Képzelt barátok: hány éves korig normális, és hogyan reagáljon rá a felnőtt?
Meg kell-e ijedni, ha a gyereknek képzelt barátja van?

kepzelt-barat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán a filmeknek köszönhető, de a képzelt barátok megjelenése a kisgyerekes családok életében gyakran némi aggodalommal tölti el a szülőket.

Sokáig a szakemberek is úgy hitték, ha egy óvodás gyereknek láthatatlan barátja van, az magányosságra, izoláltságra hívja fel a figyelmet. Az újabb kutatások szerint azonban inkább pozitív jelnek tekinthető.

Mit jelez a képzeletbeli barát?

Minden szülő számára ismerős, hogy a kisgyerek játék során úgy kommunikál a plüssállataival, babáival, mintha azok élnének. Marjorie Taylor és az Oregoni Egyetemen dolgozó kollégái szerint azonban hétéves korukig a gyerekek 37%-a egy lépéssel tovább megy ebben a képzeletbeli játékban, és láthatatlan barátot hoz létre.

Ez lehet egy Lötyög-bötyög nevű vadmacska, aki gyakran játszik az udvaron Kaluval, a békával vagy éppen Szendely Kutyikával, aki a szomszéd házban lakik, ám pontos megjelenési formáját homály fedi. Meglehet, hogy a sokféle színű és különböző méretű tehenekről, mint képzeletbeli barátokról akkor értesül először a szülő, amikor véletlenül rálép vagy ráül egyikükre. Ha a gyerek hazaérve a kapuban rendszeresen kiabálva hív egy változó nemű embert, az sem biztos, hogy bajt jelent - de tény, hogy kissé hátborzongatónak hat.

A képzelt barátok tehát lehetnek emberek, állatok, fantázialények, megjelenhetnek egyedül vagy csoportosan, és számos vicces, ám olykor kicsit ijesztő szituációt hozhatnak magukkal. Sok gyerek pontosan el tudja mondani, vagy le tudja rajzolni, hogyan néz ki láthatatlan barátja.

A gyerekek élénken élik meg a képzelt barátaikkal való interakciót - megesnek a kapcsolaton belül kialakult nézeteltérések, viták, van, hogy a láthatatlan barát rossz fát tesz a tűzre -, ám a gyerekek szinte mindig tudják, hogy ezek a barátok nem igaziak. Napjainkban pedig a szakemberek már egyöntetűen azt állítják, hogy a képzelt barát pozitív jelnek tekinthető: a gyerek gazdag fantáziavilágára utal. Megalkotásukhoz általában strukturálatlan szabadidőre, egyedüllétre van szükség, így azok a gyerekek, akik nem - vagy ritkán - néznek televíziót, nagyobb valószínűséggel alkotnak ilyen lényeket.

Hány éves korig normális?

A képzeletbeli barátok megjelenése általában óvodás korra jellemző. Ebben az időszakban a gyermeki fejlődés során még nagyobb szerep jut a fantáziavilág átélésének. Számos helyzet megoldása jelent még problémát számukra érzelmileg, sok-sok kérdésre nincs megfelelő válaszuk. Ilyenkor fordul elő, hogy megjelenik a képzeletbeli barát, akinek révén ki lehet próbálni a valóságban még be nem gyakorlott társas helyzeteket, kommunikációs formákat, segítségével fejleszthetőek a szociális készségek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kisiskoláskor kezdetével a realitás egyre hangsúlyosabb lesz a gondolkodásmódban, a fantázia pedig a képzelőerőben, kreativitásban él tovább. Gondot abban az esetben jelezhet a képzeletbeli barát létezése, ha túlmutat a normál fejlődésen. Amennyiben a szülő úgy ítéli meg, hogy feltűnően nagy teret nyert a gyerek életében, miközben a valóságtól, a szociális kapcsolatoktól elzárkózik, úgy fontos akár szakember segítségével átbeszélni a barát létezésének valódi okát.

Így reagálj rá szülőként!

Normál esetben azonban szülőként nincs különösebb dolgod a képzelt baráttal, a legjobb, ha csendes megfigyelő maradsz. Sokat megtudhatsz így a kicsi érzelmeiről, lelkivilágáról, aktuális érdeklődéséről, félelmeiről. Néha esetleg megkérdezheted, hogy érzi magát, mit játszanak épp, milyen volt a napjuk. De a láthatatlan barát a gyerek fantáziavilágának varázslatos megnyilvánulása, hagyd, hogy az övé legyen, ne tegyél úgy, mintha te is látnád, ha te is beszélgetnél vele! Tartsd tiszteletben, hogy ez a lény csak az övé, az ő gondolatainak és érzéseinek kivetítése!

Életre kelt gyerekrajzok

Egy édesapa, Tom Curtis életszerűvé varázsolta gyerkőceinek rajzait. Nézd meg, milyen lenne a világ, ha ők rajzolták volna!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük