A rendrakás miatt van a legtöbb szülő-gyerek konfliktus: mi a megoldás?

Pszichológusok tanácsai a kevésbé stresszes takarításhoz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb családban a takarítás kényes téma, hiszen felnőttként is sokszor nehéz rendet tartani, de rávenni a gyereket a rendrakásra egyenesen lehetetlennek tűnik. Pedig rend a lelke mindennek, ráadásul a tiszta környezet a kiegyensúlyozott családi élet szempontjából is fontos.

Pszichológusok szerint a szülő-gyermek viták túlnyomó többsége a rendrakás hiányáról szól, pedig tudatos odafigyeléssel a probléma orvosolható. Persze mindenekelőtt a legfontosabb az életkorukhoz igazítani a házimunkát: két-három éves korban még ne várjunk el tőlük hatalmas tetteket, de dicsérjük meg, ha utánozni próbálják a felnőtteket. Ez jó alapot jelenthet a későbbiekben. Négy-öt éves koruktól kezdve, ahogy egyre inkább igénylik az önállóságot, fokozatosan megismerkedhetnek a könnyebb házimunkákkal. 12-13 éves korukban pedig megtanulhatják, hogy a család működéséhez mindenki kiveszi a részét a munkából. 

Állíts jó példát - 2-3 éves kortól kezdve fontos

Az egész folyamat alfája és omegája, hogy mit lát otthon a gyerek már egészen kiskorától fogva: ha a szülők hajlamosak a rendetlenségre, valószínűleg a csemete is gyakran szanaszét hagyja majd a dolgait. És nem is túl következetes olyasmit elvárni tőle, amit a felnőttek sem tartanak be.

Rengeteget segíthet a helyes szokások kialakításában, ha a gyerkőc kiskorától kezdve kiveszi a részét a takarításból, hiszen így a későbbiekben is természetes lesz számára. A kicsik szívesen utánoznak, de nagyon fontos, hogy a szülő akkor se vegye ki a kezükből a munkát, ha emiatt lassabban halad, vagy újra kell ismételni a lépéseket, hogy valóban rend legyen. Ellenkező esetben később sokkal nehezebb lesz elvárni a gyermektől a szoba rendben tartását.

Légy egyértelmű, és, ha kell, írj listát! - 6-7 éves korban

Kisgyerekeknél elengedhetetlen az egyértelműség, azaz pontosan meg kell nekik mondani, hova tegyék a szennyest, melyik fiókba való a fehérnemű, és így tovább. Ha csak annyit hallanak, hogy pakold el a ruháid, megkeresik a legszimpatikusabb helyet, ami akár a földön is lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha pedig már nagyobb a gyerek, a félreértések zöme elkerülhető, ha a szülő listát ír az elvégzendő házimunkákról: vesd be az ágyad, vidd ki a szennyest, porszívózz fel, pakold el a ruháid, és így tovább. Kisiskolás gyerekeknek nagy segítség a tárolódobozok felcímkézése is, így biztosan minden játék jó helyre kerül.

Motiváld őket! - 8-9 éves korban

Nagyobb kedvvel áll a lurkó a takarításhoz, ha játékként vezetik fel neki a tevékenységet: kezdésnek jó lehet, ha ki kell találnia a kedvenc játékai helyét, majd egyesével elpakolni őket. Vagy játszhattok gyorsasági versenyt: állítsátok be az időzítőt 5 percre, és az nyer, aki előbb elrakja a játékokat.

Ez lenne a legjobb rendrakási praktika?

A Huffington Post korábbi cikke szerint egy felkészült családban pontosan annyi színes zsák van, ahány helyiség. Valahányszor felüti fejét a káosz, csak szét kell válogatni az egy helyre tartozó holmikat: mondjuk, a játékok menjenek a kék, míg a fürdőszobai kellékek a piros zsákba. Ezzel több idő megspórolható, mintha egyesével vinnél mindent a helyére. Sőt, talán a gyerek kedvét is meghozza a rendrakáshoz.

Az életet könnyítené meg, de veszélyes lehet

Az internet világában jönnek-mennek a kreatívabbnál kreatívabb praktikák, ám nem árt, ha az ember kritikus szemmel is nézi a mások által javasolt ötleteket. Rengeteg olyan gyerekneveléssel kapcsolatos trükk kerül fel a netre, ami első ránézésre vicces és praktikus, másodikra hajmeresztő.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük