Anyatejjel még az allergia esélye is csökken - A hozzátáplálás sem mindegy, hogy zajlik

A megfelelő csecsemőkori táplálás elengedhetetlen, segíthet megelőzni a felnőttkori allergiát is.

anya-baba-1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Korunk népbetegsége az allergia, mely akár pár hónapos korban is jelentkezhet. A csecsemőkori allergia megnyilvánulhat vírusfertőzések hatására kialakuló asztmatikus hörghurutban, csecsemőkori ekcémában, illetve bizonyos táplálékok által okozott ételallergiában.

Április 7-e az egészségügyi világnap, mely alkalomból az Első 1000 Nap program szakértői az anyatejes táplálás allergiamegelőző hatására hívták fel a figyelmet. 

Mi az allergia?

Allergiáról beszélünk akkor, ha a szervezet idegenként ismeri fel a környezetben lévő anyagokat, és ezekre túlérzékenységi reakcióval válaszol. Ideális esetben ezek az anyagok nem váltanak ki semmilyen hatást, ám nem megfelelően működő védekezőképesség mellett immunrendszerünk túlzott válasszal reagál. Az ilyen allergiás reakciót kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük.

Számos anyag okozhat allergiát, a házi portól kezdve a virágpollenen át, egészen a gyógyszerekig. A csecsemők körében előforduló allergiás tünetek nagyobb részéért a táplálékokban lévő fehérjék a felelősek.

A csecsemőkori táplálkozás hatása az immunrendszerre

A szervezet védelméért felelős immunrendszer erősítése minden életkorban fontos, különösen a fogantatástól a csecsemőkor végéig. Bár már magzati korban megkezdődik a saját védekezőrendszer, vagyis immunszisztéma kialakulása, az újszülöttek bélrendszere még nem tartalmazza azokat a jótékony baktériumokat, melyek képesek fenntartani az immunrendszer megfelelő működését.

Az anyaméhben ezt a szerepet az anya védőanyagai látják el, melyek a közös keringés révén óvják a magzatot is. A születés pillanatától ez a kapocs megszűnik, ezért rendkívül fontos az anyatejes táplálás, mely átveszi ezt a védelmező szerepet. Az anyatejben olyan szénláncú cukrok találhatók, melyek a vastagbélben történő bomlásuk során serkentik a kedvező hatású baktériumok, a probiotikumok szaporodását, így elősegítik a megfelelő bélflóra és védekezőképesség kialakulását a csecsemőknél. 

- Az anyatejnek tökéletes a tápanyagtartalma, élő immunanyagokat tartalmaz, melyek csökkentik többek közt az allergiás megbetegedések kialakulásának esélyét. Ezért is kiemelten fontos, hogy a csecsemők életük első hat hónapjában kizárólag anyatejes táplálásban részesüljenek, és a hozzátáplálás megkezdése után is ajánlott minél hosszabb ideig folytatni a szoptatást - emelte ki Dr. Velkey György, gyermekgyógyász, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, az Első 1000 Nap program szakértője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hozzátáplálás aranyszabályai

A megfelelő csecsemőkori táplálás elengedhetetlen a jól működő immunrendszer kialakulása szempontjából, és segíthet megelőzni az olyan felnőttkori népbetegségeket, mint az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek vagy az allergia. Az első hat hónap anyatejes vagy tápszeres etetése után fontos elkezdeni a hozzátáplálást.

Mivel az anyatej nem tartalmaz minden, a csecsemő számára létfontosságú tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint, ezeket egyéb táplálékforrásból kell megkapnia a csecsemőnek. Lényeges, hogy ne halogassuk sokáig a hozzátáplálás elkezdését, hogy a megfelelő allergénekkel időben találkozzon a fejlődő immunrendszer.

Az egyes táplálékokat fokozatosan, lehetőleg egyesével vezessük be az étrendbe, ezzel biztosítva a folyamatos átmenetet és az esetleges túlérzékenységi reakciók beazonosíthatóságát. Lehetőleg kerüljük a túl sok só, cukor vagy fűszeres ízek bevitelét, hiszen a csecsemők ízérzékelése fokozottan érzékeny, akár egy-egy gyümölcs vagy zöldség íze is intenzív élmény lehet a baba számára.

Veszélyes táplálékok, allergének

A csecsemőkori ételallergia legfőbb okozói a táplálékokban található fehérjék. A leggyakoribb allergén a tehéntej, mely tehéntej alapú tápszerek vagy savanyított tejkészítmények formájában juthat a csecsemő szervezetébe. Fontos tudni, hogy a savanyítási eljárás során ezek a termékek megőrzik allergén aktivitásukat, így könnyen kiválthatnak túlzott válaszreakciót.

Rendkívül gyakori a csecsemők és kisgyermekek körében a tojásallergia, bár ezt általában a gyerekek nagyobb része iskoláskoráig kinövi. Bizonyos gabonafélék is okozhatnak allergiás tüneteket, így a búza- és rozslisztből készült ételek. Gyakori allergén még a szója, a földimogyoró, egyes olajos magvak, illetve a citrusfélék is kiválhatnak allergiás reakciót. 

Az allergiát kiváltó egyéb tényezők

A különböző élelmiszer-allergének mellett egyéb tényezők is indukálhatják a csecsemőkori allergia kialakulását. Ezek közé tartozik például a dohányzás, melynek káros hatása nemcsak a várandós édesanya esetében hátrányos, hanem a dohányfüst passzív belégzése is asztmatikus megbetegedéseket okozhat csecsemőknél, kisgyermekeknél.

A túlzásba vitt higiénia sem szerencsés. Az immunrendszer két részből tevődik össze, és, ha az a rész, amely a különböző baktériumok, gombák, fertőzések ellen veszi fel a harcot, a túlzott tisztaság miatt nem aktív, az immunrendszer a felesleges kapacitását az amúgy ártalmatlan anyagok ellen fordítja, vagyis allergiás reakciót produkál. 

Első 1000 Nap Program

A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület által létrehozott, Első 1000 Nap nevű népegészségügyi tájékoztató kampány célja, hogy a szülők és az orvostársadalom figyelmét a fogantatástól kétéves korig tartó időszak fontosságára irányítsa. Öt aranyszabálya megfogalmazza azokat az elveket, melyek hozzájárulnak számos egészségügyi probléma megelőzéséhez a megfelelő magzati, csecsemő- és kisgyermekkori tápláláson keresztül. Az Első 1000 Nap program jelenleg közel kétszáz szakembert és több mint kétezer szülőt tudhat támogatói között.

Forrás: Első 1000 nap.

Képek: Getty Images.

Csodás képek a szoptatásról

A következő fotósorozat képeire érdemes vetni egy-egy pillantást: az anya-baba fotók a szoptatás természetességére, szépségére hívják fel a figyelmet.

Csodálatos képek a szoptatásról: még mindig nem értjük, hogy lehet ez tabu

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük