Emlékszel még a régi jó játszókra? A rakétamászóka és a mérleghinta minden gyerek kedvence volt
Az EU-s szabványok és korszerű játszóterek előtt így szórakoztak a legvidámabb barakk gyermekei.

retró-játszótér-borító
beauty and style
Top olvasott cikkek

Régen tényleg minden jobb volt, vagy csak az idő szépíti meg az emlékeket? Erre nincs jó válasz, de nosztalgiázni mégis mindenki szeret. Furcsa belegondolni, mennyire más a világ most, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. Nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek élete is gyökeresen megváltozott.

A ’60-as, ’70-es, ’80-as években nem csak a hirtelen népességnövekedés, hanem az ekkor elinduló urbanizációs folyamatok átalakították a gyerekek mindennapjait. Sokan az ebben az időben felhúzott, hatalmas, városi lakótelepekre költöztek, és a kertes ház helyett az ott kialakított játszóterek nyújtották a szórakozást.

Ilyenek voltak a retró játszóterek

Ha ma egy játszótérre nézünk, egyértelműen látszik, hogy a szórakoztatás mellett a biztonságra is hatalmas hangsúlyt helyeznek, különböző szabványok alapján kell elkészíteni a közösségi tereket. A szocializmusban még ilyenekre nem figyeltek, így a játékok zöme vasból készült, és a mai gumiborítás helyett is legtöbbször betonon játszottak a gyerekek. Voltak a korra egyértelműen jellemző elemek is, mint a rakétamászóka vagy a mókuskerék, amik minden mai felnőttben nosztalgikus érzést keltenek. 

(Képek forrása: Fortepan)

Ezt is szeretjük