3 mondat, amire szomjaznak a gyerekek iskolakezdéskor: szülőként el kell mondanod

Biztonságérzetet, önbizalmat ad a gyereknek, ha ezeket a mondatokat a szülő elmondja neki tanévkezdéskor.

anya-gyerek-iskola
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tanévkezdés a gyerekek számára egyet jelent a szabad nyári szünet végével, mégis telis-tele van izgalommal. Szülőként jó tudni, hogy ez az izgalom nem csupán pozitív izgalom.

A többi gyerek viszontlátása, a sok új inger, az új tanszerek a dolog szebbik oldala, de sok gyerek fut neki feszülten az évnek, tudván, a mumus tantárgyakban ismét lehetnek nehézségei, ott lehetnek a kevésbé szeretett tanárok vagy osztálytársak, és jönnek a megmérettetések írásban, szóban, illetve testnevelésből is.

Három mondat, amit hallani szeretnének

Tudván, hogy a gyerekek számára nem fenékig tejfel a tanévkezdés, a szülőnek szem előtt kell tartania, hogy benne a gyerek egy bástyát lát, aki megnyugvást, önbizalmat, segítséget ad neki a bajos helyzetekben. Hogy az iskolaév kapcsán is érezze, stabil hátország van mögötte, és bármi vár rá, azzal sikerül boldogulni, a gyereket a következő mondatokkal érdemes biztatni tanévkezdéskor.

Akárhogy is sikerül majd az év, szeretni foglak

A gyereknek tudnia kell, hogy a szülő szeretetét nem az határozza meg, hogy hogyan teljesít az iskolában. Az esetleg rosszabb tanulmányi eredmény sem ingatja meg a szülő mindenkori, feltétel nélküli szeretetét, ahogy a jobb jegyektől sem gyarapszik majd a szülő alapvetően végtelen szeretete. Előfordulhat, hogy egy rosszabb jegy aggasztani fogja a szülőt, vagy épp megdicséri a gyereket egy jó miatt - de ezt mind egyazon, kiapadhatatlan szeretet táplálja majd.

Akármiben kell segítség, tantárgyban vagy társakkal, tanárokkal való viszonyban, rám számíthatsz

Sajnos a mai világban az iskolai zaklatás nem ritka dolog, így a szülőnek különös figyelmet kell erre fordítania, és biztosítani a gyereket arról, hogy akármilyen problémája merül fel a társakkal, bátran fordulhat hozzá. Egy egyszerűbb baráti konfliktus okozta lelki bajokat is könnyebb lehet így a gyereknek megélni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Olyan is előfordul, hogy egy tanárral a gyerek egyáltalán nincs egy hullámhosszon, és nemhogy a közös hangot nem találják, de a gyerek még azt is érzi, a tanár pikkel rá. Ez a tanulás rovására mehet, de az elsődleges, hogy komoly szorongást is okozhat a gyerekben. Érdemes előre biztosítani őt a szülői támogatásról, hogy bátran elmondja otthon, ha ilyen helyzet állna elő. Ez a probléma megoldása felé vezető úton is az első lépést jelenti majd.

Mindenki másban jó

Hogy a gyerek önértékelését ne csapja agyon egy-egy tantárgy, amelyből nem jeleskedik, és általában bármi, amiben nem teljesít jól, fontos rendszeresen elmondani neki, hogy teljesen természetes dologról van szó. Szomorkodni, stresszelni emiatt sosem kell: mindenki másban jó - ki a matematikában, ki a rajzban - így ő is. A fontos, hogy ne adja fel, szorgalmasan próbálkozzon, és soha ne feledje, milyen sok minden másban ügyes.

A szülő saját példája, hogy egykor neki mi nem ment, szintén segíthet a gyereknek feldolgozni a helyzetet, illetőleg biztonságérzetet, reményt adhat a közös otthoni gyakorlás, a lecke felmondása, esetleg magántanár fogadása is.

Ezt is szeretjük