Milyen terhesvitamin a jó? A szülész-nőgyógyász véleménye
Miért szükséges terhesvitamint szedni, és milyen kritériumoknak feleljen meg a választott termék?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Magad is tapasztalhattad, hogy a tévében nem egy és nem is kettő terhesvitamin-reklám van, ám felmerül a kérdés, valóban szükséges-e ilyet szedni, és ha igen, hogyan választhat jól terméket, aki babát vár.

Kérdéseinkre dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász válaszolt.

- Szükséges terhesvitamint szedni a várandósság előtt és alatt?

- Ideális esetben a kiegyensúlyozott táplálkozással elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk, ám a manapság termesztett zöldségekben és gyümölcsökben előforduló vitaminokból a pár évtizeddel ezelőtt mért értéknek csupán a töredéke található meg. Így akármilyen egészségesen állítjuk össze a napi menüt, nem tudjuk bevinni a szükséges mennyiséget. Ebből érthetővé válik, hogy miért javasolt várandósság alatt is a vitaminpótlás.

- Hogyan változik a vitaminigény a terhesség alatt?

- Várandósság alatt bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra nagyobb szükség van, mint egyébként, és van olyan, amiből a bevitt extra mennyiség még árthat is, így érdemes a kifejezetten várandósok számára kifejlesztett termékeknél maradni.

- Mit tartalmaz a jó terhesvitamin?

- Rengeteg készítmény érhető már el a piacon, csak néhány dologra kell odafigyelni a termék kiválasztásánál:

A legfontosabb összetevő a folsav. A várandósvitaminok mind tartalmazzák, körülbelül 400-800 mikrogramm (μg) mennyiségben.

- A folsav segít megelőzni a magzati velőcső-záródási rendellenességeket, mint az agy- és koponyahiányt, valamint nyitott gerincet. Én alacsony kockázatú várandósoknál is a napi 800 mikrogrammot ajánlom legalább a 12. hétig, amíg ez a fejlődési szakasz teljesen lezárul. Aki nem szeretne vitaminkészítményt szedni, azt javasolnám, hogy legalább az első trimeszterben szedjen külön folsavat.

Érdemes már a gyermekvállalási szándék előtt egy-három hónappal, ugyanis már a fogamzás napjától elindulnak azok a sejtosztódási folyamatok, amelyekben a folsav megfelelő szintje szerepet játszhat.

A második fontos összetevő a vas. Egyrészt elegendő vastartalék szükséges a magzat növekedéséhez és megfelelő fejlődéséhez, másrészt a vashiányos vérszegénység - más szóval az anémia - megelőzéséhez, amikor is csökken a vörösvértestek száma a vérben. Vasból minimum 30 milligrammot szükséges tartalmaznia a vitamin készítménynek.

Harmadikként együtt említeném a D-vitamint és a kalciumot. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, így biztosítja a csontképzéséhez nélkülözhetetlen kalcium megfelelő mennyiségét. Kalciumból várandósság alatt naponta minimum 250 milligramra van szükség a megfelelő csontképzéshez.

C-vitaminból napi 50 milligramm a minimum, ezt a mennyiséget tudomásom szerint minden várandósvitamin tartalmazza, de egy kiegyensúlyozott étrenddel ennek a többszörösét is magunkhoz tudjuk venni, például citrusfélékkel, paradicsommal vagy paprikával.

Ezeken kívül cinkből minimum 15 milligrammot, rézből 2 milligrammot, B6-vitaminból 2 milligrammot tartalmazzon a készítmény.

- Van kerülendő vitamin a várandósság alatt?

- Fontos, hogy a várandósság alatt az extra mennyiségű A-vitamin árthat a magzatnak, ezeket a normál multivitaminok igen, de a várandósvitaminok nem tartalmazzák.

Ezt is szeretjük