Mire van szüksége a nőknek szülés után? Ez a 11 magyar édesanya tudja

A SzÖK elsősorban Mosonmagyaróvár környéki édesanyáknak szeretne segíteni.

Szoptatástámogató Önkéntesek Közössége
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2020-as karanténidőszakban sokan vágtak bele valami újba, valami olyasmibe, amit korábban még soha nem csináltak. Egy maroknyi lelkes mosonmagyaróvári édesanya például megalakította a Szoptatástámogató Önkéntesek Közösségét - a SzÖK-öt.

A 11 főt számláló csapatban van többek között agrármérnök, andragógus, belső tervező, egészségügyi menedzser, kisgyermekgondozó, kutató, pedagógus, pszichológus, szociális munkás - a paletta sokszínű. Céljuk, hogy Mosonmagyaróváron és környékén nyújtsanak segítséget a frissen szült édesanyák számára a szoptatásban, illetve támogassák őket az anyává válás sokszor nem éppen púderrózsaszín útján. Egyik tagjukkal, dr. Nagy Ágnes kémikussal beszélgettem.

- Miért kezdtetek bele? Honnan jött az ötlet, hogy megalapítjátok a Szoptatástámogató Önkéntesek Közösségét?

Az egészet egy helyi gyermekgyógyász szakorvos kezdeményezte, még 2020 januárjában. Felhívást tett közzé, hogy önkéntes segítőket keresne a frissen szült édesanyák mellé. Nem csak a szoptatás segítése céljából, ám számunkra ez lett a fő vonal. Jelentkeztünk 20-30-an, de többen lemorzsolódtak, így maradtunk 11-en. Mivel időközben beütött a Covid-19 világjárvány, létrehoztunk egy Facebook-csoportot magunknak, ahol elkezdtünk ismerkedni, összegyűjtöttük a célokat, terveket. Egy támogatónk segítségével és saját magunk finanszírozásával a csoportunk vezetője megszervezte a képzésünket. Felkért két szakmai berkekben ismert és elismert IBCLC laktációs szaktanácsadót, hogy tartsanak nekünk egy, a céljainknak megfelelő tanfolyamot.

A Szoptatástámogató Önkéntesek Közössége, oktatóikkal
A Szoptatástámogató Önkéntesek Közössége, oktatóikkal

Persze tudjuk, hogy még sokat kell tanulnunk - és tervben is vannak további tanfolyamok, viszont ehhez még szponzorokat keresünk. Az induláshoz egyelőre ez a tudás és az eddigi tapasztalatunk is elegendő. És ha bármi kérdésünk van, vagy elakadunk, számíthatunk az oktatóink segítségére.

- Hogy érzed, miért lehet rátok szükség?

Kevés a szakember, így nem biztos, hogy jut annyi idő az édesanyákra, amennyire szükségük lenne. Lehet, hogy nem is feltétlenül szoptatási tanácsot igényelnek, hanem csak elbizonytalanodtak egy kicsit, vagy aggódnak, és csupán beszélgetésre lenne szükségük. Szintén probléma, hogy sajnos sokan még mindig a háromóránkénti etetésben, a sírni hagyásban és a cukros vízben hisznek. Ezeket a tévhiteket szeretnénk eloszlatni, hogy minél harmonikusabb baba-mama kapcsolat alakuljon ki. Egyúttal fontos felhívnunk az anyák figyelmét, hogy merjenek segítséget kérni, ha elakadnak. Épp ezért hoztunk létre egy Facebook-csoportot, ahova csatlakozhatnak, így bármikor feltehetik a kérdéseiket, és szükség esetén személyes konzultációra is lesz lehetőségük. Mindezek mellett pedig szeretnénk egy baba-mama klubot is létrehozni, ahol rendszeres időközönként, havonta néhány alkalommal az édesanyák egymással is megoszthatják tapasztalataikat.

- Mi volt számodra a legnehezebb a szülést követő első napokban, hetekben?

Inkább hónapokban. A szoptatással küzdöttem, nehezen indult meg a tejem, és kínok között sikerült - anyukám és férjem segítségével - körülbelül két hónap alatt beindítani a rendszer úgy, hogy tudjam igény szerint szoptatni a lányomat. Így abban, hogyan kell kitartónak lenni a cél érdekében, biztosan tudok segíteni az édesanyáknak.

- Terveztek esetleg a jövőben bővülést vagy terjeszkedést?

Bízunk benne, hogy látva a tevékenységünket, találunk támogatókat. Így egyrészt tovább fejlődhetünk, másrészt további nőkkel, anyákkal bővülhetne a csapatunk. Szeretnénk helyi rendezvényeken képviseltetni magunkat, és a jövőben szeretnénk kialakítani olyan rendszert, hogy az otthonukban is tudjuk támogatni a szoptatási nehézségeikben az édesanyákat. És igen, ha nem is mi személyesen, de szeretnénk, ha más térségekbe is eljutna a hírünk, és ott is kialakítanának hasonló rendszert, mert mindannyiunk érdeke, hogy a harmonikus baba-mama egységekből egészséges, boldog családok szülessenek.

Gyönyörű fotók a szoptatásról

A női mell sokaknál még mindig kizárólag a szexualitással, nem pedig a babák táplálásával függ össze. A nyilvános szoptatás épp ezért zavarba ejtő lehet számukra.

Csodálatos képek a szoptatásról: még mindig nem értjük, hogy lehet ez tabu

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük