Hány kávét szabad inni terhesen vagy szoptatás alatt? Ennyi a napi koffeinadag

Nem kell lemondani a kávéról a terhesség alatt, csak tudd, hogy mennyit fogyaszthatsz.

Kávét terhesség alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy a terhességi teszt pozitív lesz, az örömbe rögtön vegyül némi aggodalom és számtalan kérdőjel is. Ha a kismama nem azzal töltötte a teherbe esést megelőző hónapokat, hogy minden várandóssággal kapcsolatos infónak alaposan utánaolvasott, tisztában van ugyan a zéró cigi és alkohol szabályával, de a kávéval kapcsolatban már kérdések merülhetnek fel.

Mennyi koffein fér bele egy várandós nő napi étrendjébe? És egyáltalán hány milligramm koffeint tartalmaz egy csésze kávé?

Miért veszélyes a koffein a babára?

Bár a kávé számos pozitív egészségügyi hatással bír - többek között antioxidáns tulajdonságú, csökkenti szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát -, fontos a mértékletes fogyasztás. A túlzott koffeinbevitel a méhben és a méhlepényben lévő erek összehúzódását okozza, minek következtében csökken a magzat vérellátása, gátolja a baba növekedését. Kutatók úgy vélik, hogy a túl sok koffein megzavarja a magzat stresszhormontermelését, a születést követően veszélyezteti a baba gyors súlygyarapodását, a későbbiekben pedig növeli az elhízás, cukorbetegség, valamint a szívbetegség kockázatát.

Mennyi koffeint ihat a kismama?

Jó hír, hogy ha rendszeresen fogyasztasz kávét, nem kell lemondanod róla a várandósság alatt sem, pusztán ügyelni kell a mennyiségi korlátra. Az American Pregnancy Organization javaslata szerint a kismamáknak arra kell ügyelniük, hogy a napi koffeinfogyasztásuk ne haladja meg a 200 mg-ot. Ebben a mennyiségben azonban benne vannak más koffeint tartalmazó táplálékok is. Az alábbiakban sorra vettünk néhány ilyet. 

Italok koffeintartalom szerint

  • 2 dl kóla: 20 mg
  • 1 dl fekete tea: 20 mg
  • 1 kapszulás kávé: 40-130 mg
  • 1 csésze forró csoki: 10-20 mg
  • 1 dl eszpresszó és hosszú kávé: 40-70 mg

A várandósság idején a szervezet számára több időt vehet igénybe, míg lebontja a koffeint, így az tovább maradhat a véráramban. Ha azonban nem léped át a napi 200 mg-os küszöbértéket, nem lehet baj. Természetesen nem feltétlenül szükséges kicentizni, ha csak napi egy tejeskávét iszol, az sem baj. Az extra magas koffeintartalmú energiaitalokat pedig lehetőleg felejtsd el a várandósság és a szoptatás idején.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A brazíliai Pelotas Egyetem kutatói 900 olyan gyermeket vizsgáltak, akiknek édesanyja a várandósság idején fogyasztott koffeint. Azt találták, hogy a terhesség alatti koffeinfogyasztás nem befolyásolta a babák alvását a születésüket követő három hónapban. Szoptatós édesanyákat is vizsgáltak ebből a szempontból, és hasonló eredményre jutottak. Tehát koffeinfogyasztás tekintetében mind a várandósság idején, mind a szoptatás alatt érdemes tartani a napi 200 mg-os küszöbértéket.

Mire jó a kávézacc?

Al-Nizar a szárított leveleket és tányérokat gyakran vászonként használja, kezei közül hihetetlen érzékenységgel és kreativitással megkomponált kávéillatú művek kerülnek ki.

Neked csak kávézacc, az indonéz férfi ilyen csodákat fest vele

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük