Miről árulkodik a megváltozott szagú vizelet? Nem szabad félvállról venni
A szúrós szagú vizelet hátterében legtöbbször ez áll.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A légúti fertőzések után a húgyutakat érintőek számítanak a második leggyakoribb fertőzéstípusnak gyermekkorban.

Többféle tünet is utalhat rá, amelyek közül a vizelet megváltozott szaga csak az egyik.

Húgyúti fertőzés gyerekkorban

A húgyúti fertőzések hátterében csaknem mindig az Escherichia coli baktériumok állnak, amelyek normál körülmények között is megtalálhatók a végbélben - a húgycsőbe, hólyagba kerülve azonban kellemetlen panaszokat okoznak.

A hólyaghurut tünetei

 • Hőemelkedés, láz.
 • Szúrós szagú vizelet.
 • Fájdalmas vizelési inger.
 • Bágyadtság, ingerlékenység.
 • Gyakori vizeletürítés - kevés vizelet.
 • Már kialakult szobatisztaság esetén újbóli bevizelés.

Érdekes, hogy csecsemőkorban inkább fiúknál fordul elő a fertőzés - mivel ilyenkor a még letapadt fityma miatt a húgycsőnyílás nehezebben tartható tisztán. A későbbi életkorokban viszont jellemzően a lányok problémájává válik, mivel a rövidebb húgycsövön a baktériumok könnyebben feljutnak a hólyagba.

Pontos diagnózis

Ha a fenti tünetek közül többet is tapasztalsz, illetve tapasztal a gyerek, fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljatok. Az orvos vizeletmintát fog kérni - erre a reggeli első, középsugaras vizelet lesz a legalkalmasabb.

A laborban a vizeletet üledék-, illetve bakteriológiai vizsgálatnak vetik alá a mintát: húgyúti fertőzés esetén sok baktérium, fehérvérsejt, illetve vörösvértest mutatható ki belőle. Ha felmerül a vesemedence-gyulladás gyanúja, vérvételre, illetve hasi ultrahangvizsgálatra is szükség van.

Lelki okok

Az éjszakai bepisilés hátterében nemcsak fertőzés, hanem lelki problémák is állhatnak. Hallgasd meg, mit mond a témában a pszichológus!

A hólyaghurut kezelése

Amennyiben baktériumok csak a húgyhólyagig jutottak fel, vagyis hólyaghurutról van szó, úgy a betegség általában öt-hét napos antibiotikumos kezelés igényel. Emellett fontos a bő folyadékfogyasztás - gyakori vizeletürítés -, hogy a baktériumok minél gyorsabban távozhassanak az alsó húgyutakból. Amennyiben a kórokozók elérték a felsőbb húgyutakat, és vesemedence-gyulladást okoztak, kórházi kezelésre van szükség.

Így előzhető meg a fertőzés!

Hogy ne kelljen újból szembesülnötök a betegség tüneteivel, fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon a gyerek. Az életkoronkénti napi folyadékigény az alábbiak szerint alakul:

 • 6 hónapos korig: 190 ml/kg
 • 6-12 hónapos kor: 800-1000 ml
 • 1-2 éves kor: 1100-1200 ml
 • 2-3 éves kor: 1300 ml
 • 4-8 éves kor: 1600 ml
 • 9-13 éves kor: 1900-2100

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Hogy a végbélből ne kerülhessen baktérium a húgyutakba, lényeges, hogy székelés után a mozdulat elölről hátrafelé irányuljon. Kisfiúknál vizelés előtt az előbőr visszahúzása csökkenti a fertőzés kockázatát.

Ezt is szeretjük