4 dolog, amit ne mondj a kamasznak a pénzügyekről - Semmi értelme

Az észszerű költekezés tanulását érdemes gyerekkorban elkezdeni.

GettyImages-1033164508

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kiskamaszkorba lépve a kortárs közösségek hatása egyre erősödik, a szülőké pedig fokozatosan gyengül. Szerepe lesz a márkás cuccoknak, és legtöbbször ilyenkor kúszik be a szülő-gyerek beszélgetésekbe a pénz témája is.

Pénzügyekben természetesen legnagyobb sikereket példamutatással érhetsz el, de nagyon fontos az is, hogy mit mondasz a kamasznak. Vannak például olyan mondatok, melyeket jobb kerülni.

„Ez pénzkidobás”

Az igazság az, hogy legyen szó bármilyen pénzen megvásárolható dologról, valószínűleg nem éri meg. De akármi is az, amire a kamasz a spórolt pénzét szeretné költeni, neki fontos. Az anyagi szabadságnak ez a szakasza új és izgalmas, a gyereked pedig nem fog figyelni rád, ha még ezt sem ismered el. Tegyél fel kérdéseket, melyek segíthetnek eldönteni, hogy egy hét vagy egy hónap múlva elégedett lesz-e a vásárlásával, majd később nézzétek meg, jól gondolta-e. Idővel így megtanulja majd átgondolni az érzelmi költekezést.

„Nem kellene ennyit foglalkoznod a drága holmikkal”

Megfigyelted már, hogy az életben soha nem működik, ha megmondjuk valakinek, mivel ne foglalkozzon. Sőt általában ugyanúgy visszafelé sül el, mint amikor nagyon feldúlt vagy valami miatt, és azt mondják neked, hogy „nyugodj meg”. Ahelyett, hogy nem veszel tudomás arról, hogy gyereked nagyon szeretne valamilyen menő és drága holmit, vond be egy beszélgetésbe a marketingről. A tizenéveseknek már tudniuk kell, hogy egyes hirdetők azt akarják, hogy az emberek rosszul érezzék magukat. Hiszen, ha valaki magabiztos, nincs szüksége még több stílusos ruhára, volumennövelő samponra. Ha egy hirdető képes elérni, hogy az emberek rosszul érezzék magukat valamely testrészükkel kapcsolatban, akkor meg fogják venni az általa ajánlott terméket, ő pedig több pénzt fog keresni. Persze kamaszokról lévén szó, a kortársközösség elismerése fontos számukra. Ha tudsz egy kis pénz költeni egy olyan márkára, amire a gyerek vágyik, akkor cipőt, hátizsákot vagy kapucnis pulcsit vegyél rajta. Ezeket a darabokat ugyanis majdnem mindennap viseli, így több elismerést kapsz a pénzedért.

„Vehetsz magadnak, ha lesz saját munkád”

Ez igaz. Megteheti. Semmi helytelen nincs abban, ha ezt mondod a gyerekednek. De ha okos költekezésre szeretnéd nevelni a kamaszodat, az ilyen kijelentésekkel nem fogsz célt érni. Ehelyett ismerd el a vágyát, köszönd meg, hogy beszélt veled a neki tetsző dologról, és kérdezd meg tőle, hogyan tervezi megvalósítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

„Ez nem rád tartozik, ne is kérdezd!”

Bölcs dolog, ha a család pénzügyeivel kapcsolatos egyes részleteket magánügyként kezelsz, ám ha a gyermeked pénzzel kapcsolatos kérdéseket tesz fel, használd ki az alkalmat, és taníts neki róla. Amikor kicsik voltunk, és a szüleink ilyesmit mondtak nekünk, nem maradt más választásunk, mint hátradőlni és vári, hogy mi magunk is bebocsájtást nyerjünk a fizetési csekkek, számlák és bankszámlák világába. Manapság a válaszok - legalábbis általános értelemben - egy gyors online kereséssel elérhetőek. A tizenévesek élvezik megtanulni, hogyan működik a világ. Mutass neki álláskereső oldalakat, ahol fizetéssel kapcsolatos információkat talál, az ingatlanos oldalakat böngészve a lakásárakról lesz némi fogalma, a nagyobb áruházak online shopjai az élelmiszerárakról tájékoztatják, az utazási árak holnapjai pedig a nyaralások árairól. A kiadások és bevételek online felkutatásának megtanulása remek készség.

Képek: Getty Images Hungary 

Cikkünk Michelle Icard Hogyan beszélgess vele? című könyve alapján készült
hogyan-beszelgess-vele-konyv-
Hogyan értsük meg a kiskamaszt, amikor nem ismerjük a szavakat, amelyeket használ, és a témákat, amelyek foglalkoztatják? Hogyan és mikor kezdeményezzünk vele beszélgetést? Melyek azok a kifejezések, amelyek kapcsolatot teremtenek, és melyek azok, amelyek elriasztják őt?
Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk Michelle Icard - Today show gyereknevelési csapatának és az NBC News Learnnek a tagja - kézikönyvéből.

Kiadja: Partvonal Kiadó
Ára: 4399 forint.
Itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük