8 jel, ami arra utal, hogy szoptatási depresszióban szenvedsz: oxitocinveszteséget és szomorúságérzetet okozhat

Nemcsak szülés utáni depresszió, de szoptatás utáni depresszió is létezik.

Szoptatási depresszió tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szoptatás egy csodálatos, bensőséges dolog, ami nem csak az anya-gyermek közötti kapcsolatot, de a gyermek személyiségét is fejleszti, miközben számos egészségügyi előnnyel jár, és erős immunitással ruházza fel őt. 

Vannak olyan édesanyák, aki játszi könnyedséggel szoptatnak, akiknek a babájuk csak úgy szívja magába az értékes tápanyagokban gazdag nedűt, és vannak olyan édesanyák, akik szoptatási nehézséggel küzdenek vagy az azért, mert kevés a tejük, vagy azért, mert a tejcsatorna elzáródását követően fájdalmas gyulladás lép fel náluk, esetleg, mert a babájuk bármilyen próbálkozás ellenére elutasítja az anyamellet. Ez lelkileg nagyon megterhelő az édesanya számára, a nehézségek pedig szoptatási depresszióba csaphatnak át.

A szoptatási depresszióról

A védőnők és szoptatási tanácsadók előtt régóta ismert dolog a szoptatási depresszió fogalma, mégis a mai napig kevés figyelmet kap a dolog. Egy 2500 főt vizsgáló tanulmány megállapította, hogy azok a nők, akik az első hetekben szoptatási nehézségekkel küzdenek, két hónappal később nagyobb valószínűséggel fognak szülés utáni depresszióban szenvedni. Azok az anyák, akik tervezték szoptatni a gyermeküket, de valamilyen oknál fogva ez nem sikerül, a sikertelenség érzete miatt náluk is könnyebben alakul ki szülés utáni depresszió, mint azoknál, akik élvezettel, gond nélkül szoptatnak. 

GettyImages-1329256729

A szoptatási depresszió főként akkor jelentkezik az édesanyáknál, ha hirtelen kell elválasztani a babát, holott az édesanya és a baba sincs még rá felkészülve, vagy ha a baba maga dönt úgy, hogy egyik napról a másikra elutasítja a szopizást. 

A szoptatási depresszió tünetei lehetnek:

  • szomorúság,
  • nyugtalanság,
  • ingerlékenység,
  • idegesség,
  • sírógörcsök,
  • a tej elapadását követően ugyanúgy felborul az édesanya hormonháztartása, hőhullámai és hangulatingadozásai lehetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az esetek legnagyobb részében csupán átmeneti hangulatingadozásról van szó, az édesanya pedig egy-két hét után visszanyeri régi önmagát, de van, amikor sokkal tovább tart ez a depresszív állapot. A szoptatás során az oxitocin, boldogsághormon - vagy más néven bizalomhormon - szabadul fel, amely a tej serkentése mellet az anya és baba kötődésének kialakulásában is szerepet játszik. A szoptatás hirtelen abbahagyásával ennek a hormonnak a termelődése megszűnik ilyen téren, ami a fentebb említett tüneteket jelezheti.

GettyImages-1327068047

Mi a megoldás?

Vannak egyéb lehetőségek arra, hogy a szülő szoptatás nélkül is kialakítson egy bensőséges, erőteljes kapcsolatot a kisbabájával. A gyakori összebújások és babusgatás gyógyírt jelenthet az édesanya lelkének, de az anyatejes táplálás abbahagyásával olyan lehetőségek is kinyílnak előtte, amit a szoptatás során nem tudott megtenni. Sportolhat, masszázsra járhat, vagy akár egy-két délutánt a barátnőivel is eltölthet. Az énidő nagyon fontos még akkor is, ha az embernek kisgyermeke van otthon, ebben pedig leginkább a szűk család és a környezet tudja támogatni.  

Akkor is jó anya vagy, ha nem megy a szoptatás! Fotók, amik erről mesélnek

Akkor is lehet jó anya valaki, ha nem szopat, hiszen a szoptatás csupán egy tényező a gyermekhez fűződő kapcsolatában.

Akkor is jó anya vagy, ha nem megy a szoptatás! Fotók, amik erről mesélnek

Felicia Saunders rendhagyó fotókon örökítette meg az anyukákat és gyermekeiket.

Elolvasom

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük