Mit tegyél, ha a gyerek lenyeli a legót vagy a pénzérmét? Sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat

Minél nagyobb a tárgy, és minél kisebb a gyermek, annál bajosabb a dolog, érdemes szakemberhez fordulni.

GettyImages-845134366
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pici babák már az anyaméhben szopizzák az ujjukat, és amikor megszületnek, rögtön az anyamellet keresik a szájukkal. Nagyjából négy hónapos kortól a kezük ügyébe kerülő tárgyakat is a szájukhoz emelik és megízlelgetik, hiszen számukra ez a körülöttük levő dolgok megtapasztalásnak egyik legélvezetesebb módja.

Az ember azt hinné, otthon, a biztonságot adó négy fal között van a legkisebb valószínűsége, hogy bármi baj érje a gyereket, ám sajnos ez nem így van. Minden kisgyermekes szülő rémálma, ha a totyogó egy hirtelen mozdulattal bekapja az asztalon hagyott pénzérmét, a földön heverésző apró legódarabot, vagy megkóstolja a mosószert, és lenyel pár pirulát a gyógyszeresdobozból. A játékoknál használt lapos elemek is potenciális veszélyforrások, ennek lenyelése után azonnal orvoshoz kell fordulni.

Mit tegyél, ha a gyerek lenyeli az elemet vagy a pénzérmét?

Ha megtörténne a baj, és a gyerek a távirányítóból vagy a játékból kiesett gombelemet lenyeli, haladéktalanul orvoshoz kell vinni, mivel az elemek lenyelése akár halálos következményekkel járhat. Ha a légutakban ragad meg, a régi elem folyhat, ezáltal szétmarja a nyelőcsövet, és égési sérüléseket okoz a szervezetben. Ha csak a gyanú is felmerül, hogy a gyermek lenyelt belőle, nem érdemes kockáztatni. A légcsőbe került idegentest gyulladást okozva a tüdőszövetet is elpusztítja. Gyógyszeres kezeléssel kihajtható a szervezetből, de ha nem sikerül, sürgős beavatkozásra van szükség.

GettyImages-1153872973

Mikor nem szükséges orvoshoz menni?

Ha például a fém pénzérme sikeresen lejutott a gyomorba, nem volt fulladásos-köhögéses roham, azaz a lenyeléskor semmilyen panasz nem jelentkezik, első körben érdemes kivárni. A szülő ellenőrizze a gyermek székletét az elkövetkezendő napokban. A nagyobbak szervezetéből gyógyszeres kezeléssel lehet kihajtani a lenyelt pénzérmét, de biztosra akkor mehet a szülő, ha csináltat egy röntgenfelvételt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennyi idő alatt távozik a lenyelt legó

Nem véletlen, hogy az apró elemeket tartalmazó készletekre ráírják, három év alatti gyerekek ne játsszanak velük, hiszen fulladást okozhatnak. Amennyiben a kicsi lenyelt egy darabot belőle, fulladásos roham nem lépett fel, ebben az esetben is érdemes kivárni. Felnőtteken végzett kísérletek bizonyították, hogy egy legódarab átlagosan 1,71 nap alatt távozik a szervezetből.

GettyImages-481345595

Ugyanakkor minél nagyobb a tárgy, és minél kisebb a gyermek, annál bajosabb a dolog, érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni.

A megelőzés a leghatásosabb védelem

Bár nehéz egy olyan családban állandóan figyelni a legkisebbekre, ahol több gyermek is van, a potenciális veszélyforrásokat, mint például a gombostűk, a mosószerkapszulák vagy a gyógyszerek, gyerekektől babazárral elzárva tartandóak, csakúgy mint a hüvelyesek, például a bab és borsó, hiszen ezek lenyelése is fulladást okozhat. Amennyiben több gyermek van egy családban, a játszóhelyiségekben jobb, ha egy felnőtt is tartózkodik, így rögtön észreveszi, ha valamit a szájához emel a kicsi.

Lenyelt valamit a gyerek, az orvos nem hitt a szemének

Egy 16 hónapos arab kisfiú például, akit hányással és hasfájással vittek kórházba szülei, egy apró figurát nyelt le, mely - mint kiderült - nővére játéka volt. Mutatjuk a röntgent, és még három hasonló esetet.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük