Hány kávét szabad inni terhesen vagy szoptatás alatt? Ennyi a napi koffeinadag
Nem kell lemondani a kávéról a terhesség alatt, csak tudd, hogy mennyit fogyaszthatsz.

GettyImages-935653358
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy a terhességi teszt pozitív lesz, az örömbe rögtön vegyül némi aggodalom és számtalan kérdőjel is. Ha a kismama nem azzal töltötte a teherbe esést megelőző hónapokat, hogy minden várandóssággal kapcsolatos infónak alaposan utánaolvasott, tisztában van ugyan a zéró cigi és alkohol szabályával, de a kávéval kapcsolatban már kérdések merülhetnek fel.

Mennyi koffein fér bele egy várandós nő napi étrendjébe? És egyáltalán hány milligramm koffeint tartalmaz egy csésze kávé?

Miért veszélyes a koffein a babára?

Bár a kávé számos pozitív egészségügyi hatással bír - többek között antioxidáns tulajdonságú, csökkenti szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát -, fontos a mértékletes fogyasztás. A túlzott koffeinbevitel a méhben és a méhlepényben lévő erek összehúzódását okozza, minek következtében csökken a magzat vérellátása, gátolja a baba növekedését. Kutatók úgy vélik, hogy a túl sok koffein megzavarja a magzat stresszhormontermelését, a születést követően veszélyezteti a baba gyors súlygyarapodását, a későbbiekben pedig növeli az elhízás, cukorbetegség, valamint a szívbetegség kockázatát.

Mennyi koffeint ihat a kismama?

Jó hír, hogy ha rendszeresen fogyasztasz kávét, nem kell lemondanod róla a várandósság alatt sem, pusztán ügyelni kell a mennyiségi korlátra. Az American Pregnancy Organization javaslata szerint a kismamáknak arra kell ügyelniük, hogy a napi koffeinfogyasztásuk ne haladja meg a 200 mg-ot. Ebben a mennyiségben azonban benne vannak más koffeint tartalmazó táplálékok is. Az alábbiakban sorra vettünk néhány ilyet. 

Italok koffeintartalom szerint

  • 2 dl kóla: 20 mg
  • 1 dl fekete tea: 20 mg
  • 1 kapszulás kávé: 40-130 mg
  • 1 csésze forró csoki: 10-20 mg
  • 1 dl eszpresszó és hosszú kávé: 40-70 mg

A várandósság idején a szervezet számára több időt vehet igénybe, míg lebontja a koffeint, így az tovább maradhat a véráramban. Ha azonban nem léped át a napi 200 mg-os küszöbértéket, nem lehet baj. Természetesen nem feltétlenül szükséges kicentizni, ha csak napi egy tejeskávét iszol, az sem baj. Az extra magas koffeintartalmú energiaitalokat pedig lehetőleg felejtsd el a várandósság és a szoptatás idején.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

A brazíliai Pelotas Egyetem kutatói 900 olyan gyermeket vizsgáltak, akiknek édesanyja a várandósság idején fogyasztott koffeint. Azt találták, hogy a terhesség alatti koffeinfogyasztás nem befolyásolta a babák alvását a születésüket követő három hónapban. Szoptatós édesanyákat is vizsgáltak ebből a szempontból, és hasonló eredményre jutottak. Tehát koffeinfogyasztás tekintetében mind a várandósság idején, mind a szoptatás alatt érdemes tartani a napi 200 mg-os küszöbértéket.

Mire jó a kávézacc?

Al-Nizar a szárított leveleket és tányérokat gyakran vászonként használja, kezei közül hihetetlen érzékenységgel és kreativitással megkomponált kávéillatú művek kerülnek ki.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük