Újszülöttek millióinak életét mentette meg: 8 csodálatos nő, akiknek sokat köszönhet a világ
Virginia Apgar újszülött-vizsgálati rendszerével mentette meg babák millióit, és nem ő volt az egyetlen nő, aki maradandót alkotott az orvostudományban.

virginia-apgar
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha van már gyereked, vagy rendelkezel valamilyen szintű egészségügyi képesítéssel, minden bizonnyal ismerősen cseng számodra az Apgar-teszt neve.

Az elnevezés mögött egy bizonyos, Virginia Apgar nevű aneszteziológus áll, aki, bár saját gyermeke nem született, újszülöttek millióinak mentette meg az életét.

Fontos nők az egészségügy történetében

Az ’50-es évek Amerikájában indokolatlanul magas volt a csecsemőhalandóság. Virginia Apgar a felesleges tragédiák elkerülése érdekében kidolgozott egy egyszerű módszert, mellyel a kollégák könnyen megítélhették az újszülöttek állapotát, így eldönthető volt, szükség van-e egyéb teendőkre. A tízpontos rendszer öt elemből tevődött össze, melyből mindegyik két pontot ér: szívműködés, bőrszín, légzés, izomtónus és reflexek. Hét pont felett nincs ok aggodalomra, ám az alacsonyabb pontszámot elért babák esetében további vizsgálatokra, esetleg légzéstámogatásra lehet szükség. A következő képeken olyan nőket mutatunk, akik fontos szerepet játszottak, illetve úttörők voltak az egészségügy történetében.

Képek: Getty Images, Wikipédia.

Ezt is szeretjük