Megkeseríti a szoptatást, pedig egy perc alatt orvosolható: így néz ki a lenőtt nyelv

Nézz a baba szájába, és kiderül, nincs-e gond.

no-szoptat-faradt
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szoptatás magától értetődő, gyönyörű anyai feladat - gondolja csaknem mindenki, akinek nem mostanában született gyereke. Egyfelől tényleg a világ legszebb és legtermészetesebb dolga, másfelől sikerességét sok minden befolyásolhatja.

Így például a legtöbb hazai kórházra jellemző túlságosan medikalizált szemlélet - melynek sokszor a szülést követő aranyóra nem, ám a babák tápszerezése részét képezi. A lenőtt nyelv vagy más néven rövid nyelvfék ugyancsak egy lényeges tényező, ha a babák anyatejes táplálásáról van szó.

Mi az a lenőtt nyelv?

A lenőtt nyelv lényege, hogy a nyelvet a nyelvfenékkel összekapcsoló vékony kötőszövetes hártya túlságosan rövid, illetve rossz helyen - a fogínyen vagy közvetlenül mögötte - ered, és a nyelvcsúcsig tart. Ez a veleszületett eltérés a nyelvet mozgásában korlátozza.

A rövidült nyelvfék a csecsemőknél nehezíti a szoptatás eredményességét - nem tudja megfelelően kiüríteni a mellet, ami mellgyulladást is okozhat -, nyelési problémákhoz vezethet, a későbbiekben pedig akár rendellenes fogazat kialakulásához, illetve logopédia problémákhoz is vezethet. A lenőtt nyelvnek különböző fokozatai vannak, így megesik, hogy egyes csecsemőknek rövidebb nyelvfék mellett sem okoz gondot a szopizás. Ám ha arra gyanakszol, hogy nálatok mégis ez felel a mellbimbó sebesedéséért vagy a baba nem megfelelő gyarapodásáért, érdemes kikérned egy szoptatási tanácsadó véleményét, illetve megnézned az alábbi táblázatot.

Fel kell vágni a baba nyelvét?

A lenőtt nyelv, illetve rövidült nyelvfék diagnózisa sokszor nem egyszerű, mert sok a határeset kategória. A Bristoli Egyetem kiadott egy TABBY Tongue Assessment Tool nevű táblázatot, melynek ábrái alapján könnyebben osztályozható az anatómiai eltérés súlyossága. Az ábra első oszlopában látható képek 0 pontot érnek - ha ilyesmit látsz a baba szájában, joggal gyanakodhatsz rövidült nyelvfékre -, a második oszlopban látható képek 1, a harmadik oszlopban láthatók pedig egyenként 2 pontot érnek.

lenott-nyelv-tablazat
Fotó: University of Bristol

Amennyiben tehát a táblázat bal oldalán látható szempontok alapján próbálod azonosítani a baba szájában látottakat, a maximális pontszám 8 lehet: ebben az esetben valószínűleg nincs szó lenőtt nyelvről. Ha 6-7 pontot számoltál össze a látottak alapján, úgy határesetről beszélünk, lehet, hogy elegendő lesz számotokra egy szoptatási tanácsadó segítségével korrigálni a szoptatási pozíción, hogy a baba hatékonyabban tudjon szopizni, megfelelő mennyiségű anyatejhez jusson, és ne okozzon sérülést a mellbimbón. Amennyiben azonban a táblázat alapján kevesebb mint 5 pont számoltál össze, szükség lehet a baba nyelvének felvágására.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár ijesztően hangzik, a nyelv felvágása, illetve a nyelvfék átvágása csecsemőkorban egy pár perces procedúra, melyet követően a babát rögtön mellre lehet tenni. A beavatkozást végezheti gyermekgyógyász, szájsebész vagy fül-orr-gégész szakorvos is. A friss anyai szívet természetesen megtépázza a beavatkozás, de amennyiben a szakemberek úgy ítélik meg, hogy szükség van rá, érdemes elvégezni, mert a jövőben sokat javíthat a szoptatás sikerességén. Ha szoptatással kapcsolatos kérdésed van, kételyed merül fel, ajánljuk figyelmedbe a La Leche Liga oldalát, ahol sok hasznos olvasnivalót találsz.

Tejtermelést segítő ételek

A következő képeken olyan táplálékokat láthatsz, melyek fogyasztása már nagyanyáink szerint is segítette a tejtermelést. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük