4 rejtett koffeinforrás, ami nagyon rosszat tesz a gyereknek: magas vérnyomást, szívritmuszavart okozhat

Még ha nem is iszik mindennap kólát a gyerek, a növekvő szervezet számára már egy pici mennyiség is ártalmas lehet.

4 rejtett koffeinforrás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok szülő azt gondolja, ha nem itat kólát a gyerekével, rögtön ki is iktatja az étrendjéből a koffeint. Pedig léteznek olyan élelmiszerek, amelyek rejtetten, de tartalmazzák ezt az élénkítőanyagot, így érdemes megtalálni és kizárni őket a gyerkőc egészsége érdekében. 

A koffein szerepe, hogy stimulálja a központi idegrendszert, élénkítsen, fokozza az anyagcserét, ugyanakkor gyorsítja a pulzust és a szívverést, ami a nyugodt pihenésre is rányomhatja a bélyegét. 

Már ötéves koruk előtt fogyasztanak koffeint

A The Journal of Pediatrics szakfolyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a megkérdezett gyermekek 75%-a napi szinten fogyasztott koffeint, és minél többet fogyasztottak belőle, annál nehezebben ment az alvás. Dr. William Warzak és csapata a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjában több mint 200, 5 és 12 év közötti gyerek étrendjét vizsgálta. Megkérték a szülőket arra, hogy számoljanak be arról, mit esznek és mit isznak a gyermekeik egy adott nap. A kutatásból kiderült, hogy egyes gyerekek már ötéves koruk előtt koffeint visznek be a szervezetükbe, a 8-12 évesek pedig átlagosan napi 109 mg-ot fogyasztottak, ami a felnőtt napi koffeinmennyiség egyharmada.  

GettyImages-1172719258

Magyarországon minden ötödik 10-14 éves gyerek energiaitalt "reggelizik" - derült ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt kutatásból, holott a gyerekeknek 12 éves kor alatt egyáltalán nem lenne szabad semmilyen koffeint tartalmazó terméket fogyasztaniuk, mivel nemcsak az alvásminőségre van hatással, de rágcsálókon végzett kutatások azt is bizonyították, hogy a koffein gátolja az agyi fejlődést, valamint magas vérnyomást és szívritmuszavart okozhat. 

Rejtett koffeinforrások

Még ha nem is iszik mindennap kólát vagy energiaitalt a gyerek, az alacsony mennyiség is mennyiség egy növekvő szervezet számára, így érdemes kiiktatni őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rágó

A koffeint, teofillint vagy teobromint tartalmazó guarana nemcsak az energiaitalokban fordul elő, de bizonyos cukorkákban és rágógumikban is megtalálható, élénkítő hatása a koffeinnel ellentétben hat óráig is kitarthat, mindemellett az éhségérzetet is csökkenti, ami egy fejlődő szervezet számára kiváltképp káros.

Jeges tea

Tévedés azt hinni, hogy csak az energiaitalok és a kóla tartalmaz koffeint, a zöld és fekete tea, a jeges teák, de még a gyömbérízesítésű italok is tartalmaznak kis mennyiségben. Az aromák, a szénsav és a cukortartalom miatt is jobb, ha parkolópályára teszed a gyereked számára.

Kakaós termékek

Azt sokan tudják, hogy a kakaó is tartalmaz koffeint, mégis, a gyerekek egy-két éves korukban már kapnak belőle. Egy csésze, nagyjából másfél deci kakaó 2-6 mg koffeint, az étcsoki 100 grammjában 43 mg-t, a tejcsokoládé ugyanennyi mennyiségben 20 mg koffeint tartalmaz, így délután, este a kakaó szürcsölése vagy egy kakaós csiga elfogyasztása helyett válassz az egészségesebb alternatívák közül. 

GettyImages-503587754

Magvak

Bár az olajos magvak számos módon támogatják a szervezetet, hiszen egészséges zsírokban, fehérjékben, ásványi anyagokban gazdagok, ugyanakkor meglepő, de kis mennyiségben koffeint is tartalmaznak. 

Vasban gazdag ételek gyerekeknek

Olyan ételeket sorolunk, melyek bőségesen tartalmazzák, és mindhez ajánlunk egy-egy receptet is.

Az oxigénellátását is segítik: 20 vasban gazdag étel, amit adni érdemes az iskolás gyermekednek

A vas a szervezet oxigénellátásában fontos tápanyag.

Elolvasom

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük