5 KRESZ-park Budapesten gyerekeknek: játékos formában tanulhatják a közlekedés szabályait
A KRESZ-parkokban gyakorolva a biztonságos közlekedés alapelveit sajátíthatják el a gyerekek, ráadásul úgy, hogy még élvezik is.

bicikliző gyerekek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó idő magával hozza a biciklik, futóbiciklik, rollerek, kismotorok, kisautók szezonját is, a gyerekek örömmel pattannak fel járgányaikra, száguldoznak velük az utcákon és a parkokban - a szülők nem kis rémületére. 

Közlekedni nem könnyű, biztonságosan közlekedni meg pláne, egymásra való figyelést, komoly koncentrációt igényel. Az összetett szabályrendszerekkel még a felnőtteknek is meggyűlik olykor a baja. Nem véletlen, hogy az alapok tanítása már egészen kis korban elkezdődik: nézz körül, mielőtt lelépsz a zebrára! Zöld a lámpa, mehetünk! Okítják gyermekeiket az édesanyák és az édesapák. Szerencsére a városokban, így a fővárosban is, egyre több helyen alakítanak ki olyan KRESZ-parkokat, amelyekben lehetőség nyílik a leggyakoribb közlekedési szituációk játékos gyakorlására. 

KRESZ-parkok Budapesten

A gyerekeknek készült KRESZ-parkokban többnyire kis táblák, jelzőlámpák, apró utak, körforgalmak várják a kicsiket. Az ilyen helyszíneken megtanulhatják például, hogy hol merre lehet kanyarodni, és hogy mikor kinek van elsőbbsége. Biztonságos környezetben ültethetik át a gyakorlatba azokat az információkat, amiket a szülők már átadtak nekik, közben pedig élvezik, hogy a kortársaikkal együtt biciklizhetnek, motorozhatnak az utakon. Budapesten több hasonló parkot is kialakítottak, következzen ezekből egy válogatás!

18. kerület, Pestszentlőrinc

Pestszentlőrincen 2019 szeptemberében adták át a KRESZ-parkot a Teleki utca és az Aranyeső utca, valamint a Piac tér közötti területen. A pálya a kerület fontosabb helyszíneit modellezi, az elnevezésekben is az eredeti utcanevek köszönnek vissza. Mindemellett fajárművek, repülő, mozdony és busz is helyet kapott a pálya mellett, amelyekbe bemászhatnak a kicsik. 2020-ban ez lett az év KRESZ-parkja az esztergomi Kresztergom Parkkal megosztva. 

Közzétette: Bp-i Autósok Közössége - bpiautosok.hu – 2020. február 25., kedd

2. kerület, Pasarét

A pasaréti Fenyves park (Nagy Lajos tér) a gyerekes családok népszerű célpontja, hiszen játszótér, fitneszpark, a melegebb napokon kellemes árnyékot nyújtó fák, 2018 tavasza óta pedig az óvodás és kisiskolás korosztály számára készült KRESZ-park várja itt a látogatókat. A kihelyezett információs táblákról még a kerékpár kötelező tartozékait is megismerhetik az ifjú közlekedők. 

Közzétette: BPPG - Budapestplaygrounds – 2021. március 20., szombat

21. kerület, Csepel

Csepel Bringaváros nevű KRESZ-parkját 2018-ban újították fel. A pályán forgalomtechnikai szakemberek bevonásával lemodellezték a csepeli közlekedésben leggyakrabban előforduló helyzeteket, hogy az itt lakó kicsik játékos formában begyakorolhassák, és a mindennapok során magabiztosan alkalmazhassák is azokat.  A gyerkőcöket kísérő felnőttek számára padokat helyeztek ki, továbbá kerékpártárolót és -pumpát, illetve ivókutat létesítettek. 

Közzétette: Táncsics Mihály Művelődési Ház – 2021. április 29., csütörtök

14. kerület, Városliget

A városligeti KRESZ-park talán a főváros legismertebb ilyen helyszíne, már régóta látogatják a kisgyermekes családok. A pálya a Hermina út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésének közelében, a Zichy Mihály úton található. Környezetének felújítása folyamatosan zajlik, így fokozott óvatossággal közelítendő meg a Liget Budapest tájékoztatása szerint. 

A cikk az ajánló után folytatódik

16. kerület, Hermina Sportpark

A Hermina Sportpark a Szilas-patak mentén, a Hermina út és a Szlovák út találkozásánál helyezkedik el. A parkban játszótér, sporteszközök, pingpongasztal, biciklis crosspálya, valamint KRESZ-park is található. A patak mentén öt kilométeren belül elérhető a Naplás-tó is. 

Közzétette: Hermina Sport és Szabadidőpark – 2019. december 24., kedd

Válasszátok ki a számotokra szimpatikus parkot, vegyétek magatokhoz a tetszőleges járgányt, innivalót, elemózsiát, naptejet, és indulhat is a játékos, testmozgással összekötött tanulás! 

Mesés játszóterek Budapesten

A fővárosban sok helyen a gyerekeket izgalmas, korszerű, néhol tematikus játszóterek és mesebirodalmak várják, természetesen ingyen. Budapest legszebbjeit gyűjtöttük össze. Te melyiket próbálnád ki csemetéiddel?

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük