Orvosi Nobel-díj: nem úgy alakult a bejelentés, ahogyan arra sokan számítottak

A várakozásokkal ellentétben végül nem Karikó Katalin kapta idén az orvosi Nobel-díjat.

kariko-katalin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan számítottak arra, hogy Karikó Katalinnak ítélik majd oda az orvosi Nobel-díjat. A várakozásokkal ellentétben az elismerést ezúttal nem a magyar kutatóbiológus kapta, az idei díjazottak David Julius és Ardem Patapoutian lettek, akik megosztva nyerték el a kitüntetést a hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért. Karikó ugyanakkor még esélyes lehet a kémiai Nobelre, amelynek díjazottját szerdán jelentik be.

Karikó Katalin, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense figyelemreméltó munkássága miatt került a várományosok közé. A magyar kutatóbiológus-biokémikus még 1989-ben Amerikában kezdett dolgozni az mRNS-sel, mert úgy gondolta, hogy az képes a sejteket saját gyógyszereik előállítására utasítani. 2005-ben Drew Weissmannal együtt kidolgozta a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS-terápiás alkalmazások szabadalmát, amely lehetővé tette azt, hogy az mRNS-terápia alkalmazható legyen túlzott immunreakciók kiváltása nélkül.

A két kutató 2020. december 18-án a Pennsylvaniai Egyetem épületében együtt kapta meg a Pfizer/BioNTech vakcina első dózisát, több mint húsz évvel azután, hogy megkezdték alapvető tudományos együttműködésüket.

Karikó Katalint főleg a koronavírus elleni küzdelemhez való hozzájárulásáért már számos más díjjal jutalmazták, csak az elmúlt egy hónapban is egy csokornyi rangos elismerést kapott. Szeptember elején a Szilícium-völgy Oscar-díjának is nevezett Breakthrough-díjjal tüntették ki, néhány nappal később pedig megkapta a tokiói Keio Egyetem orvostudományi díját. Övé lett idén a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerése, a Grande Médaille, valamint az UNESCO és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díja is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén a világhírű kutatóbiológust tüntették ki a magyar tudományos élet legrangosabb elismerésével, a Bolyai-díjjal. 2022-re szintén neki, valamint a BioNTech alapító-igazgatóinak ítélték oda az egyik legrangosabb német tudományos elismerést, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat. Drew Weissmannal együtt az idei klinikai fejlesztésekért odaítélt Lasker-díjat, valamint a Paul Janssen orvosbiológiai kutatási díjat is bezsebelhette.

Fotók: MTI/Cseke Csilla.

8 nő, aki áttörést hozott az orvostudományban

Áttörő orvostudományi sikereket nemcsak férfiak, hanem nők is hoztak, és nagyon sokat köszönhetünk nekik.

Ezt is szeretjük