Mennyivel kell többet innod 30 fokban, ha terhes vagy? A szakértőt kérdeztük
Dr. Vida Gábor szülész-nőgyógyász válaszolt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyon vártuk a kánikulát, de a hőség sajnos veszélyt is rejthet magában. Ilyenkor mindenkinek jobban oda kell figyelnie a megfelelő folyadékbevitelre. Arra voltunk kíváncsiak, a kismamáknak miben változik ilyenkor a folyadékigénye, ezért megkérdeztük dr. Vida Gábor szülész-nőgyógyászt a témában.

A kismamáknak alapvetően oda kell arra figyelniük, mit esznek, mit isznak, és mennyit, hiszen egy új élet növekszik bennük, akinek mindent biztosítaniuk kell az optimális fejlődéshez, illetve a saját szervezetükről, egészségükről, jó közérzetükről sem szabad megfeledkezniük. Az elegendő folyadékbevitel az egyik alapvető dolog, amire hangsúlyt kell helyezniük.

Mennyit kell inni terhesség alatt?

- Átlagos körülmények között az áldott állapotban lévő hölgyeknek hozzávetőleg 1,5-2 liter folyadék fogyasztása ajánlott naponta, ez kánikulában, 30 fok felett, 3 literig fokozandó. Ezt szomjúságérzet nélkül is ajánlatos elfogyasztani, hiszen a szomjúság már hiányt jelez - mondja dr. Vida Gábor.

Nemcsak a vízfogyasztás azonban, amiben ez a folyadékmennyiség kimerül, a táplálkozás során a szervezetbe vitt egyéb, folyadékot tartalmazó ételek is beletartoznak:

- Természetesen ebben a mennyiségben benne van a táplálékban, gyümölcsben, salátában, levesben bevitt folyadékmennyiség is - egészítette ki a szülész-nőgyógyász.

Mit igyon a kismama?

Felmerül a kérdés, milyen italokat érdemes fogyasztani a kismamának. Aki a buborékos ásványvizet kedveli, vajon ihat továbbra is ilyet? Szabad ilyenkor fekete teát inni, vagy édes rostos üdítőt?

- Alapvetően az alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvíz, abból is a buborékmentes a legjobb folyadékpótlás, emellett a 100%-os gyümölcs- és zöldséglevek, a gyümölcslevesek - nincs jobb egy hideg eperlevesnél nyáron - és a tej - turmixok, gyümölcsshake - jönnek még szóba. A teák közül a zöld, illetve gyümölcsteák ajánlottak, mivel ezek koffeintartalma alacsony. Cukor helyett inkább mézzel édesítve. A cukrozott üdítőitalok fogyasztása a várandósság alatt - és egyébként is - kerülendő - részletezte a tudnivalókat dr. Vida Gábor.

Mi van, ha nem iszik eleget a kismama?

Ha a kismama nem iszik eleget, hasonlóképp a nem várandósakhoz, az ő szervetetében is kedvezőtlen folyamatok indulnak el, ám ebben az esetben a baba is kárát láthatja a folyadékhiánynak:

- A várandósak esetében a kiszáradás tünetei hasonlóak, mint mindenki másnál, azonban a magzatot is érinthetik. A kiszáradás során csökken a keringő vértérfogat, ennek okán a méhlepényen át a magzathoz is kevesebb oxigén kerül, így az ő állapota is romolhat. A besűrűsödött vér a várandósság alatt amúgy is emelkedett trombóziskockázatot tovább fokozza. A súlyos kiszáradás a veseműködés romlását, sőt leállását is kiválthatja. Így a káros anyagoktól nem tud megszabadulni a szervezet, ami akár végzetes károsodást is okozhat anyának-magzatnak egyaránt. Persze, ez már csak extrém körülmények között fordul elő - mondja dr. Vida Gábor.
 

Ezt is szeretjük