Az iskolakezdési stressz jelei a gyereknél - Így segíthetsz neki csökkenteni a feszültséget

A hasfájás nemcsak nyafi a gyereknél, de komoly stresszproblémát jelezhet.

iskolakezdes-stressz-tanulasi-nehezseg

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az iskolakezdés nemcsak a szülő, de a gyerek számára is stresszes lehet. Ennek fő okozója feltehetően a nyári rutinból egy másfajta időbeosztásra való átállás. Az új tanárok ismeretlen személye, egyes esetekben a teljes iskolaváltás, a házi feladatoktól való előzetes félelem is hozzájárul a feszültség kialakulásához.

A szülőknek tanácsos figyelni ilyenkor az iskolakezdési stressz jeleire, és segíteni annak leküzdésében. Ez plusz aggodalmat jelenthet, de ha tudod, mire kell figyelni, mindketten könnyebben fogjátok kezelni a helyzetet. 

Figyelmeztető jelek

A gyerekek általában nem szavakkal fejezik ki, ha stresszesnek érzik magukat. Ehelyett fizikai jeleket produkálnak, ami lehet fej- vagy hasfájás, fáradtságérzet, általános rosszullét. A gyermek sokszor valójában nem érzi ezt a fájdalmat, vagy az nem hasi forrásból jön. Az iskolakezdés előtt álló gyerek ezzel kommunikálni próbál valamit a szülő felé, akinek feladata kinyomozni, hogy valós fájdalomról van-e szó, vagy a hasfájás a stressz megnyilatkozása.

Dr. Shimi Kang pszichiáter szerint fontos, hogy a szülő elismerje a gyermek fájdalmát, és a kezébe adjon egy szókincset, aminek segítségével meg tudják beszélni, hogy mit és miért érez a gyerek. Az iskola elutasítása egy konkrét figyelmeztető jele annak, hogy a gyerek ideges vagy aggódik valamilyen iskolával kapcsolatos dolog miatt. Ez megnyilvánulhat az iskolakezdésre való készülés elutasításában, vagy az erről való gondolkodás, beszélgetés elutasításában.

- Az ingerlékenység, a koncentrációzavar is lehet az iskolakezdési stressz manifesztációja. Ha a gyerek érzékeny, dühös, morcos vagy ingerült, sok a hisztériás összeomlása, sokat sír, azt nagy valószínűséggel a stressz okozza - magyarázza a pszichiáter.

Így segíthetsz neki megbirkózni a stresszel

Dr. Kang szerint a nyugodt alvás a stressz leghatékonyabb ellenszere, valamint a fizikai és mentális egészség egyik alapköve. Ha a gyerek nem kap minőségi alvásidőt, annak rövid időn belül viselkedészavar, túlzott éberség, ingerlékenység, bánat és düh lesz az eredménye. Érdemes már iskolakezdés előtt egy héttel elkezdeni áttérni a tanév alatti alvási szokásokra. A pszichiáter tanácsa, hogy az óvodáskorú gyerekek 12 órát aludjanak egy éjszaka alatt, és tizenéves korukra ez 10 óra/éjre rövidüljön. 

A jó étrend, a megfelelő vízfogyasztás és az elegendő mozgás is jelentősen csökkenti a stresszt. A reggeli is kiemelten fontos a gyerekek étrendjében: kutatások bizonyítják, hogy azok, akik reggeliznek, jobban teljesítenek az iskolában. A mély, kontrollált légzést mint hatékony stresszcsökkentő módszert kell megtanítani a gyereknek, hiszen ezt bármilyen helyzetben használhatja az élete során. Kang szerint ez az igen alulértékelt módszer szinte lehetetlenné teszi a magas fokú szorongás és pánik kialakulását.

