Karikó Katalin is megszólalt az Európai Parlament eseményén: fantasztikus nők a járvány elleni védekezés frontvonalában

A női kutatók történelmet írtak a koronavírus-járvány idején.

eu
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány az egész világot felforgatta. Hogy az emberiség hatékonyan léphessen fel az új, ismeretlen kihívásokat jelentő vírussal, valamint annak az élet minden területét érintő negatív hatásaival szemben, a tudósok versenyt futva az idővel dolgoztak, és dolgoznak ma is a kutatóintézetekben. A védekezésben rendkívül fontos szerepet vállaltak a nők, legyen szó a szociális ágazatokban, az egészségügyi intézményekben vagy a laboratóriumokban tevékenykedő szakemberekről. 

Az Európai Parlament nőnapi sajtószemináriuma 2021-ben a járvány nőkre gyakorolt hatásaival és a Covid19 elleni küzdelemben részt vevő női vezetőkkel, egészségügyi szakdolgozókkal, kutatókkal foglalkozott. Köztük többen történelmet írtak ezekben a nehéz időkben, dr. Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus nevét világszerte megismerték és megjegyezték az emberek. 

Csendes laboratóriumból az érdeklődés középpontjába

A pandémia elleni küzdelemben az oltás kulcsfontosságú tényező. A modern, harmadik generációs, mRNS-alapú vakcinák, a Pfizer-BioNTech és a Moderna kifejlesztéséhez a szolnoki születésű dr. Karikó Katalin és munkatársai vizsgálódásai szolgáltatták az alapot. Ezeknél az oltásoknál a vírus tüskefehérjéjét (spike) kódoló RNS-t juttatják be a szervezetbe, így indul be az immunválasz. A magyar kutatót, aki az mRNS-alapú oltóanyag társszabadalmaztatója, eredményei miatt többen a Nobel-díjra is esélyesnek tartják. Az eseményre az Egyesült Államokból jelentkezett be, újdonsült nagymamaként. 

Dr. Karikó Katalin.
Dr. Karikó Katalin.
Fotó: Wikipédia/Krdobyns, Innisfree987

Magyarországi gyermekkoráról elmondta, hogy az a nélkülözések ellenére is kifejezetten boldogan telt, az iskolában a tanárok felébresztették benne a kíváncsiságot, amit a szülei is fenntartottak.

- Így lehet rávenni a kislányokat arra, hogy tudósok legyenek - jelentette ki. 

Dr. Karikó a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott, és itt szerezte meg a doktori fokozatát is. Bár nem tervezte, hogy az Egyesült Államokban fog dolgozni, ott telepedett le, jelenleg az USA és Németország között ingázik, a mainzi székhelyű BioNTech biotechnológiai cég alelnökeként az utóbbiban tölt évente tíz hónapot. Mint elmondta, pályája során nem érezte, hogy nőként hátrányban lenne, ahhoz viszont, hogy egyszerre tudott anya, testvér és kutató lenni, szüksége volt az őt mindenben támogató férjére. Az anyaság kihívást jelent a kutatók számára, a jó ellátórendszer és a megfelelő társ segíthet áthidalni az ebből adódó nehézségeket. Saját karrierjéről is szólva hangsúlyozta, hogy az embernek mindig arra kell fókuszálnia, hogy mi az, amire ő képes, mi az, amit ő megtehet. 

A járvánnyal kapcsolatban külön kiemelte a frontvonalban dolgozó, az életüket is kockáztató ápolókat és gondozókat, akiket hősökként tisztel. 

„A megfelelő személy vagyok a megfelelő időben és helyen”

A Nápolyi-öböl kis szigetén, Procidában született dr. Maria Rosaria Capobianchi, a római Lazzaro Spallanzani Virológiai Laboratórium vezetője. Nőkből álló csapata izolálta először a Covid19 vírus RNS-ét. Mint elmondta, Olaszországban a tudományok helyzetére jellemző, hogy a női kutatók aránya jóval magasabb. Ettől függetlenül a karrierjükben több dolog is próbatételt jelenthet, dr. Capobianchi első gyermeke születésekor tudta nehezebben összeegyeztetni az élet különböző területein betöltött szerepeit, az anyaságot, a kutatást és a tanítást. 

💉Maria Rosaria Capobianchi, Direttore del Laboratorio di Virologia di INMI Spallanzani e Professoressa di Biologia...

Közzétette: UniCamillus International Medical University – 2020. december 26., szombat

 - Szerencsés helyzetben vagyok a Covid elleni küzdelemben, a megfelelő személy vagyok a megfelelő helyen és a megfelelő időben - foglalta össze Capobianchi, aki korábban több járvány, például az ebola elleni védekezésben is részt vett. Szerencsésnek tartja magát azért is, mert azt tanulhatott, és ott dolgozhatott, és dolgozhat ma is, ahol szeretne, tisztában van vele, hogy ez nem mindenkinek adatik meg. 

A kutatók hangsúlyozták az oltás fontosságát, azt illetően viszont nem bocsátkoztak jóslásokba, hogy szükség lesz-e például 2022-ben megismételni annak beadását.

A médiaérdeklődés középpontjába került kutatónőkön kívül nem feledkezhetünk meg az egészségügyi szakdolgozókról, a szociális munkásokról, valamint azokról a családanyákról sem, akiknek jócskán megnőttek a feladataik az elmúlt hónapokban, például a kényszerű otthon oktatásnak vagy a családtagok ápolásának köszönhetően. A járvány ideje alatt nőtt a nők elleni erőszakos bűncselekmények száma, és sokan vesztették el közülük a munkájukat is - ezek mind olyan problémák, amelyeket orvosolni szükséges.

Ők már beoltatták magukat Magyarországon

A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés feltétele a nemrégiben elkezdődő tömeges oltás, melynek során a lehető legtöbb embernek meg kellene kapnia a tudósok által kifejlesztett, engedélyezett védőoltásokat, hogy azok kialakítsák a kívánt immunitást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/Krdobins, Innisfree987.)

Ezt is szeretjük