Befolyásolhatják a születendő baba IQ-ját: ezekkel a vegyi anyagokkal érdemes vigyázni

A kemikáliák a magzat neurológiai fejlődésére is hatással lehetnek.

Kemikáliák terhesség alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság során a kismamák többnyire fokozottan odafigyelnek arra, hogy mit esznek és isznak, vagy hogy milyen kozmetikai termékeket használnak, hiszen tudják, hogy a döntéseik már nemcsak a saját, hanem a babájuk egészségére is hatással lehetnek. 

A különféle, potenciálisan egészségkárosító kemikáliák kerülése a mindennapok során nem egyszerű feladat, hiszen azok jóformán mindenütt jelen vannak. Újabb és újabb kutatások látnak napvilágot a magzatokra és a kisgyermekre gyakorolt hatásukról. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy egyes anyagok negatívan befolyásolhatják a neurológiai fejlődését, alacsonyabb IQ-t eredményezhetnek. 

Kemikáliák a terhesség alatt

Egy 2019-ben ismertetett svédországi tanulmány az anyákat és gyermekeiket vizsgáló SELMA kutatás adatait elemezte. A szakemberek a kismamák fogyasztási cikkekben található kemikáliáknak való kitettségét, illetve a gyermekeik IQ-ját vizsgálták. 26 vegyi anyag koncentrációját elemezték 718, az első trimeszterben lévő kismama vérében és vizeletében. Akkor keresték fel újra a családokat, amikor a gyermekek betöltötték a 7. életévüket, ekkor mérték az IQ-jukat. Azt találták, hogy azok a fiatalok, akik édesanyjának szervezetében a terhesség során magasabb volt a vizsgált kemikáliák aránya, alacsonyabb intelligenciahányadossal rendelkeztek, különösen a fiúk esetében volt megfigyelhető a különbség.

A tanulmány érdekessége, hogy a legtöbb felméréssel ellentétben egyszerre több anyagot vizsgált, ez azért is lényeges, mert a mindennapok során az emberek is sok kemikáliának vannak kitéve, ezek összeadódva károsak lehetnek, hiába alacsony a szintjük egyébként a szervezetben külön-külön. A vegyi anyagok egy része átjuthat a méhlepényen, és a magzat fejlődésére is hatással lehet.

A hormonrendszert és az IQ-t is befolyásolhatják

A vizsgált vegyi anyagok némelyikéről már korábban bebizonyították, hogy befolyásolja a hormonális, vagyis az endokrin rendszer működését. Ide tartozik például a BPA, azaz a biszfenol-A, amely többnyire a termékek műanyag csomagolásában található meg, abból az élelmiszerbe oldódva kis mennyiségben bejuthat a szervezetbe, ahol - mivel az ösztrogén nevű hormonhoz hasonló a szerkezete - összezavarhatja az endokrin rendszert. A BPA a reprodukciós képességet is ronthatja.

A kemikáliák között voltak még peszticidek, tehát növényvédő szerek, triklozán, ami antibakteriális termékekben fordulhat elő, valamint a ftalátok, amelyeket a PVC lágyítására használnak, csomagolásokban, flakonokban, műanyag burkolatokban egyaránt megtalálhatók. A kutatók szerint az összes vizsgált vegyszer közül leginkább a BPA helyettesítésére használt BPF (biszfenol-f) járult hozzá leginkább a rosszabb IQ-eredményekhez. Sok kemikália csak rövid ideig marad a szervezetben, ez azt jelzi, hogy a rövid ideig való kitettség is káros lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Európai Unió folyamatosan monitorozza az egészségre ártalmas vegyi anyagok hatását, valamint a mennyiségét az egyes termékekben. 2011 júniusától a csecsemőknek szánt cumisüvegekben, 2018 szeptemberétől pedig a csecsemőknek és három éven aluli gyermekeknek szánt élelmiszerek flakonjaiban, csomagolásaiban betiltották a BPA használatát. Az élelmiszerrel érintkező, BPA-t tartalmazó csomagolások esetében specifikus kioldódási határértéket állapítottak meg. Egyes államok még szigorúbbak, Franciaország például minden élelmiszer-csomagolásból kitiltotta a BPA-t. 

A kutatók úgy gondolják, a témában további vizsgálódások szükségesek, különös tekintettel a biztonságosnak vélt helyettesítő anyagokra. Ugyanakkor az általános álláspont szerint az egészségmegőrzés érdekében a legjobb elkerülni, minimalizálni a csomagolt, feldolgozott élelmiszereket.

Az átlagon felüli intelligencia korai jelei

Milyen okos, ügyes ez a baba! A felnőttek sokszor rácsodálkoznak, hogy csemetéik milyen gyorsan fedezik fel a világot, szívják magukba az információkat, és rohamos tempóban fejlődnek. De vajon honnan tudhatja a szülő, hogy gyermeke kiemelkedő lesz valamiben?

4 korai jel, hogy a gyereknek átlagon felüli az intelligenciája - Hogyan fejlesztheted még jobban?

Az átlagon felüli intelligencia már kisgyermekkorban megmutatkozhat.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük