Ilyen arcot vág a magzat, ha kelkáposztát eszik az anya - UH-képen mutatták meg a kutatók
Vannak ételek, amiket már az anyaméhben sem szeretünk.
Ahogy a terhességi teszten megjelenik a két csík, az újdonsült kismamák - ha addig nem tették - elkezdenek kiemelt figyelmet fordítani a táplálkozásuknak. Sokan ilyenkor igyekeznek kiiktatni a feldolgozott élelmiszereket, a túlságosan sós vagy cukrozott ételeket, italokat.
Hiszen a tudomány ezekről már bizonyította, hogy egészségtelenek mind a felnőtt, mind a gyermeki szervezet számára. Ám hogy a fejlődő magzat milyen ízeket részesít előnyben, azzal ez idáig még kevés vizsgálat foglalkozott.
Milyen ízeket szeretnek a magzatok?
Az ízlelőbimbók meglepően korán, már a várandósság első trimeszterében, a 8. héten kifejlődnek. A 14. héten pedig működésbe lépnek: ekkorra a magzat már képes megkülönböztetni egymástól különböző ízeket. A 24 hetes magzatok esetében pedig azok a szenzoros neuronok is aktívvá válnak, melyek a szaglásért felelnek. Egy, a közelmúltban megjelent kutatásban olyan északkelet-angliai kismamák vettek részt, akik a várandósságuk 32-36. hete között jártak. A várandós nőkkel többféle zöldséget kóstoltattak, miközben ultrahanggal vizsgálták a magzatok ízekre adott reakcióit. A szakemberek azt találták, hogy míg az édes sárgarépa íze mosolyt, a kelkáposzta inkább fintorgást váltott ki a babákból.
Tehát bár az ízérzékeléshez és a szagláshoz szükséges területek anatómiailag és funkcionálisan természetesen tovább fejlődnek a születést követően, a várandósság utolsó trimeszterében lévő magzatok ízérzékelése már olyannyira aktív, hogy ultrahangfelvételen látható, hogy valami kedvére való, vagy sem.
Szeretnéd, ha nem lenne válogatós?
Hogy a gyerek a későbbiekben mennyire lesz válogatós, az nagyban függ a szülők étrendjétől. Természetesen a babák már a hozzátáplálás kezdetétől fogva utánozzák a szüleiket, a legtöbben azt szeretnék enni, amit anya vagy apa tányérján látnak. Valójában azonban már ezt megelőzően - a várandósság idején - is tehetsz azért, hogy minél többféle ételt szívesen fogyasszon a gyerek. Peter G. Hepper egy korábbi kutatása bizonyította, hogy azokból az alig 18-24 órás újszülöttekből, akiknek édesanyja a terhesség utolsó hónapjában legalább heti négy alkalommal fogyasztott fokhagymás ételt, nem váltott ki ellenérzést a fokhagyma erős, aromás illata.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ezt a hatást megfigyelték egy további kutatás során, melyben 8-9 éves gyerekek táplálkozási preferenciáit vizsgálták a szakemberek. Azok a gyerekek, akik már a méhen belüli életük során megismerkedtek a fokhagyma ízével, lényegesen többet fogyasztottak a fokhagymával ízesített burgonyából, mint a kontrollcsoport. Ha tehát szeretnéd, hogy a születendő kicsi minél többféle ízt örömmel fogyasszon, érdemes már a várandósság idején szélesíteni az étrendedet.
Ételek, melyek tápanyagaikkal gyarapítják a baba agyát
Az agyat tápláló ételek segíthetnek, hogy a babából okos kisgyerek, jó tanuló és sikeres felnőtt legyen.
Ételek, melyek tápanyagaikkal gyarapítják a baba agyát: a fejlődés jelentős szakaszában kiemelten fontos
Nézegess képeket!
ElolvasomBorítókép: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!