A videojáték előhívhatja a gyerekek rejtett képességét: ezt mondják a kutatók

Segítségükkel könnyebben vehetik az akadályokat, és megismerhetik valódi személyiségüket.

videojatek gyerekek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülők többsége nem szívesen enged teret a videojátékoknak gyermekeik életében, mert azokat az elmúlt években többször összefüggésbe hozták az agresszió és a személyiségzavarok kialakulásával. A gyerekek persze ettől még játszani fognak, ha nem otthon, az osztálytársnál.

Craig Weightman, a Staffordshire-i Egyetem informatika- és társadalomtudomány-oktatója a The Conversationön megjelent értekezésében szembemegy az előítéletekkel, és megpróbálja bebizonyítani az ellenkezőjét. Szerinte ugyanis a videojátékok segítségével a gyerekek felnőttkorban gördülékenyebben vehetik az akadályokat, sőt, több rejtett képességük is felszínre kerülhet.

A videojáték pozitív hatásai

A szakértő a flow élményhez hasonlítja a játékélményt. A pszichológiai jelenség felfokozott örömérzettel járó állapot, melynek során az egyén teljesen feloldódik, és átadja magát kedvenc tevékenységének a hétköznapokat végigkísérő gátlások, társadalmi normák figyelembevétele nélkül. A gátak feloldódásával pedig fokozatosan előtérbe kerül a valódi személyiség és egy sor rejtett képesség.

Nevezetesen a kitartás, a figyelem összpontosítása és kivételes problémamegoldás. Weightman nézeteit más kutatásokban is osztják: az International Journal of Computer Games Technology-ban megjelent tanulmányban 1577 játékosnál vizsgálták a videojátékok pozitív hatásait. 

Kiderült, hogy a játékban megformált karakterek vonásai sok hasonlóságot mutatnak a játékos személyiségével, és azzal, ahogy a játékos hasonló szituációkra reagálna a valóságban. De arról is készült már kutatás, hogy az ember vezetői készségeitől függ, hogyan képes - vagy nem képes - valaki együttműködni más játékosok karaktereivel.

Hogyan segíthetnek a videojátékok a jövőben?

Weightman jelenleg is egy olyan játékprogram kidolgozásán dolgozik, mely változatos feladatok elé állítaná a felhasználókat, így ezáltal könnyebben feltárhatóak lennének tudat alatti képességeik. A szoftver mindemellett személyiségprofilokat is készítene, így tényleg bárki könnyedén megfejthetné, hogyan teheti gördülékenyebbé munkáját és társasági életét a videojáték. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértő hozzátette, hogy a program akár az egyén számára ideális munkakör megtalálásában is segíthet a jövőben. Ez az úgynevezett önmegvalósító folyamat, melynek segítségével az ember tisztábban látja képességeit, illetve megtudhatja, hogyan aknázhatja ki őket. Az önmegvalósítás pedig a Maslow-piramis csúcsa. Ebből a szemszögből nézve pedig a videojátékok még boldogítanak is.

Az anya rajzai mindent elmondanak: akinek van gyereke, egyet fog érteni vele

Édesanyaként jólesik derülni kicsit a szülői terheken, így a kreatív anyák rajzai legtöbbször célt érnek: pár perc erejéig más fényben világítják meg, ami nehéz. Bonnie Kimmerly művész, többgyermekes édesanya újraértelmezte a feladatot.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük