Te is így szeded ki a kullancsot? Ezzel okozhatsz igazán nagy bajt

Nem csak a gyufa alkalmatlan a kullancs kicsalogatására.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kullancs eltávolítását illetően számos urban legend él a köztudatban. Máig nem tudjuk, szellemi atyjuk vagy anyuk mire is alapozta őket, tény viszont, hogy bizonyos módszerek alkalmazása súlyos betegséghez is vezethet.

Tudd meg, melyek ezek, és azt is, hogy hogyan kell szakszerűen eltávolítani a vérszívót!

Három betegség, amit a kullancs terjeszt

A kullancs nem egyszerűen vérszívó: a kiszívott vérből nyármirigyei segítségével kiválasztja a vizet, és visszajuttatja azt a szervezetbe - az addig benne lévő különféle kórokozókkal együtt. Ezek a következő súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek.

Lyme-kór

A Lyme-kór a kullancs által terjesztett leggyakoribb betegség, amely eleinte influenzaszerű tünetek formájában ad hírt magáról, úgymint torokfájás, láz, ízületi fájdalmak. A fentieken túl gyanúra adhat okot az ok nélküli fáradékonyság és étvágycsökkenés. Van azonban a betegségnek egy jellegzetes bőrtünete is: a csípés után néhány nappal annak helye körül viszketéssel nem járó folt jelenik meg, amely aztán gyűrű alakban terjed, és ha betegséget nem kezelik, idővel egyre több ilyen lesz látható. Fontos mielőbb orvoshoz fordulni azért is, mert az elhanyagolt Lyme-kór súlyos szövődményei lehetnek, úgymint szívizom- vagy agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg-, illetve ízületi gyulladás.

Agyvelőgyulladás

A csípést követő 5-14. napon belül jelentkezhetnek az agyvelőgyulladás tünetei, úgymint fejfájás, láz, végtagfájdalom és általános rossz közérzet. Ez esetben is mielőbb orvoshoz kell fordulni, ugyanis a kór következménye hosszabb távon szellemi leépülés, illetve részleges bénulás lehet - ez utóbbi egyebek közt a légzést biztosító izmokat is érintheti. Szerencsére az agyvelőgyulladás ellen - szemben a Lyme-kórral - létezik védőoltás.

Tibola

Ezt a viszonylag ritka betegséget, ami valójában nyirokcsomó-gyulladást fed, egy nagyobb kullancsfajta, a Dermacentor marginatus terjeszti. Ez a vérszívó - társaival ellentétben - nem a testhajlatokba, hanem a hajas fejbőrbe szeret befúródni. A fertőzés tünetei közé tartozik a fejfájás, a hőemelkedés vagy a láz, az izom- és ízületi fájdalom, és - értelemszerűen - a nyirokcsomó megnagyobbodása a fejbiccentő izmok mögött, illetve a tarkón. A csípés helye elfekélyesedhet, ott a haj is kihullhat. A tibolát antibiotikummal kezelik, illetve nem kizárt, hogy magától is lezajlik, mégsem érdemes kockáztatnod, ritkán ugyanis idegrendszeri szövődményekhez vezet.

Három trükk, amit felejts el

Ha a kullancs több mint 24 órája fúródott bele a bőrbe, biztos, hogy át is adja a kórokozókat. Fontos tehát, hogy mielőbb eltávolítsd - nem mindegy azonban, ezt hogyan teszed, ugyanis helytelen technikával csak nagyobb bajt csinálsz. Ilyenek az alábbiak, amelyek máig népszerűek, ám valójában a legkevésbé sem kívánatos alkalmazásuk.

Krém, olaj, benzin

Sokan gondolják, hogy a fentiek valamelyikét kell az érintett területre kenni, illetve csepegtetni, így majd a kullancs megfullad, és akkor már könnyebb lesz eltávolítani. Ebből annyi igaz, hogy hívatlan vendég tényleg fuldokolni kezd - ám ez öklendezésre késztetheti, így nagyobb eséllyel több kórokozó kerülhet a szervezetbe.

Csavargatás

Sok mindent lehet mondani a kullancsra, de az, hogy a feje menetes lenne, nyilvánvaló tévedés. Ráadásul a sok bizgerálás megint csak öklendezésre késztetheti, növelve ezáltal a fertőzés veszélyét.

Gyufa

Akadnak, akik megnyálazott gyufával remélik kicsalogatni a kullancsot, mondván, hogy az szereti a foszfort, így majd magától rámászik az alternatív segédeszközre. Egyrészt nem szereti, másrészt manapság a gyufákban nincs is foszfor, azaz a művelet csak további stresszt jelent az állat számára, ami újfent a már említett következményekkel járhat.

A helyes módszer

A legjobb, ha beszerzel egy erre a célra készült, patikákban kapható csipeszt vagy kanalat, és ennek segítségével, az óramutató járásával ellentétes irányban forgatva, óvatosan, de határozottan kifelé húzva távolítod el a kullancsot. Ne ijedj meg, ha a feje beszakad a bőrbe, mert a kórokozók ennél lejjebb, azaz a potrohban tanyáznak - ám éppen ezért fontos, hogy a művelet során ezt a részt véletlenül se nyomd meg. Ha nem áll rendelkezésed a fenti eszközök valamelyike, kénytelen leszel a kezedre hagyatkozni - a lényeg, hogy ugyanezt a technikát alkalmazd.

Ezt is szeretjük