Tízezreket érő támogatások egyedülálló szülőknek
Tudd meg, milyen kedvezményekre vagy jogosult, ha egyedül neveled gyermeked, és spórolj minél többet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor újabb taggal bővül a család, minden forintnak megvan a helye. Különösen igaz ez akkor, ha egyedülálló anyaként neveled a gyerkőcöt. Szerencsére azonban ebben az esetben sem csak magadra számíthatsz, ugyanis az állam, az önkormányzatok és egyes szolgáltatók is nyújtanak bizonyos támogatásokat az egyedülállóknak. Tudd meg, hogyan spórolhatsz minél többet, hogy porontyodnak minden körülmények között a lehető legjobbat adhasd!

Ahol többet kapsz

Bizonyos juttatások nem kizárólagosan csak az egyedülálló szülőket illetik meg, azonban szociális helyzetükre való tekintettel ők több pénzt kaphatnak. A családi pótlék minden gyerek után jár, egészen tankötelezettségük megszűnéséig, vagy legfeljebb húsz éves korukig, amennyiben továbbra is tanulnak.

A juttatást nem egyedülállók esetén is csak az egyik szülő veheti fel a poronty után, ha azonban csak te neveled gyermeked, ez az összeg magasabb lehet. Egy csemete után egyedülállóknak havi 13 700 forint jár, két gyermek esetében gyerekenként 14 800 forint, ha három vagy több utódot nevelsz, havonta 17 000 forintot kapsz utánuk fejenként, míg tartósan beteg gyermek szülőjeként 25 900 forint illet meg.

Az anyagi juttatások mellett egyedülálló anyaként a gyermekeddel töltött idő is sokkal többet jelent, hiszen, ha bármi problémája van, csak rád számíthat. Hasonló helyzetben nagy könnyebbség lehet, hogy, ha megbetegszik a kicsi, táppénzes szabadságot vehetsz igénybe, mégpedig jóval több napot, mint azok a szülők, akik közösen nevelik porontyukat. Hat éves korig ez évente 84 napot jelent, majd a gyerkőc 12 éves koráig 28 szabadnap jár neked.

Gyerektartási díj

A törvény értelmében a vér szerinti apának kötelessége rendszeres támogatással segíteni az egyedülálló anyát. A fizetendő összeget a bíróság határozza meg, alapesetben azonban egy gyerek után az apa fizetésének a 20%-a, két gyermek esetén a 40%-a, három vagy annál több utódot nevelő anyának pedig a jövedelem 50%-a jár.

Személyesen más összegben is megállapodhattok, ha pedig a másik szülő nem fizetné meg időben az adott hónapban esedékes összeget, azt az állam folyósítja számodra, majd behajtja az adósságot. Ha gyerektartási díjat szeretnél igényelni, az erre vonatkozó kérelmet az illetékes városi gyámhivatalnál kell benyújtanod.

Gyermekvédelmi támogatások

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre akkor vagy jogosult, ha havi jövedelmed nem haladja meg a 38 745 forintot. A kérvényt a területileg illetékes önkormányzati hivatalhoz kell benyújtanod. A kedvezmény összege a mindenkori legalacsonyabb öregségi nyugdíj 22%-a, ami minden egyes gyerek után jár, amennyiben megfelelsz a szociális követelményeknek.

Ezen kívül rendkívüli gyermekvédelmi támogatást is nyújthat az önkormányzat, ha időszakosan nagyobb anyagi nehézségeid támadnak. Ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülsz, ez az összeg egy évben legfeljebb a nyugdíjminimummal lehet azonos, amennyiben azonban az előbbi támogatás nem jár neked, ugyanennek az összegnek akár a 180%-át is megkaphatod.

Kedvezmények az iskolában

Az iskolakezdés még azoknak a szülőknek is komoly fogyókúrára fogja a pénztárcáját, akik egyébként nem küzdenek anyagi gondokkal. Egyedülállóknak pedig minden plusz pénz és segítség különösen jól jön, amikor a gyerkőc beül az iskolapadba.

Ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapsz, az állam az adott évi nyugdíjminimum 10%-ával járul hozzá utódod tanulmányaihoz, míg, ha nem jár neked ez a gyermekvédelmi kedvezmény, de az iskoláztatási támogatás szociális feltételeinek megfelelsz, a legalacsonyabb nyugdíj összegének 25%-át kaphatod minden egyes gyerkőc után.

Ez a jelképes összeg azonban sokszor még a tankönyvek árát sem fedezi, ami több tízezer forintos kiadást jelent minden év szeptemberében. Bár augusztusban a megemelt családi pótlék is igyekszik egy kis segítséget nyújtani a méregdrága könyvek beszerzéséhez, előfordulhat, hogy még így sem futja mindre. Hasonló helyzetben tartós könyveket vehetsz igénybe, melyeket azonban év végén vissza kell adni az iskolának.

Hiteltámogatás

Ha hitelből szeretnél lakást vásárolni, 2005 februárja óta lehetőséged van arra, hogy igénybe vedd az állami kezességvállalást. Ez lehetővé teszi, hogy kevesebb önerővel is kedvezőbb hitelfeltételekhez juss, azonban nem mindegy, hogy mennyiért szeretnél lakást venni.

A kedvezmény ugyanis csak olyan budapesti használt ingatlan esetében jár, melynek vételára nem haladja meg a 12 millió forintot, illetve új lakások esetében a 15 millió forintot. Vidéki ingatlanok esetében pedig 8, illetve 12 millió forint a határ. További feltétel az is, hogy 35 év alatti legyél, és sem neked, sem kiskorú gyermekednek ne legyen már meglévő lakástulajdona.

Szolgáltatói támogatások

A lakásvásárlást követően azonban az egyre magasabb rezsikkel is meg kell küzdened.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Szerencsére a legtöbb szolgáltató is nyújt bizonyos segítséget az egyedülálló szülőknek, így egészen jelentős összeggel kurtíthatod gázszámládat, de kevesebbet kell fizetned a távfűtésért és a villanyért is, amennyiben a szolgáltatóhoz benyújtod a megfelelő kérelmet.

Ezt is szeretjük