Amikor a baba nem akar szopizni: a szopási sztrájk okai és megoldása

Különböző okok állhatnak a szopási sztrájk mögött.

Szopási sztrájk okai és megoldása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Hiába van az édesanyának sok teje, ha az addig jól szopizó baba szinte egyik pillanatról a másikra hirtelen elfordul az anyamelltől, és hosszú hetekig, de akár hónapokig sem hajlandó újra szopizni. 

A szopási sztrájk lelkileg nagyon megterhelő és frusztráló az édesanya számára, az ebből adódó stressz és szorongás pedig az anyatej csökkenéséhez, elapadásához vagy fájdalmas mellgyulladáshoz is vezethet. Ilyenkor az édesanya aggódik azon, vajon miért akarja a baba idejekorán elválasztani magát, illetve hogy elegendő táplálék jut-e a babának úgy, ha minden mellre tevéskor makacs ellenállásba ütközik.

Mi okozhatja a szopási sztrájkot?

Ha egy pár hetes vagy pár hónapos kisbaba nem akar szopizni, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy tudatosan el akarja magát választani. A szopási sztrájk több módját különböztetjük meg: amikor a baba teljes egészében elutasítja a mellet, amikor időközönként vagy fokozatosan, illetve amikor pár korty után abbahagyja a szopizást. A mell elutasításának hátterében a leggyakrabban az alábbi okok állhatnak.

GettyImages-935974562

Emésztési problémák

Az első pár hónapban a kisbaba emésztőrendszere még éretlen, nem véletlenül küzdenek sokat ilyenkor hasfájással, puffadással, fokozott bélgázossággal. Reflux esetén is kellemetlen lehet a szopizás és a nyelés a babának.

Szervi elváltozás

A rövid vagy lenőtt nyelvfék nemcsak a szopásban és nyelésben, de később a beszédképzésben is problémát jelenthet. Általában már születéskor, a kórházi vizsgálatok során észreveszik, ha lenőtt nyelve van a babának, ilyenkor érdemes az ott-tartózkodás ideje alatt felvágatni, hogy a nyelv szabadon tudjon mozogni.

Betegség 

Az ideiglenes szopási sztrájk hátterében olyan okok is állhatnak, mint a bedugult orr, a megfázás, a torok- vagy mandulagyulladás, a fogzás vagy fülgyulladás. Ideiglenesen elfordulhat a baba a melltől, ha a szájüregben afta vagy szájpenész jelenik meg, ami miatt fájdalmas lehet számára a táplálkozás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Cumizavar

A játszócumi és a cumisüveg nincs jó hatással a szoptatásra, mivel az állkapocs máshogy mozog, mint szopizáskor. Mivel a cumik gumis részét másfajta technikával kell szívniuk, mint az anyamellet, úgynevezett cumizavar léphet fel náluk, a jelenség pedig a szoptatás elutasításához vezethet. 

A szoptatás körülményei

Nagyjából négy hónapos kortól a kicsik elkezdik felfedezni a körülöttük levő dolgokat, a figyelmük elkalandozhat, ami miatt sokkal nehézkesebben, lassabban mehet a szoptatás. Akkor is elutasító lehet, ha a tej íze ideiglenesen megváltozik, ha például az édesanya túl fűszeres, csípős ételt evett, valamilyen étrend-kiegészítőt vagy gyógyszert szed, illetve ha visszatért a menstruációja.

GettyImages-180403973

A túl sok inger, mint például a testvérek szaladgálása, a kiabálás, a televízió is megzavarhatja a babát, ahogy a napirend megváltozása vagy az édesanya lelki állapota is. Ha fokozott stressznek van kitéve, a baba megérzi ezt, és ő maga is nyugtalan lesz.

Mi a teendő ilyenkor?

Legelőször is, ne hibáztassa magát az édesanya azért, hogy nem megy a szoptatás, hiszen csak pár napról, esetleg pár hétről lehet szó, ilyenkor is érdemes mindig mellre tenni a kicsit, és figyelni a napi pisis és kakis pelusok számát, hogy megbizonyosodjon róla, elegendő táplálékot kapott.

Jó megoldás lehet egy teljesen új szoptatási póz kipróbálása, ülés helyett például oldalt vagy háton fekve etetni a kicsit. A szoptatás egy nagyon meghitt, bensőséges kapcsolat anya és baba között, érdemes külön szobába vonulni, esetleg kicsit besötétíteni, hogy semmi se zavarja meg a baba nyugalmát. A gyakori összebújás vagy a hordozókendő használata, az édesanya közelsége mind jó irányba terelhetik a babát.

GettyImages-1094924146

Amennyiben a szopási sztrájk hosszú hetekre elhúzódik, és ha szervi gondra vagy bármilyen betegségre gyanakszik a szülő, érdemes felkeresni egy laktációs tanácsadót, a védőnőt vagy a gyermekorvost, aki további vizsgálatokat rendelhet el annak érdekében, hogy kiderítsék, mi lehet ennek az oka.

Más összetételű anyatej készül a fiúknak, és más a lányoknak

Az anyatej pozitív hatásairól számos tanulmány született már az évek folyamán. Az aranyat érő anyatej több mint táplálék, szerepe pedig sokkal komplexebb, mint azt korábban gondolták volna.

Más összetételű anyatej készül a fiúknak, és más a lányoknak - A női test elképesztően csodálatos

Az aranyat érő anyatej összetétele mindig változik.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük