5 mondat, amit mindenképpen hallania kell a gyereknek iskolakezdés előtt
Közeleg a szeptember, a gyereket lelkileg is fel kell készítenetek.

nagykep?cikkid=162897&kep=apa-anya-gyerek1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már csak egy nyúlfarknyi van hátra a nyári szünetből, és ahogy közeleg a tanév első napja, elkezdődik a ráhangolódás is az iskolakezdésre. Nemcsak a füzetek, tollak, ceruzák és egyebek beszerzése a fontos azonban, és nemcsak az új tornacipőé, hanem a gyerek lelki felkészítése is az, amely szülőként a te feladatod.

5 mondat, amit hallania kell

Ahhoz, hogy a gyerek lendületesen, kellő önbizalommal, nyugalommal, kiegyensúlyozottan és jókedvvel kezdje a következő osztályt, a következő öt mondatot mindenképpen hallania kell tőled. Amennyiben elsőbe megy, kattints ide, és olvasd el azt is, mit tanácsol a pszichológus ezen a meghatározó fordulóponton.

Minden kisgyerek visszaül

Vannak gyerekek, akik várják a sulit, másokat azonban lehangol, hogy megint jön a korán kelés, a kötelezettségek, és megint tanulni kell. Fontos, hogy felhívd a gyerek figyelmét, nincs egyedül az érzéseivel. Mindenki ugyanígy maga mögött hagyja a nyári szünetet, és visszaül a padba. Ha tudatosul benne, vannak sorstársai, könnyebben viselheti a dolgot. Az is segíthet, ha azzal vigasztalod, ott lesznek a barátai, akikkel a szünetekben játszhat.

Mindenki másban jó, de mindig higgy magadban

Lehetnek olyan mumus tantárgyak, amiktől a gyerek már jó előre fél. Mindenképpen igyekezz őt megnyugtatni, hogy az, hogy nem megy valami olyan jól, nem azt jelenti, hogy buta, csupán azt, hogy mindenki másban teljesít jól. Emelj ki valamit, amiben brillírozik, hogy lássa, rá is igaz mindez. Biztasd arra, hogy a félelmét győzze le, és higgyen magában, hogy fel tud zárkózni, tudja tartani a ritmust. Ráadásul szükség esetén egy magántanárt is kereshettek, tehát nincs ok aggodalomra.

Ha be is csúszik egy rossz jegy, mi szeretünk

Van úgy, hogy becsúszik egy-egy rosszabb osztályzat, ami egyes diákokat jobban megvisel, másokat kevésbé. Ha gyermeked a maximalisták közé tartozik, őt különösen frusztrálhatja, ha alacsonyabb osztályzatot kap, ha közepes vagy rosszabb tanulmányi eredményű a gyerek, akkor pedig fokozhatja motiválatlanságát.

Fontos benne feloldanotok az osztályzatok miatti félelmeket, mert ez kell ahhoz, hogy mentesüljön a stressztől, és valóban dolgozni tudjon a jobb jegyekért. Mondjátok el neki, hogy törekedni a jóra mindig kell, de ha becsúszik egy rosszabb jegy, az javítható, és ti akkor is ugyanúgy szeretitek majd őt, mint eddig, vagy mintha mindig színötös lenne.

Tudjuk, hogy ez nem könnyű

Nagyon fontos, hogy szülőként ne bagatellizáljátok el a gyerek iskolával kapcsolatos feladatait. Felnőttként ugyan már visszavágyhattok az iskolapadba, mondván, hogy az könnyebb volt, mint dolgozni. Ám a gyerek most éli meg a rá nehezülő iskolai elvárásokat, a különféle megpróbáltatásokat, amelyek egy gyerek számára legalább olyan kihívást jelentenek, ha nem nagyobbat, mint a felnőtteknek a munka. Ha empatikusan fordulsz a gyerek felé, és megértéssel vagy azt illetően, hogy iskolába járni nem pofonegyszerű dolog, máris könnyebbnek érzi majd az iskolatáskát.

Ránk mindig számíthatsz

Nem lehet elégszer elmondani a gyereknek, és az iskolakezdés kapcsán sem hagyható el ez a mondat. Fontos, hogy a gyerek tudja azt, hozzátok - mint a szüleihez - bármikor bármivel fordulhat, legyen az tantárgyat érintő nehézség, konfliktus az osztálytársával, zaklatás - ami sajnos gyakori dolog a gyerekközösségekben - vagy éppen tanárral kapcsolatos probléma. Jó, ha kiegészítitek mindezt annyival, hogy ha bármi gondja van a tanítási idő alatt, a tanárokhoz is fordulhat segítségért, hiszen érte, értük, a tanulókért vannak ott.

Ezt is szeretjük