- Ez azért van, mert a levegővel megtelt, kitágult tüdő receptorai azt az üzenetet továbbítják az agynak, hogy jól vagyunk, minden rendben van. Ez a legalapvetőbb módszer, amit ha megtanítunk a kicsinek, akkor léphetünk tovább a következő szintre - mondja Kang. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ahogy a környezet, úgy a gyerek

Fontos, hogy a szülő pozitív hangnemet üssön meg, ha az iskolakezdésről beszél. Ha az utód ugyanis azt látja, hogy a szülő feszült lesz, ha felmerül a téma, az nagyon könnyen rá is átragad. Legyen izgatott a szülő, mutassa meg gyermekének a tanulás pozitívumait, álljon optimistán az új ismeretekhez és ismeretségekhez. Ha a gyerek alapesetben várja is az iskolakezdést, de a szülő stresszel miatta, azt az optimista gyerek is átveszi tőle. Ahogy a környezete reagál a dolgokra, úgy fog a gyerek is.

Építsd be a napi rutinotokba egy úgynevezett leállási időt, amikor a gyerek reflektálni tud, elmondani, mit látott, mit élt át, vagy egyszerűen csak vehet néhány mély lélegeztet. Emellett pedig mindenképp kerüld azt a három dolgot, amit Kang szerint sok szülő túlzásba visz:

  1. Túlszervezettség - a napi menetrenddel alapvetően nincs baj, sőt, de a túlzott szervezettség kibillenti a gyereket az egyensúlyból. Ez fokozottan igaz az iskolakezdés előtti időszakban, amikor a nyár nagy szabadságáról kell átállni egy kötött napirendre. 
  2. Túlzásba vitt útmutatás - sok szülő hajlamos túl korán közbelépni, és átvenni az irányítást azzal, hogy utasításokat ad. A gyerekeknek megvan az a képességük, hogy maguk oldják meg a problémáikat, és a szülő természetesen legyen ott, hogy segítsen, de nem szabad megmondani nekik, hogy mi legyen a következő lépésük.
  3. Túlzott védelmezés - a gyereknek próbálgatnia kell a szárnyait, és a saját hibáin kell tanulnia. A pszichiáter szerint a nem végzetes hibák fontos leckéket tanítanak meg a gyerekeknek, így azoktól nem kell túlságosan óvni őket.

+1 tipp: vegyél neki feszültségoldó játékot

Nem véletlenül lett 2017 sikersztorija a Fidget Spinner nevű stresszoldó játék. A pörgettyűt azoknak találták ki, akik matatással, babrálással vezetik le a felgyülemlett feszültséget.
Már 1490 forinttól kapható a FeminaShopban!

Promóció

Légy a vezetője!

Míg a stresszel való megküzdés részben tanítható, a gyereknek saját bőrén is meg kell tapasztalnia a problémákat. A szülőnek pedig vezetnie kell őt, nem pedig megmondani, merre lépjen. Kang azt tanácsolja, hogy a szülő kezdjen nyitott kérdésekkel. Anélkül, hogy ítélkezne, próbálja meg kitalálni, mit gondolhat a gyereke, és mielőtt útmutatással látná el, kérdezze meg tőle, adhat-e tanácsot a problémáját illetően.

Mit tegyél, ha új iskolába megy?

Egy teljesen új környezet plusz stresszt jelent, így a szülőnek segítenie kell, hogy gyermeke értelmezni és értékelni tudja a változás előnyeit és hátrányait is. Biztosítani kell őt arról, hogy rendben van, ha beszélni akar az érzéseiről az új iskolával kapcsolatban.

A szülőnek tehát hagynia kell, hogy végül a gyerek saját gondolataival ellensúlyozza és értékelje az új helyzet hátrányait, amelyeket oly tisztán lát. Lehetőség szerint menjetek el együtt az új iskolába, még mielőtt elkezdődik a tanév, és ismerkedjetek meg a tanítóval. Ez is segíthet átformálni a gyerek előzetes feltevéseit az új iskolával kapcsolatban, és ha megismeri a környezetet, az segít csökkenti az iskolakezdési stresszt. 

Ezt is szeretjük