteérés helyreállt, a lelki görcsök és stressz akadályozza a teherbeesést.

Éppen ezért, ha babát terveztek, még azelőtt érdemes egy alapos nőgyógyászati szűrésen részt venned, hogy komolyabban próbálkozni kezdenétek. A tesztoszteron termelődés hátterében legtöbbször a policisztás ovárium szindróma áll, egy hüvelyi ultrahang, vagy a hormonszintet vizsgáló vérvétel azonban mindenre fényt deríthet.

Ha pedig valóban fennáll a  probléma, egyszerű hormonális gyógyszeres kezeléssel helyre lehet billenteni a természetes egyensúlyt. A klomifen-citrát tartalmú gyógyszert általában a ciklus első hetében kell beszedni, az egyszeri kúra időtartama pedig öt nap. A kezelés 3-6 hónapig tart, ezalatt nem árt, ha számon tartod peteérésed időpontjait, és ezekre a napokra időzítitek szexuális együttléteiteket.
Ha ez alatt az idő alatt nem sikerül teherbe esned, másik módszerrel kell próbálkoznotok, könnyen lehet ugyanis, hogy nem csak veled volt probléma. Ha partnered spermiumtermelése nem egészséges, az további nehézségeket okozhat.

Mesterséges megtermékenyítés

A mesterséges megtermékenyítésnek nevezett módszer az intrauterin inszemináció, melynek lényege, hogy a spermiumokat a hosszas utat jócskán lerövidítve, a peteérés idején közvetlenül a méhbe juttatják.

Ez a módszer akkor ajánlott, ha párod nem rendelkezik megfelelő minőségű spermával, ezért annak ellenére, hogy teljesen egészséges vagy, nem sikerül teherbe esned, de akkor is hatékony megoldás lehet, ha a peteérés stimulációja nem járt sikerrel.

Mivel rengeteg spermium pusztul el a hüvely lúgos közegében, ez a technika jócskán növeli a sejtek túlélési esélyét. Egy másik lehetőség, ha hormonális kezeléssel stimulálják a peteérést, hogy a mesterséges megtermékenyítés még biztosabb eredménnyel járjon, hiszen a petesejt mindössze 24 órán keresztül életképes.

Lombikbébiprogram

A módszert, melynek során a petesejtek megtermékenyítése az anya testén kívül zajlik, eredetileg az olyan nők számára fejlesztették ki, akiknél a petevezeték valamilyen maradandó károsodása akadályozza a teherbeesést. Ezt az állapotot leggyakrabban későn diagnosztizált Chlamydia okozhatja, melynek során a petevezetékek folyamatos gyulladása végzetes roncsolódáshoz vezet. Azonban nemcsak ebben az esetben fordulhatsz ehhez a lehetőséghez, hiszen a lombikbébiprogram akkor is megoldást jelenthet, ha partnered szélsőségesen kevés vagy rossz életképességű spermiumokkal rendelkezik.

Az in vitro fertilizáció a legelterjedtebb mesterséges megtermékenyítési módszer, mivel a legtöbb esélyt garantálja a sikerre. Ennek során testedből egy hosszú aspirációs tű segítségével kivesznek egy előzőleg stimulált, tehát érett petesejtet, hogy azt laboratóriumi körülmények között termékenyítsék meg partnered spermájával. Amennyiben azonban nem lehet közös gyermeketek, a sejtek származhatnak anonim donoroktól is.

Tudtad?
A lombikbébiprogram során gyakori az ikerterhesség, ugyanis annak érdekében, hogy a beágyazódás valószínűségét növeljék, gyakran egyszerre több embriót ültetnek be.

Mikromanipulációs technikák

Ha partnered nemcsak kevés, de ráadásul mozgásképtelen spermiumokat termel, akkor szükség lehet arra, hogy hímivarsejtjét közvetlenül, egy injekció segítségével juttassák be petesejtedbe. Az intracitoplazmatikus injekciónak nevezett eljárás 90%-os hatékonysággal működik. Előfordulhat azonban az is, hogy a férfi képes lenne életképes spermiumok termelésére, de azok az ondóutak elzáródása miatt nem jutnak be a hüvelybe.

Hasonló helyzetben a sejteket közvetlenül a mellékherékből veszik ki egy aspirációs tű segítségével. A spermiumaspiráció akkor jelenthet megoldást, ha partnered egy régebbi húgyúti fertőzés vagy akár veleszületett okok miatt terméketlen.

Arra is létezik megoldás, ha egészen a beágyazódásig minden rendben zajlik, azonban a megtermékenyült petesejt nem képes megtapadni méhed falán. Ebben az esetben az asszisztált hatching technológia segítségével a petesejt külső membránjához kapcsolódó vastag glikoprotein réteget, vagyis a zona pellucidát mesterségesen felnyitják, hogy a beágyazódás megtörténhessen.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük