8 nő, aki áttörést hozott az orvostudományban: Karikó Katalintól Virginia Apgarig
Áttörő orvostudományi sikereket nemcsak férfiak, hanem nők is hoztak, és nagyon sokat köszönhetünk nekik.

kariko apgar nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 19. század végéig a nők többségének nem sok köze lehetett az orvostudományokhoz, az akkori eszmék veszélyesnek tartották, hogy a háztartás vezetése helyett mással foglalkozzanak.

Lerágott csontnak tűnhet ezt kiemelni, mégis, ha az általunk felsorolt nők többsége nem lett volna állhatatos, akkor ezek a mai napig is gyümölcsöző tudományos felfedezések sem léteznének. 

Nők az orvostudományban

Az orvostudomány női úttörői nemcsak az érték el, hogy lehetőség nyíljon a többi nő számára is elhelyezkedni az orvosi szakmában, hanem komoly elismeréseket is kaptak kutatásaik, tetteik miatt. Az Apgar-teszttől kezdve az első hatékony AIDS-gyógyszeren át egészen a Covid-19-vakcináig számtalan, a gyógyításban ma is alkalmazott módszert, gyógyírt fedeztek fel. És bizony közülük jószerivel akadnak olyanok is, akik magyar származásúak. Egyikükről sem szabad megfeledkezni, mert sokat köszönhetünk nekik.

(Slideshow képek forrása: Krdobyns / Wikipedia CC BY-SA 4.0, muzeon.ro / Instagram, GlaxoSmithKline plc / Wikipedia CC BY 4.0, Magyar Elektronikus Könyvtár / Wikipedia Közkincs,  Krakowskie Centrum Psychodynamiczne / Facebook,  Getty Images Hungary, borító-és ajánlókép forrása:  Krdobyns / Wikipedia CC BY-SA 4.0 és  Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük