15 évesen fejbe lőtték, ma ő a legfiatalabb Nobel-békedíjas a világon: Malala Júszafzai története
A pakisztáni Malala már 12 évesen a BBC-nek blogolt.

GettyImages-1147228070
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Malala Júszafzai nevét a világ 2012 októberében ismerte meg. Az akkor 15 éves pakisztáni lányt fegyveres tálibok a buszon lőtték fejbe.

Összesen három találatot kapott: egy a fején érte, egy a nyakán, egy pedig a vállán. Csodával határos módon felépült, és ma ő a világ legfiatalabb, valamint egyetlen pakisztáni Nobel-díjasa.

Malala Júszafzai

Malala 1997-ben született Míngora városában, pakisztáni szunnita muszlim családba. Apja, Ziauddin Júszafzai tanítóként majd iskolaigazgatóként dolgozott. Feleségével nem patriarchális szokásjogon, hanem egyenlőségen alapuló családi rendszert alakítottak ki, Malala tehát úgy nőtt fel, hogy két fiútestvérével megegyező jogokat kapott.

Malala szüleivel és két fivérével
Malala szüleivel és két fivérével
Fotó: Christopher Furlong / Getty Images Hungary

Tartományuk azonban 2008-ban a tálibok fennhatósága alá került, akik az iszlám előírásait úgy értelmezték, hogy a nők feladata csak a házimunka és a gyereknevelés, így eltörölték a nők oktatáshoz való jogát, bezáratták a leányiskolákat. Malala az interneten tiltakozott a fundamentalisták intézkedései ellen. 12 évesen már a BBC-nek blogolt Gul Makar - Búzavirág - álnéven. Írásaiban beszámolt a tálibok uralma alatti mindennapokról. 

A „nyugati gondolkodást népszerűsítő tevékenysége” miatt több fenyegetést is kapott, a tálibok igyekeztek elhallgattatni, ám nem jártak sikerrel. 2012 októberében szélsőséges iszlamista tálibok megállították az őt szállító buszt, három lövést adtak le rá - dacára annak, hogy az ottani törzsi törvények szerint tilos a nők elleni gyilkosság -, és a merénylet során két másik lányt is megsebesítettek.

A támadást követően Malalán több életmentő műtétet is végrehajtottak, majd Nagy-Britanniában fejezték be a kezelést. Két testvérével és szüleivel végül ott is maradtak, a középiskolát Malala már Angliában fejezte be. 2017-ben pedig felvették az Oxfordi Egyetemre.

GettyImages-1080244618
Fotó: James D. Morgan / Getty Images Hungary

Nobel-békedíj 17 évesen

A merényletet követően a 15 éves lány nemzeti hős és nemzetközi példakép lett, már a felépülését követően, 2013 februárjában bejelentette, hogy egy jótékonysági alapot hozott létre, melynek célja, hogy a világon minden lány és minden gyermek tanulhasson. A világ több magas beosztású vezetője - köztük Barack Obama és Pan Gimun ENSZ-főtitkár - is biztosították a lányt támogatásukról. Tevékenységéért több nemzetközi elismerésen részesült, 2014-ben pedig alig 17 éves volt, amikor neki ítélték a Nobel-békedíjat a gyermekek és a fiatalok jogainak védelméért folytatott harcáért. Ezzel nem csupán az első pakisztáni díjazottként, de minden idők legfiatalabb Nobel-díjasaként vonul be a történelembe.

Malala ma

Az Apple 2015-ben dokumentumfilmet forgatott a történetéről, 2021-ben pedig Malala több évre szóló szerződést kötött az Apple TV+-szal, melynek értelmében nőkről és gyerekekről szóló dokumentumfilmek, drámák producere lesz.

- Hálás vagyok a lehetőségért, hogy támogathatom a nőket, fiatalokat, írókat és művészeket abban, hogy a világot a saját szemüvegükön keresztül mutassák be - nyilatkozta az együttműködésről Malala.

A cikk az ajánló után folytatódik

2020-ban, 23 évesen diplomázott Oxfordban, ahol politikai, filozófiai és közgazdaságtani diplomát szerzett. Bár jó ideig nem volt benne biztos, hogy férjhez szeretne menni, 2021 novemberében mégis összeházasodtak párjával, Asser Malikkal, aki a pakisztáni krikettbizottságnál dolgozik. A szertartásra egy apró, családias ceremónia keretein belül Birminghamben.

- Izgatottan várjuk, hogy együtt járhassunk tovább az előttünk álló úton - írta Twitter-bejegyzésében Malala.

Sikeres nők az orvostudományban

A következő nők között akad Nobel-díjas és olyan is, akinek neve egybeforrt a róla elnevezett újszülöttkori teszttel.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük