Mi történik a szervezetben, ha nem hámozod meg a gyümölcsöt? Így add a gyereknek!
Miért jó, és miért veszélyes?

nagykep?cikkid=162669&kep=alma-hamozatlan1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétféle ember létezik: aki meghámozza a gyümölcsöt akkor is, ha héja fogyasztható lenne, és aki nem hámozza meg, hanem jóízűen elfogyasztja a gyümölccsel együtt. Mindez azonban nemcsak ízlésbeli kérdéseket vet fel, hanem azt is, vajon melyik verzió az egészségesebb, és egyáltalán, mi történik, ha hámozatlan gyümölcsöt fogyaszt az ember.

Különösen fontos a tájékozódás a szülők számára, hiszen a gyermekük táplálása az ő felelősségük, így a döntés is, hogy meghámozva vagy héjastól kínálják a gyümölcsöt azon a korai időszakon túljutva, amikor még azokat a gyümölcsöket is meg kell hámozni elővigyázatosságból, melyeket egyébként nem szoktunk, például a meggyet vagy az epret.

Mi történik, ha nem hámozod meg?

Ha meghámozod, ha nem, mindig alaposan mosd meg a gyümölcsöt, hogy a szennyeződéseket eltávolítsd róla. A gyümölcs hámozatlan fogyasztásának számos előnyös hatása lehet, ám fontos megemlíteni a veszélyeket is. A következőkben ezekről olvashatsz.

Miért jó héjastól enni a gyümölcsöt?

A gyümölcs héjának íze alapvetően gazdagítja a gyümölcsfogyasztás ízélményét, de sokkal több ok szól mellette ennél. Egyfelől a gyümölcshéj remek rostforrás, mely segít megtartani az emésztés normális ritmusát, illetve karban tartani a belek egészségét, és méregtelenítő hatású is. Másfelől a gyümölcs héjában sok-sok tápanyag is van, melyről lemondunk, ha meghámozva fogyasztjuk azt. Az alma héja például C-vitaminban gazdag, ráadásul triterpenoid-tartalma révén rákmegelőző hatással is bír.

A héj fogyasztása mellett szól a héj flavonoidtartalma is, mely a növény anyagcseréjének másodlagos terméke, és amely a gyümölcs húsában is megtalálható. A flavonoid vízben oldódó festékanyag, mely a héjában segít a gyümölcsnek védekezni az UV-sugárzás ellen. Több ezer különféle flavonoid létezik, és mindegyik más okból hasznos a szervezetnek: immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatásúak, és jótékony hatással vannak a keringésre.

Vegyszerek a gyümölcs héjában

Érdemes észben tartani, hogy milyen feltételekkel nevezhető biztonságosnak és egészségesnek a gyümölcs héját elfogyasztani. A zöldségesnél mindig figyeld, hogy az adott gyümölcs hazai-e, vagy sem. A külföldről behozott gyümölcsöket különféle tartósító permetekkel kezelik, hogy a gyümölcs friss maradjon, míg a polcokra nem kerül. Az egzotikus gyümölcsök héját - bár azok tápanyagtartalma is magas lehet - minden esetben érdemes eltávolítani, tekintettel a tartósító és egyéb vegyszeres eljárásokra, melyek a sértetlen és romlatlan behozatalhoz szükségesek.

A piacon is tájékozódj, hogy az adott gyümölcs, amit vásárolni szeretnél, volt-e permetezve. A bio gyümölcs ugyan drágább lehet, de az egészség érdekében jobb választásnak minősülhet. Ha mégsem azt választod, kérdezd meg az árust, mikor volt permetezve a gyümölcs. A gyümölcstermesztők tudják, mennyi időnek kell eltelni a permetezés és fogyasztás között. Ezt permetje és gyümölcse válogatja, az almánál például 14 nap a minimum várakozási idő. A nem bio gyümölcsöket, tekintettel a permetanyagra, mellyel kezelték, érdemes lehet minden esetben meghámozni.

Ezt is szeretjük