8 nő, aki áttörést hozott az orvostudományban: Karikó Katalintól Virginia Apgarig

Áttörő orvostudományi sikereket nemcsak férfiak, hanem nők is hoztak, és nagyon sokat köszönhetünk nekik.

kariko apgar nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 19. század végéig a nők többségének nem sok köze lehetett az orvostudományokhoz, az akkori eszmék veszélyesnek tartották, hogy a háztartás vezetése helyett mással foglalkozzanak.

Lerágott csontnak tűnhet ezt kiemelni, mégis, ha az általunk felsorolt nők többsége nem lett volna állhatatos, akkor ezek a mai napig is gyümölcsöző tudományos felfedezések sem léteznének. 

Nők az orvostudományban

Az orvostudomány női úttörői nemcsak az érték el, hogy lehetőség nyíljon a többi nő számára is elhelyezkedni az orvosi szakmában, hanem komoly elismeréseket is kaptak kutatásaik, tetteik miatt. Az Apgar-teszttől kezdve az első hatékony AIDS-gyógyszeren át egészen a Covid-19-vakcináig számtalan, a gyógyításban ma is alkalmazott módszert, gyógyírt fedeztek fel. És bizony közülük jószerivel akadnak olyanok is, akik magyar származásúak. Egyikükről sem szabad megfeledkezni, mert sokat köszönhetünk nekik.

(Slideshow képek forrása: Krdobyns / Wikipedia CC BY-SA 4.0, muzeon.ro / Instagram, GlaxoSmithKline plc / Wikipedia CC BY 4.0, Magyar Elektronikus Könyvtár / Wikipedia Közkincs,  Krakowskie Centrum Psychodynamiczne / Facebook,  Getty Images Hungary, borító-és ajánlókép forrása:  Krdobyns / Wikipedia CC BY-SA 4.0 és  Getty Images Hungary)

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük