Ez a 3 éves kisfiú lett a világ leghíresebb fizikusa - Felismered?
1921-ben nyerte el a Nobel-díjat, 1999-ben az „évszázad emberének” választották.

albert-einstein-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Albert Einstein (1879-1955) 42 évesen nyerte el a fizikai Nobel-díjat az elméleti fizika területén szerzett eredményeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért.

Legismertebb és legtöbbet említett munkája relativitáselmélete, mely szerint a gravitáció - a newtoni elmélettel ellentétben - nem erő, hanem a téridő görbületének következménye. Az elmélet azonban 1921-ben még túlzottan vitatott volt ahhoz, hogy ezért ítéljék oda számára a Nobel-díjat.

Albert Einstein, az évszázad embere

Munkája nagymértékben hozzájárult a statisztikus mechanika, a kvantummechanika, valamint a kozmológia fejlődéséhez. A Time folyóirat 1999-ben az „évszázad emberének” választotta. Munkái során olyan dolgokat is képes volt előre jelezni, melyek csak egy évszázaddal később nyertek bizonyítást a gyakorlatban. 2016-ban például beigazolódott a gravitációs hullámokkal kapcsolatos elmélete, melynek nyomán egy teljesen új tudományág, a gravitációshullám-csillagászat született. Neki köszönhetően az emberiség már másként gondolkozik az időről, tömegről, energiáról, mint korábban. A következőkben néhány eddig talán kevéssé ismert fotót és információt villantunk fel a világ egyik legnagyobb tudósának életéből.

Ezt is szeretjük