Ilyen arcot vág a magzat, ha kelkáposztát eszik az anya - UH-képen mutatták meg a kutatók
Vannak ételek, amiket már az anyaméhben sem szeretünk.
Ahogy a terhességi teszten megjelenik a két csík, az újdonsült kismamák - ha addig nem tették - elkezdenek kiemelt figyelmet fordítani a táplálkozásuknak. Sokan ilyenkor igyekeznek kiiktatni a feldolgozott élelmiszereket, a túlságosan sós vagy cukrozott ételeket, italokat.
Hiszen a tudomány ezekről már bizonyította, hogy egészségtelenek mind a felnőtt, mind a gyermeki szervezet számára. Ám hogy a fejlődő magzat milyen ízeket részesít előnyben, azzal ez idáig még kevés vizsgálat foglalkozott.
Milyen ízeket szeretnek a magzatok?
Az ízlelőbimbók meglepően korán, már a várandósság első trimeszterében, a 8. héten kifejlődnek. A 14. héten pedig működésbe lépnek: ekkorra a magzat már képes megkülönböztetni egymástól különböző ízeket. A 24 hetes magzatok esetében pedig azok a szenzoros neuronok is aktívvá válnak, melyek a szaglásért felelnek. Egy, a közelmúltban megjelent kutatásban olyan északkelet-angliai kismamák vettek részt, akik a várandósságuk 32-36. hete között jártak. A várandós nőkkel többféle zöldséget kóstoltattak, miközben ultrahanggal vizsgálták a magzatok ízekre adott reakcióit. A szakemberek azt találták, hogy míg az édes sárgarépa íze mosolyt, a kelkáposzta inkább fintorgást váltott ki a babákból.
Tehát bár az ízérzékeléshez és a szagláshoz szükséges területek anatómiailag és funkcionálisan természetesen tovább fejlődnek a születést követően, a várandósság utolsó trimeszterében lévő magzatok ízérzékelése már olyannyira aktív, hogy ultrahangfelvételen látható, hogy valami kedvére való, vagy sem.
Szeretnéd, ha nem lenne válogatós?
Hogy a gyerek a későbbiekben mennyire lesz válogatós, az nagyban függ a szülők étrendjétől. Természetesen a babák már a hozzátáplálás kezdetétől fogva utánozzák a szüleiket, a legtöbben azt szeretnék enni, amit anya vagy apa tányérján látnak. Valójában azonban már ezt megelőzően - a várandósság idején - is tehetsz azért, hogy minél többféle ételt szívesen fogyasszon a gyerek. Peter G. Hepper egy korábbi kutatása bizonyította, hogy azokból az alig 18-24 órás újszülöttekből, akiknek édesanyja a terhesség utolsó hónapjában legalább heti négy alkalommal fogyasztott fokhagymás ételt, nem váltott ki ellenérzést a fokhagyma erős, aromás illata.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ezt a hatást megfigyelték egy további kutatás során, melyben 8-9 éves gyerekek táplálkozási preferenciáit vizsgálták a szakemberek. Azok a gyerekek, akik már a méhen belüli életük során megismerkedtek a fokhagyma ízével, lényegesen többet fogyasztottak a fokhagymával ízesített burgonyából, mint a kontrollcsoport. Ha tehát szeretnéd, hogy a születendő kicsi minél többféle ízt örömmel fogyasszon, érdemes már a várandósság idején szélesíteni az étrendedet.
Ételek, melyek tápanyagaikkal gyarapítják a baba agyát
Az agyat tápláló ételek segíthetnek, hogy a babából okos kisgyerek, jó tanuló és sikeres felnőtt legyen.
Ételek, melyek tápanyagaikkal gyarapítják a baba agyát: a fejlődés jelentős szakaszában kiemelten fontos
Nézegess képeket!
ElolvasomBorítókép: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!