Várandós vagy? Koraszülést okozhat, ha erre nem vigyázol

Egyetlen elővigyázatlan mozdulat miatt hamarabb beindulhat a szülés, mint kellene.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság híre nagy örömre ad okot, de hogy valóban gondtalan és zökkenőmentes legyen az út a baba születéséig, fontos, hogy a kismama hatványozott figyelmet fordítson bizonyos dolgokra.

A kiegyensúlyozott táplálkozás, a minél stresszmentesebb élet, a káros szenvedélyektől való mentesség és az elegendő mennyiségű pihenés, hogy néhány példát mondjunk, elengedhetetlen, ám van még valami, amire oda kell figyelni, mert ha nem, annak komoly következményei lehetnek.

Egyetlen mozdulatsor

Sokan nem gondolnák, de a terhesség alatt higiéniai hiányosságok, hibák is vezethetnek problémához. Azok a várandósok, akik macskát tartanak otthon, fokozottan kell, hogy figyeljenek erre, máskülönben egy komoly fertőzés eredményeként komplikáció léphet fel a babával.

A macskatartókat fenyegető fertőzés a toxoplazmózis, mely egy sejten belül élősködő kórokozóval való megfertőződést jelent. A toxoplazmózis károsíthatja a babát, és befolyásolhatja a terhesség lefolyását is. Leggyakrabban macskaürülékkel terjed, ezért annak cseréjét fokozott elővigyázatossággal kell végezni, még a megszokottnál is nagyobb óvatossággal.

Mit okoz a terhesség alatt?

A toxoplazmózis fertőzés attól függően, a várandósság előtt bekövetkezett már, vagy csak alatta, más-más helyzetet teremt. Ha van valakinek macskája, ha nincs, szinte minden ember átesik ezen a fertőzésen életében, sokan tünetmentesen. Amennyiben ez megtörtént, a fertőzést nem lehet újra elkapni, a szervezet immunitást szerez. Vérvizsgálattal lehet megnézetni, volt-e már valakinek ilyen fertőzése, vagy sem - IgG pozitív vagy negatív.

Ha a vérvizsgálat szerint valaki pozitív, azaz már megkapta a fertőzést, a kérdés az, mikor. Amennyiben a fertőzés friss, egy ismételt vérvételből kiderül, hogy emelkednek az ezt kimutató értékek - IgA, IgM - a laborleleten. Ebben az esetben a babára is veszélyes lehet a fertőzés, mert a parazita a 16. héttől a méhlepényen át őt is megfertőzheti. A fertőzött anya terhessége alatt épp ezért antibiotikumos kezelésre van szükség, aminek köszönhetően a baba is védve lesz. Ha a fertőzés régebben történt, azt abból lehet tudni, hogy az értékek nem emelkednek. A vérvizsgálatra érdemes még a tervezett terhesség előtt sort keríteni, biztos, ami biztos.

Hogy hat a terhességre és a babára?

Minél korábbi szakaszban lép fel fertőzés az anyánál, annál veszélyesebb a babára. A toxoplazmózis fertőzés koraszülést, vetélést, halvaszülést, illetve születési rendellenességet - vízfejűség, koponyán belüli gócok kialakulása, hallássérülés, vakságot előidéző szemideggyulladás, szellemi visszamaradottság - is okozhat. Attól függően, mit okoz nála, egyes újszülötteknél csak születés után jelentkeznek a toxoplazmózis okozta imént sorolt problémák.

Mire kell figyelni?

A macskaalmot a legjobb naponta kicserélni, mert a macska ürülékében esetlegesen megtalálható parazita 48 óra alatt lesz fertőzőképes. A megszokott mozdulatsort érdemes minél körültekintőbben végezni, illetve minél gyakrabban. Ha megoldható, a legjobb, ha ezt a terhesség alatt nem a leendő anyuka, hanem mondjuk a leendő apuka végzi, illetve más családtag, mivel az alom belélegzése is okozhat fertőzést, ám ő is vigyázva, mert ha megbetegszik, az ő vizelete és ürüléke is viszi a kórokozót, ha mondjuk vécézés után nem jól mos kezet.     

Lényeges még az általános higiéniára való fokozott figyelem. Miután a kismama az állattal foglalkozott, érdemes meleg vízzel, szappannal kezet mosni.

A macskát is érdemes tisztán tartani, nemcsak kívül, belül is. Fekhelyét takarítani kell, szőrét tisztítani, figyelni, hogy nincs-e bolhája vagy más élősködője, és féregteleníteni kell rendszeresen. Mindezt optimális esetben a gazdi egyébként is szem előtt tartja, nemcsak akkor, ha terhes.

Jó tudni, hogy a betegséget nemcsak macska terjeszti: nyers vagy rosszul átfőtt-átsütött hús és tojás, utcán heverő állatürülék, mosatlan gyümölcs is okozhatja, ezért ezeket is fontos fokozottabban kerülni a kilenc hónap alatt. Az étel legyen mindig jól elkészítve, a szennyeződött cipőtalpat fertőtleníteni kell, a gyümölcsöket pedig alaposan megmosni fogyasztás előtt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szűrhető!

Cikkünket elolvasván semmiképp ne gondolkodj el azon, hogy macskád eltávolítsd a háztól, hiszen ő még mindig ugyanaz a cica, akit eddig is szerettetek.

A toxoplazmózis szűrhető, vigyétek el és nézessétek meg, kedvencetek nem hordozója-e a betegségnek. Egyáltalán nem biztos, hogy az, de ha az is, segíthettek rajta gyógyszeres kezeléssel. Érdeklődjetek az állatorvosnál!

Megfelelő higiéniával, odafigyeléssel, a macska és a gazdi részéről történő szűrővizsgálattal a macskatartásból esetlegesen származó veszély minimálisra csökken.

Ezt is szeretjük