Miért egészségesebbek azok a gyerekek, akiknek kutyájuk vagy cicájuk van? 4 érv a háziállatok mellett
Kutatások bizonyították, érdemes, ha a gyerkőc állat mellett nő fel.

GettyImages-1171736288
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok aggódó szülőben felmerül a kérdés, egy csecsemő mellett egészséges-e otthon háziállatot tartani. Hogyan hat majd a kutyus vagy cica szőre a babára? Mi történik, ha a kis kedvenc megfertőzi az újszülöttet, ne adj isten, megtámadja? Sokan gondolják, hogy a gyerek és a háziállat nem fér meg egy helyen, de kutatások bizonyították, hogy a háziállatok jelenléte egy csomó jó dolgot hozhat a kisbaba életébe.

Mi a helyzet a bacikkal?

Egy újszülött immunrendszere még éretlen, és sokan félnek attól, hogy ha a csecsemő nagyon korán kutyus és cica közelében van, hajlamosabb lesz az allergiára. Kutatások bizonyították, hogy a háziállatok a korai immunitást segítik a babánál, és sokkal egészségesebbek azok a gyerekek, akik kis kedvenc mellett nőnek fel. 

GettyImages-1077145098

Erősítik a baba immunrendszerét

A Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány szerint erősebb az immunrendszerük, és kevésbé betegednek meg azok a gyerkőcök, akik háziállat mellett nevelkednek, hiszen már az elején többfajta baktériummal találkoznak. A kutyák vagy cicák által bevitt kosz és mikroorganizmusok ellenállóbbá teszik a csecsemőket, akik ha legközelebb találkoznak a mikrobákkal, már a szervezetük is jobban felkészül rájuk - írja a healthland.time.com.

Csökkentik az asztma kialakulásának esélyét

Az állatokkal való korai érintkezés csökkenti a gyerekkori asztma kialakulásának esélyét. Egy svéd tanulmány óvodáskorú gyerekekkel végzett kísérlet során megállapította, hogy azoknál, akik "idősebb" korban, óvodásként, iskolásként kaptak kutyát, nagyobb volt a légúti megbetegedések száma, mint azoknál a gyerekeknél, akikkel az eb már csecsemőkoruktól kedve együtt volt. A lehetséges magyarázat az, hogy az állatokkal való érintkezés során többféle mikroorganizmussal találkozik a gyerkőc, amelyek közül egyesek növelhetik a légúti fertőzések kockázatát, míg mások az immunrendszerre hatva csökkenthetik az asztma kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Fejlesztik az érzelmi intelligenciát

Azok a gyerkőcök, akik háziállat mellett nőnek fel, kommunikatívabbak, és érzelmi intelligenciájuk is magasabb, mint akiknek nincs. Az állattal való önfeledt játszás és bolondozás csökkenti a kicsi frusztrációit, enyhítik a szorongást és a kicsi korban jellemző szeparációs szorongást. 

GettyImages-822725368

Nő a gyerek kondíciója 

Amerikában nagy problémát okoz a gyerekek elhízása, az állattartással pedig aktívabb életmódra ösztönöznék őket. A gyerek kondíciója, motorikus képességei fejlődnek a négylábúval való játszás során, és a reggeli, esti sétáltatások során a rendszeres testmozgás is biztosítva van számukra. 

Minden baba védtelen és magatehetetlen újszülöttként, de még kúszó-mászó cukorfalatkén is, a szülőnek pedig a feladata, hogy megvédje őt a potenciális veszélyforrásoktól, ebbe pedig a házi kedvencek is beletartoznak. Bármilyen háziállatod van, a csemetéd megszületése után a testi épsége érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni az óvintézkedésekre. Hiába magyarázod el neki totyogóként, miért nem jó a cica farkát harapdálni vagy a kutya lábára lépni, akik emiatt heves reakcióval válaszolnak a pici kíváncsiságára. 

Elválaszthatatlan kutya-gyerek barátságok

Egy jól nevelt kutya, aki szeretetben nőtt fel, sokat törődtek vele, nagyszerű barátja lehet a gyereknek is. Nézd meg a cuki képeket.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük