Visszatérő, tisztázatlan eredetű hasi fájdalom: 5 éves kor felett a gyerekeket is érintheti ez a betegség

Gyerekek esetében kevesen gondolnak erre a betegségre, pedig nagycsoportos kortól már előfordulhat.

GettyImages-1471489332(1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a szülők a saját kisebb egészségügyi problémáikkal jellemzően egészen sokáig elvannak, mielőtt orvoshoz fordulnának, addig gyermekeik esetében nem ennyire ráérősek. Az étkezést követően kialakuló, tisztázatlan eredetű hasfájás például olyasmi, ami ha néhány alkalommal visszatér, biztosan cseng a telefon a gyerekorvosnál. Bár kevés szülő gondol ilyenkor laktózérzékenységre - mivel az jellemzően felnőtteket érintő betegség -, mégis előfordulhat.

Laktózérzékenység gyerekeknél

A felnőttek mintegy 70%-a bizonyos fokig laktózérzékeny, a gyerek szervezete azonban az anyatejes táplálás miatt sokáig még elegendő laktáz enzimet termel. Ez egy evolúciós szempontból teljesen logikus folyamat: mivel a felnőtt már nem szopik, nincs szüksége a tej lebontásához szükséges enzimre. A laktáz enzim szintjének csökkenése azonban már gyermekkorban megkezdődik: emiatt ötéves kortól már előfordulhat laktózintolerancia. Ha tehát öt évnél idősebb gyermekednél tejtermék fogyasztását követően az alábbi tüneteket tapasztalod, joggal gyanakodhatsz rá, hogy ez áll a háttérben. Ötéves kor alatt azonban vélhetően más probléma (gluténérzékenység, vékonybelet érintő fertőzés) okozza a panaszokat.

Laktózérzékenység tünetei

A tejcukor vagyis laktóz lebontása a vékonybélben történik a laktáz enzim segítségével. A lebontott cukor a véráramba jut, majd a szervek felhasználják azt. Ha azonban a laktáz enzim mennyisége csökken a szervezetben, a tejcukor lebontása zavart szenved. Ilyenkor a lebontatlan laktóz a vastagbélbe jut, ahonnan erjesztőbaktériumok hatására szén-dioxid és hidrogén szabadul fel. A puffadáson, hasmenésen túl diffúzió révén a keringésen keresztül a tüdőbe is jut, így a kilélegzett levegőben mérhető lesz a mennyisége.

Így történik a laktózintolerancia-vizsgálat gyerekeknél

A tejcukor-érzékenység hidrogénkilégzési teszttel vizsgálható. Ehhez először vízben oldott laktózt kell innia gyereknek: 25 kg alatt testsúlytól függő mennyiséget, afölött egységesen 50 g laktózt kap a vizsgálat elején. Ezután megadott időközönként egy készülékbe egyszerűen csak levegőt kell fújnia. Az orvos a kilélegzett levegő hidrogéntartalma alapján állítja fel a diagnózist. Amennyiben a vizsgálathoz szükséges kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztását követően egy-két órával a kilélegzett levegő hidrogéntartalma nagyon megemelkedik, az laktózfelszívódási zavarra utal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amit kerüljetek a vizsgálat előtt

Ahhoz, hogy a vizsgálat pontos eredményt hozzon, fontos, hogy az azt megelőző néhány napban ne fogyasszon a gyerek puffasztó ételeket: kerüljétek a hüvelyeseket, bizonyos gyümölcsöket (szilvát, őszibarackot, cseresznyét), szénsavas italokat. A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, előtte még fogat mosni sem szabad.

Ha bebizonyosodik a laktózérzékenység, de kisebb mennyiségben még nem okoz panaszt, nem indokolt a tejmentes diéta. Annyi tejet, tejterméket fogyaszthat a gyerek, ami még nem okoz hasfájást, hasmenést számára. Mivel a tej a benne lévő kalcium miatt fontos a csontrendszer megfelelő fejlődése szempontjából, ne iktasd ki az étrendből a tejet! A fagyi, joghurt, kefir, sajtok fogyasztása ugyancsak hasznos. Amennyiben érzékenyebben reagál rá a gyerek, vagy nagyobb mennyiségben fogyasztana tejterméket, laktáz enzim pótlása (tabletta, csepp vagy por formájában is kapható) mellett ezt is megteheti.

8 finom és egészséges köret gyerekeknek - Olvass tovább!

Idő- és fantáziahiány miatt sokan leragadnak a krumplinál, pedig számos más zöldség is létezik, melyből izgalmasabb - és jó eséllyel a gyerekek által is kedvelt - köret varázsolható.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük